PurePower

Ett danskt varumärke vid namn PurePower vill slå sig in på den svenska marknaden. Jag är säkert inte ensam om att ha fått prova deras produkter under vintern. De var även vänliga nog att skicka varsitt provpaket till alla deltagare i vårt Trailtour-lag som för närvarande går under namnet Slow Enough To Win. För detta ...

13 maj, 2022 |

Om äventyr, nomadliv, löpning, skidåkning i Sverige, Europa och Världen. Andreas bloggar även flitigt om teorin att springa tillräckligt långsamt för att kunna vinna.

Kontakt: [email protected]

Mål: Att vara redo för vad som helst, när som helst, med vem som helst

Motto: Life is about collecting true stories your grandchildren will never believe

Ett danskt varumärke vid namn PurePower vill slå sig in på den svenska marknaden. Jag är säkert inte ensam om att ha fått prova deras produkter under vintern. De var även vänliga nog att skicka varsitt provpaket till alla deltagare i vårt Trailtour-lag som för närvarande går under namnet Slow Enough To Win. För detta har jag lovat att skriva ett inlägg om mitt första intryck av de produkter jag har fått prova. Ärligt förstås. En stor fördel med att aldrig ha haft en sponsor är ju att aldrig någonsin ha behövt “välja sida”. Så det gör jag inte den här gången heller.

Rabattkoden slowenoughtowin ger dig 20% på purepowr.se ifall du blir sugen på att prova produkterna själv.

Carbo Race Elektrolyt

Vi börjar med det mest grundläggande – Sportdryck. Grundkriteriet är förstås alltid att den innehåller energi och elektrolyter, vilket uppfylls. Två sockerarter och inga onödiga sötningsmedel. Att den dessutom, bland annat, finns i smakerna Fläder (känslan av att kastas tillbaka till sommarfika hos farmor är obeskrivlig!) och Blåbär (Vasaloppskänsla!) är ju fantastiskt. Ingen äcklig Umara-bismak och lite fler smaker att välja på än hos Enervit. Samt med de viktiga elektrolyterna, till skillnad från Maurten.

Jag själv kommer definitivt bunkra upp med några påsar Fläder för varma sommardagar på rullskidor/cykel samt Blåbär för kalla vinterdagar i skidspåret. Övriga smaker är Apelsin, Citron och Hallon. Alla väljer själva! Min favorit är helt klart Fläder.

Carbo Race Elektrolyt

Purepowers 5 varianter av Carbo Race Elektrolyt. Med testvinnaren (Fläder) i mitten.

Koffein Gels

Koffein Gels (LIQUID!). Ett måste vid tävlingstid över 60 minuter.

Koffein Gels (LIQUID)

Om Sportdryck är det mest grundläggande så är förstås Liquid Koffein Gel det viktigaste. Det som gör störst skillnad. Den enda typ av produkt som jag brukar ha med mig på en tävling. Tyvärr har jag inte hunnit/vågat prova den i skarpt läge så jag kan endast bedöma smak och konsistens, inte effekt. Men om innehållsförteckningen stämmer så har jag svårt att se att effekten skulle skilja sig nämnvärt från konkurrenterna. Jag jämför nedan med min solklara favorit (gammal är äldst!) Enervit Liquid Comp, som jag använt mig av sen jag försökte bli skidåkare i början av 2000-talet.

Konsistensen är flytande och bra, behöver inte sköljas ner med vätska.
Purepowers förpackning kladdar lite mer och är svårare att tömma än Enervits geniala skruvkorkslösning.
Purepower innehåller lite mindre energi per portion än Enervit, men å andra sidan betydligt mer koffein.
Purepower har tre smaker (Neutral, Apelsin, Hallon) där jag tror att alla kan hitta sin favorit. Jag gillade faktiskt neutral bäst, trots att jag var väldigt skeptisk innan jag provade. Enervit har två smaker. Citrus, som är uppfriskande och god. Cherry, som uppenbarligen är brutalt äcklig. Men det behöver man ju inte öppna förpackningen för att förstå.

Slutsats: Jag kommer att fortsätta med Enervit när det kommer till Liquid Gels. Varför?
– Skruvkorken. Det går att tömma förpackningen helt och hållet. Dessutom utan att kladda ner händerna. OCH man kan välja att inta hela förpackningen (2 portioner) i ett svep eller smutta lite och återförsluta.
– Energi före koffein. Jag vill ha koffein under tävling, men jag värdesätter varje gram kolhydrater högre än varje gram koffein.

Däremot är jag helt öppen för att ändra mig med tiden och ta chansen att prova Purepower i skarpt läge. Isåfall faller mitt val på den neutrala smaken.

Vanlig Energy Gel

Så vitt jag förstår har liquid gels utvecklats från de gamla kladdiga varianterna. Men de gamla kladdiga varianterna lever kvar i de flesta varumärken. Inget som jag använder, utom i absoluta nödfall “för att slippa slänga dem”. Inte ens genidraget att ta fram en variant med Vattenmelonsmak får mig att ändra uppfattning. Men för Er som är inkörda på “vanlig gammal kladdig gel”, och av någon anledning uppskattar dem, kan jag ändå rekommendera att testa Purepowers variant. Smaken är intressant på alla tre. Cola (smakar som “Root Beer” snarare än cola). Vattenmelon (hade ju varit otroligt uppfriskande som liquid gel!!). Citrus-Te (Fräsch och lite mindre sötsliskig än bara citron). Det är egentligen bara konsistensen och bristen på koffein som får mig att välja bort “vanlig gammal kladdig gel”. Och det är absolut inget personligt mot Purepower, det gäller samtliga varumärken.

Vanlig Gel

Purepowers 3 varianter av "vanlig gammal kladdig gel".

Energy Snack

5 barer är fler än 4... Ja...

Energy Snack

Nu börjar vi komma in på produkter som jag sällan använder mig av. Energy bars blir först ut. Något som säkert kan komma till nytta för den som tror på Ultra. Men för mig blir det betydligt billigare att köpa vanliga chokladbitar i matbutiken. Energy bars kanske smälter lite lättare (åtminstone Purepowers) i munnen och är säkert nyttigare på något vis. Men jag som bara fikar på träningspass och inte på tävling har inte så bråttom att jag inte hinner tugga en liten stund.

Ovanstående reflektion om Energy bars i allmänhet hindrar mig ju dock inte från att berätta vad jag tycker om just Purepowers variant. De överraskade mig nämligen positivt. Framförallt var de väldigt lätta att tugga/smälta men även en av smakerna var nära på succé! Listar varianterna nedan:

Havre. Väldigt neutral. Smakar som havrekaka/gröt helt enkelt.
Karamell/peanut. Nästan som snickers fast utan choklad. Och förstås betydligt lättare att tugga i sig.
Tranbär. Snarlik den neutrala Havrekakan men med lite syrliga bär i.
Kakao. Nu börjar det likna något. Hade de bara kommit ihåg att hälla i lite kaffesmak så skulle den ha smakat precis som en “Kärleksmums” eller en chokladboll. Utan kokos.
Kokos. Den stora överraskningen. Jag tänkte mig kokos. Bara. Alltså neutral havre/kokos. Det låter tråkigt. Så öppnar man och inser att den även har chokladöverdrag. Och de låga förväntningarna vänds till “nästan succé”! Som ovanstående fast en aning bättre. Hade de bara kommit ihåg att hälla i lite kaffe så skulle succén varit given. För Er som använder Energy Bars.

Chews

Även Chews är en produkt som jag själv sällan använder. Jag har dock testat liknande från PowerBar och Sponser på längre tävlingar i Skidalpinism och det är en trevlig omväxling att tugga istället för att klämma i sig liquids ibland. Som att gå och äta lördagsgodis (dock tyvärr utan lakrits) på tävlingen. Numera tävlar jag väldigt sällan i distanser som är tillräckligt långa för att hinna äta godis. Och jag är lite allergisk mot att bära med mig saker i löpning. På träning är det lite som med Bars. Jag kan i stort sett lika gärna köpa en vanlig påse lördagsgodis som en svindyr påse från valfritt energimärke. Men. Det hindrar mig inte från att ändå recensera dem.

Smakerna som erbjuds är Cola (dock utan koffein), Fruktmix (dock utan koffein) och Citrus (med koffein). Alla tre är goda, men jag ser ingen som helst anledning att köpa de två varianterna utan koffein. Fruktmixen är verkligen olika färger/smaker, lite som Gott&Blandat (men tyvärr utan lakrits). Festligt, men koffeinet saknas. Och, sa jag lakrits?

Konsistensen är nånstans mittemellan vingummi och marmeladgodisar. Lite mer tuggmotstånd än marmelad. Lite mer lättsmält än vingummi. Bra, skulle jag säga. Fastnar lite i tänderna men inte särskilt länge.

I min värld är produkten överflödig, men jag har flera (högst proffsiga) kompisar som använder sig flitigt av motsvarande produkt från konkurrerande varumärken. Så varför inte?

Chews

Som att springa runt och äta godis

Sammanfattningsvis

Jag är tacksam för möjligheten att utvärdera produkterna. Några av dem kommer jag troligtvis att köpa fler av när skåpen är tomma. Några andra väljer jag att stanna hos konkurrenten. Egentligen är det ju upp till dig att prova själv, men nedan följer min topplista:

 1. Carbo Race Elektrolyt Fläder. Sportdryck med flädersmak. Utan Umaras bittra bismak. Solklar testvinnare.
 2. Energy Gel Koffein Neutral. Jag fortsätter med Enervit, men den här känns riktigt lovande för den som gillar förpackningen.
 3. Energy Snack Kokos. Ska jag någonsin börja med Energy Bars blir det den här, helt klart. Gifter sig perfekt med testvinnaren på en fikapaus en solig sommardag!

Glöm nu inte rabattkoden slowenoughtowin på sidan purepowr.se ifall du vill prova produkterna. Varför betala 100 för nåt som kostar 80?
Vi hörs om en kvart – fjorton da’r!

Senaste blogginläggen

 • PurePower Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Race Report SM Ultratraillöpning - Aktivitus Trailrace 73 km Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Racerapport: SM Ultratrail Peter Lindquist
  Läs mer
 • Vem har egentligen företräde? Niclas Bergqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Meny

X
X