Monica springer GAX 100 miles

Gunilla Kidmark har tagit en löptur och ett samtal med Monica Johansson som ska springa GAX i helgen. Duktiga löpare inspirerar, eller hur?! Många gånger fascineras vi av de starka elitlöpare som står på prispallen i stora svenska eller internationella tävlingar, och vi beundrar deras uthållighet och förmåga att träna dedikerat under lång tid. Men jag ...

Gunilla Kidmark har tagit en löptur och ett samtal med Monica Johansson som ska springa GAX i helgen.

Duktiga löpare inspirerar, eller hur?! Många gånger fascineras vi av de starka elitlöpare som står på prispallen i stora svenska eller internationella tävlingar, och vi beundrar deras uthållighet och förmåga att träna dedikerat under lång tid.

Men jag undrar om inte de "vanliga" löparna inspirerar ännu mer. De som inte når prispallar och stor berömmelse men som ändå enträget strävar framåt, som mellan jobb och familjeliv lyckas träna i ur och skur och kommer in som trötta, lyckliga finishers längre bak i resultatlistan. Dem kan vi identifiera oss med, de har inga ambitioner att vinna utan "bara" att komma i mål. Få nya upplevelser och nå nya gränser. Jag fascineras speciellt av vanliga löpare som klarar av ovanliga utmaningar. Som min goda vän Monica. Vi tog en härlig tur i ett nyregnat Änggårdsbergen i Göteborg och pratade ultralöpning, kärlek till rörelse och nya utmaningar.

Monica ska springa GAX 100 miles den 16-17 juli. Det är det andra av fyra 100 miles lopp som ingår i den svenska versionen av Grand Slam 100 miles, när de fyra är avklarade under 12 månader erhåller Monica den fina Grand Slam-västen. De fyra loppen, ett under varje årstid, är TEC 100 miles (Täby Extreme Challange, april), GAX 100 miles (juli), BRR 100 miles (Black River Run, september) och Kullamannen Ultra 100 miles (november). GAX är ett omtalat vackert lopp i Skåne med start och mål i Ystad. Banan går på Österlenleden motsols längs kusten, vid Haväng springer man väster, över Brösarps backar och sedan söder tillbaka till Ystad. Maxtiden är 32 timmar.

Monicas ultralöpning började faktiskt med skidor, hon åkte Vasaloppet. Som göteborgare är det inte lätt att få till träning på snö så hon var nog inte så förberedd som hon hade önskat och loppet var jobbigt. Vid målgång tänkte hon revanschlystet att det här kan jag springa snabbare! Därefter blev löpträningen mer fokuserad mot långa distanser och under några år sprang hon ett mängd maratonlopp för att långsamt bygga upp sig mot Ultravasan. 2019 sprang hon lycklig i mål under målportalen i Mora på Ultravasan 90 km och sedan dess har kärleken till ultralöpning bara vuxit.

100 mileslopp, alltså 16 mil, måste ju kräva enormt mycket träning, hur hinner hon med det mellan heltidsjobb som ingenjör och familjeliv med man och tre barn? För Monica handlar det om att samla steg och tid i rörelse. De senaste åren snittar hon 20 000 steg per dag, inräknat både löpning och promenader med familjen. Transportlöpning till arbetet, skön traillöpning i vackra Änggårdsbergen och så ofta hon kan långa, lugna löpturer med vänner. Monica har också en runstreak vilket innebär att hon springer något varje dag, minst 20 minuter och 1,6 km men helst längre och allt detta har vant hennes kropp att röra sig. Ibland springer hon med en löpgrupp som har högre fart men oftast springer hon med låg ansträngning, allt för att förhindra överansträngning och skador.

Monica betonar även glädjen i att vara ute i naturen, att löpningen aldrig känns som ett tvång för att hon njuter av att uppleva väder, årstider och vackra miljöer. Och att ultralöpning även innebär mycket tid med sig själv. Man måste tycka om sig själv och tycka om att umgås med sig själv och sina tankar under långa stunder, både vid träning och under ultralopp.

Ja, det kan vara svårt att hantera tankarna när kroppen börjar bli trött under ett 100 mileslopp, hur gör Monica för att inte låta negativa tankar få fäste? Tunga tankar som kan få en löpare att bryta loppet? Hon äter. Har Monica någon superkraft, förutom att alltid vara positiv, är det att kunna äta och dricka under lopp vilket är en förutsättning för att hålla energinivån uppe. Hon är också inställd på att eventuellt behöva sova en kort stund under loppet, för att låta hjärnan starta om och kroppen vila. Och så är hon som sagt väldigt positiv, säger positiva saker till sig själv, lägger märke till fina platser och vacker natur, uppskattar sällskap längs vägen men är inställd på och trygg med att springa ensam långa sträckor. Inte ens mörker skrämmer henne, hon har sprungit genom nätter under flera lopp tidigare och har strategier för att hantera sömntrötthet och ensamhet.

På GAX passerar löparna genom flera kohagar, även nattetid, och det kan verka otäckt. Hur ska hon hantera nyfikna kor? Monica är uppvuxen på en lantgård och är van vid kor och hennes tips till oss som har respekt för ystra kossor är att göra sig stor och låta högt, då går de undan. Det ska jag komma ihåg!

Monica utstrålar lugn. GAX ska bli ett nytt äventyr, hennes första löpning på Österlen. Stort lycka till Monica och alla andra löpare som tar sig an utmaningen 100 miles!

Text & Foto: Gunilla Kidmark

Utvalda nyheter

Utvalda traillopp

Trailrunning Swedens lopp

Löparresor

Vi är sociala

Följ våra kanaler

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

I should have been back in Japan at this exact moment. I miss racing for gold and I miss all of your cheering.

But plans changed! I’ve got one more year to prepare, and you’ve got one more year to get ready and chase gold too!

Check the link in my bio to find out how runnersworldnl, menshealthnl, womenshealthnl and bicyclingnl can help you get in golden shape 🥇
Follow me :➡ running_hunroes For More 😉

Visit our shop to buy 🔝 Running 👕 T-SHIRTS Hoodies Legging Mugs Updating
➡ Click the link in my bio ( running_hunroes )

🏪 Printed in the USA

🌎 Shipping worldwide

😉 Tag & Share with your Friends⤵

: lisannedewitte

Follow us for more running_hunroes

#nikerunningclub #runningwoman #runningmakesmehappy #runninglife #trailrunning #asicsrunning #kalenjirunning #runningforweightloss #runningirls #runningadventures #runningchallenge #alwaysrunning #runningfrance #runningtechnique #runningroom #addictedtorunning #trailrunningsweden #runningaround #nightrunning #running_is_mylife #outdoorrunning #runninglifestyle #runningselfie #runningforacause #runningbare #nbrunning #runningproblems #crosscountryrunning #fortheloveofrunning #runningonthebeach
...

Beautiful girl 🏃‍♀️

📷 Credit: daraban99

Follow me: ➡ runningmetag For More 😉 . . . .

👉 Follow runningmetag

#runningmama #runninggoals #runningterritory #runninglove #trailrunning #runningmum #runningfast #runningfitness #runningismypassion #runningisfun #barefootrunning #trailrunningchile #runningdepartment #runningformylife #runninglifestyle #runningwiththecoolkids #salmingrunning #runningdad #runningformentalhealth #treadmillrunning #runningmumsaustralia #runningbare #crosscountryrunning #longdistancerunning #perunning #trailrunningsweden #newbalancerunning #runningfervor #freerunninglife #hogwartsrunningclub
...

The training for my 4h runstreak starts in a few weeks, perhaps I’m maybe ready already in March 2023, i gave it all for 666, but not this time either, thanks to all my running mates, see you Another day and i will keep following you!! #darktrailrunners #runstreaksverige #hittaut #mjölbyok #trailrunningsweden #forzajompa #runstreak ...

Did a nice 10k segmented running session with my coach on bike. It's not an easy task to listen a 12yrs old! 😁🤙😘

Thanks for this my dear daughter! Love you! We should do this more often! 😘❤

P. S. You still need to try that fancy red running vest! Don't forget that one! 😂😜🤙

This was fun. Mixing easy running with harder segments was nice. However it's time now to relax a bit before the upcoming race this Saturday! Can't wait! 🤩

#trailrunningsweden #trailrunning #runtoinspire #ultralopning #wildandhappy #wildandfree #runforlife #positivity #feelgood #goodvibes #runner #trailrunner #loverunning #trailexploring #nevergiveup #neverstopexploring #runfree #loverunning  #timetoplay #flatisboring #changeyourattitude #runningtoinspire #ultragbg #bunketorpbackyardultratrail
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Facebook Posts

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
1 hour ago

Lite nyfiken över hur ofta ni byter skor.

Jag springer på små skogsstigar där marken är relativt mjuk så en stor del av dämpningen sker i underlaget. Har ett par skor som jag har använt i ca 1 år nu och de känns fortfarande bra. Springer 4/5 gånger i veckan och har en runda på drygt 7 km dvs i dessa skorna har jag sprungit 150/200 mil.

Bjuder på två bilder från min morgontur
... Se merSe mindre

Lite nyfiken över hur ofta ni byter skor.

Jag springer på små skogsstigar där marken är relativt mjuk så en stor del av dämpningen sker i underlaget. Har ett par skor som jag har använt i ca 1 år nu och de känns fortfarande bra. Springer 4/5 gånger i veckan och har en runda på drygt 7 km dvs i dessa skorna har jag sprungit 150/200 mil.

Bjuder på två bilder från min morgonturImage attachment

Kommentarer på Facebook

Använder så länge de håller ihop och känns bra. Tåboxen/mesh ger upp före ibland. Har ett par trailrunners jag haft i flera år, och nog är de slitna, dobbarna är nästen helt nerfilade och dämpningen är inte alls vad den tidigare var. Men de är väldigt bra lätta minimalistiska skor för promenad och jogging på grusvägar haha.

Så långe skorna är sköna att springa i brukar bli 200 mil plus iaf. Är mest observant på att inner/yttersula inte är snedslitna

Beror mycket på vilken skor du har. Väldigt stor skynad mellan typ, hur du använda de och varumärke. 200 mil verkar vara långt... Om du fortfarande är nöjd: fortsätt och snubbla på, men jag skulle ha bytt dem efter 100 mil... Det är inte många skor som fungerar bra efter det...

23 hours ago

Vill bara tipsa om en bar. Jag tycker många smakar lite artificiellt och oskönt men Monvalley’s är riktigt goda. Jag har hittat dem hos Apotea men de ska tydligen finnas hos Coop med. ... Se merSe mindre

Vill bara tipsa om en bar. Jag tycker många smakar lite artificiellt och oskönt men Monvalley’s är riktigt goda. Jag har hittat dem hos Apotea men de ska tydligen finnas hos Coop med.

Kommentarer på Facebook

Tack för tipset!

Håller med!

12 hours ago

Hej, admin får ta bort om detta inte är ok. Säljer dessa knappt använda trailskor från On Cloudventure i storlek 38. 500 kr inklusive spårbar frakt med Postnord eller 450 kr vid upphämtning i Torslanda (Göteborg) eller Stockholm efter 23 augusti. Den som först betalar får köpa 🌳

Länk till modellen på On Cloudventures hemsida: www.on-running.com/en-se/products/cloudventure-classic-2019/womens/white-moss
... Se merSe mindre

23 hours ago

Nybliven traillöpare, letar fina slingor gärna nära Malmö
Just nu springernjag i Fulltofta eller Runt Skäralid.
Lite långt att ta sig. Upplever att andra ställen har för mycket grusväg, vill helst bara ha skogsstigar. Någon som ha något bra förslag? Bana runt milen, kortare funkar. Går att dubbla ☺️
... Se merSe mindre

Nybliven traillöpare, letar fina slingor gärna nära Malmö
Just nu springernjag i Fulltofta eller Runt Skäralid.
Lite långt att ta sig. Upplever att andra ställen har för mycket grusväg, vill helst bara ha skogsstigar. Någon som ha något bra förslag? Bana runt milen, kortare funkar. Går att dubbla ☺️

Kommentarer på Facebook

Kolla in stigarna kring Genarp. Där finns många fina mountainbike slingor som även passar finnemang för löpning.

Genarp är bäst! Från Ekevallen p-plats eller p-plats vid Häckeberga slottet.

Skåneleden runt Skrylle 😁👌

Skåneleden är det inte mycket grusväg? Blandar kanske ihopa med Häckeberga 🤔

Genarp, Trollskogen, Bokskogen Malmö ej märkta stigar. Bökeberg, Eksholm. Risen. Stävie tävlingsbana Trail.

MTB spåret i Skrylle är fint. 2 korta transporter på asfalt, i övrigt fin single-track

Titta på Genarp IFs traillopp, www.genarpsif.se/sida/?ID=143553 eller Trail genom Skåne (TGS) bansträckning 2021.

View more comments

2 weeks ago

Hej löparvänner!
Efter nästan 1 1/2 års uppehåll och i princip ingen träning alls, småbarn, jobb plus 10 andra ursäkter och +10kg.... så börjar jag se ljuset i tunneln igen och vill ut i skog o mark. Era bästa tips på att få igång rutinen igen och även hur man undviker skador då det brukar komma som ett brev på posten när man gör " comeback". Tacksam för bra tips!
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Spring med en kompis! Om någon står och väntar på mig så brukar samvetet trumfa över ursäkterna 😁 Och såklart, börja lugnt. PB på första passet? Glöm det. Skit i tider. Öka mängden riktigt långsamt

Jag är snart 44 år. Jag försöker köra 50% löpning, 10% spinning och 40% styrka (ungefär). Styrkan är hemma och kan väl liknas med cross fit, hockeyfys eller cirkelträning. Typ kettlebell, trx-band, och skivstång. Pulsen blir hög ibland och det ger väl löpningen en del också. Löper jag för mycket så börjar det kännas.

Långsam ökning är väl det viktigaste. Och variera underlaget och tempot. Styrka behövs också. För att det ska bli av om du inte har en kompis, boka in med dig själv och gör ditt framtida jag stolt.

1min gå 1min jogga till totalt 30min 2-3ggr/vecka helst 3. V2 2min jogg 1min gå. V3 4min, V5 9min, v6 15min och v7 30min. Kombinera detta med styrka för hela kroppen och en del extra fokus på ben, vrister och bål. Efter dessa 7v öka minuter 10% per vecka så 33min x3 sen 36min x3. Har du gymkort är det bra annars går det hemma också med gummiband runt dörrar och bord. Lång resa men det är värt det i början.

Jag lägger till de specifika löparövningarna för coremusklerna.

Jag skulle tipsa om en runstreak, där du verkligen håller dig till kortaste sträcka de första tre veckorna. Sen kan du välja om du vill öka distans inom din runstreak eller nöja dig med att kroppen är igång och börja springa lite längre typ 3 ggr i veckan 😁 men höj inte mer än 10% i veckan

Jag skulle säga att skit i tider och fart och fokusera på pulsen. Om du har en puls på exempelvis 150 vid träning så är det bra träning. Oavsett om du går i en uppförsbacke eller löper fort. Det finns annars en risk att man kommer ihåg sina gamla tider och hur man brukade träna och springer då för fort i relation till där man är just nu och det blir skit av allt. Men försök hitta ditt pulsintervall som passar dig. Fart och sånt kommer med tiden. 🤷‍♂️😀

Barnen håller mig skadefri! En förkylning varannan, var tredje månad så hinner jag inte överanstränga mig.

Sakta,sakta,sakta! Fyra månader bara gå. Första månaden utan belastning. Nästa med ett halvkilos ankelvikter runt fötterna. Nästa ett kilo runt fötterna och liten rygga med ett par kilo i och ista månaden ett och ett halvt kilo nere och fyra fem i ryggan. Stärk leder och senor först, sen börja springa. Det tar tid men det funkar. Två vändor har jag gjort så och gått från noll till ultra utan skador eller sjukdom.

För rutinen så är streak verkligen bra! Och som många sagt - öka långsamt! Det kan kännas löjligt lite med typ 1,5 km, men då blir det heller ingen hög tröskel att ta sig över och det är lättare att få det gjort. När du sen väl fått in rutinen tycker inte jag att man slaviskt behöver köra varje dag, så länge man inte börjar hitta ursäkter för att "slippa". Om du känner för någon längre runda i början, innan kroppen vant sig, så förläng med promenad 🙂

Jag började med lite för långa pass som resulterade i för långa pauser. Klippt ner tiden och då lyckats få till fler pass 🥳

View more comments

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X