Tuff kupering i Vånga Mountain Xtreme

Den andra upplagan av VMX - Vånga Mountain Xtreme arrangerades i söndags, parallellt med Vångabygdens skördefest. Skörde- och hantverksmarknaden, som var tillbaka efter några inställda pandemiår, stod för en festlig...

Den andra upplagan av VMX - Vånga Mountain Xtreme arrangerades i söndags, parallellt med Vångabygdens skördefest. Skörde- och hantverksmarknaden, som var tillbaka efter några inställda pandemiår, stod för en festlig inramning av det utmanande trailloppet.

Vånga, 25 km norr om Kristianstad, är känt för sina fruktodlingar och vid Vångabergets norra sluttning ligger Vångabacken, en skidbacke som varje vinter lockar många alpina åkare till nordöstra Skåne.

VMX, med arenan vid Vångabackens fot, är ett traillopp som bjuder på en brutal inledning. Första kilometern går rakt uppför skidbacken. Väl uppe på berget bjuds deltagarna på slingrande stigar i ren vildmark, små stilla tjärnar och djupa stenbrott. Varierande och teknisk traillöpning både utför och uppför och en hel del fina vyer utmed banan.

VMX 600 är den längre banan på 16 km med 600 höjdmeter och deltagarna på denna distans får kämpa sig uppför Vångabacken två gånger, direkt vid starten och sedan direkt efter varvningen efter halva loppet. Den meriterade orienteraren från Pan-Kristianstad, Ola Martner (bilden nedan), segrade vid premiären 2021 och i år var han återigen starkast. Jesper Emanuel Andersson från Björnstorps IF gjorde ett tappert försök att hänga med från start, men fick släppa iväg Martner redan efter några kilometer. Pan-Kristianstadlöparen kunde ta en ohotad seger och Andersson från Björnstorp lade beslag på andraplatsen. Trea i herrklassen blev Trail Run Denmarks Anders Poul som nu fick nöja sig med samma placering som vid fjolårets premiär.

Foto: Lena Bertilsson

Bland damerna imponerade Malmölöparen Annie Sönnerborg-Wadenhorn (bilen nedan) stort och var hela fyra minuter snabbare än tvåan, lokala löparen Klara Willcocks Kjellgren från Kiaby. För bara en vecka sedan vann Annie Sönnerborg-Wadenhorn Helsingborg Marathon, vilket gör prestationen än mer imponerande! Asfalten i Helsingborg var nu utbytt mot små slingrande stigar och teknisk traillöpning - och uppenbarligen funkade de nya och annorlunda förutsättningarna lika bra som motsatsen helgen innan! Tredjeplatsen bland damerna togs av Maria Welin från IK Finish.

Foto: Lena Bertilsson

På halva distansen, VMX 300, var Tilde Jensen från Stigmännen Karlshamn snabbast bland damerna och Pan-Kristianstads Oscar Modig segrade i motsvarande herrklass.

Arrangören Pan-Kristianstad bjöd även in till ett barnlopp som blev ett uppskattat inslag bland barnfamiljer som besökte skördefesten. Konceptet med gratis startavgift och ingen tidtagning lockade många barn att testa på banan som innebar en hel del hinder upp- och nedför Vångabackens barnskidbacke. En rolig barnaktivitet som förhoppningsvis kan bidra till att fler barn och ungdomar vill springa mer trail i framtiden.

Ett extra kul inslag vid årets VMX var deltagarna som representerade den ideella föreningen Glädjeknuff. Med en joëlette (enhjuling) kämpade sig det åtta personer stora teamet runt VMX300-banan med 14-årige Max som kapten. Precis som för många andra deltagare var Vångabacken en stor utmaning för dem, men väl uppe fick alla sin belöning - den vackra utsikten!

Foto: Lena Bertilsson

Resultat
VMX600 Damer
1. Annie Sönnerborg-Wadenhorn, IF Malmö Löp
2. Klara Willcocks Kjellgren, Kiaby Runners
3. Maria Welin, IK Finish

VMX600 Herrar
1. Ola Martner, Pan-Kristianstad
2. Jesper Emanuel Andersson, Björnstorps IF
3. Anders Poul, Trail Run Denmark

VMX300 Damer
1. Tilde Jensen, Stigmännen Karlshamns OK
2. Louise Persson, Kristianstad
3. Cecilia Haglund, Sölvesborg

VMX300 Herrar
1. Oscar Modig, Pan-Kristianstad
2. Kristoffer Karlsson, UF Contact Olofström
3. Brian Linné Jörgensen, Trail Run Denmark

Alla resultat

Foto: Lena Bertilsson

Utvalda nyheter

Utvalda traillopp

Trailrunning Swedens lopp

Löparresor

Vi är sociala

Följ våra kanaler

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Hur tränar man pulsbaserat? Hur kan jag använda klockan för att hitta nya löprundor? Vi snackar med Polars expert Olof Lindberg live här på Insta måndag 26 september kl 20. Vad ska vi fråga honom om? #trailrunningsweden #polar ...

Vecka 42 av 48. Ut ur mörkret efter en släng av covid. Till slut fick jag snöra på mig skorna och ta en löptur innan veckan tog slut. Så mycket mer än det finns inte att rapportera.
Nu är det bara att ladda om med träningen inför Kullamannen om några veckor.
.
.
Måndag: vila
Tisdag: vila
Onsdag: promenad på 40’
Torsdag: cykeltrainer om 80’
Fredag: vila
Lördag: vila
Söndag: 50’ löpning
.
.

#tomorrowisyours #salomonrunning #salomon
#uthållighetsträning #älskalöpning #löpare #löpning #traillöpning #stiglöpning #trailrunning #ultralöpning #ultraträning #löpgruppleksand #trainingforultra #trailrunner #löpningärlivet #roadtoUTMB #runtoinspire #runningman #runningismytherapy #runner #trailrunninglife #endurancetraining #runshots #trailrunningsweden #kullamannen
...

Nu går vi in mot årets roligaste vecka. Veckan då de sista snitslarna ska dras, medaljerna gör sig redo för löpare och självaste arenan kommer ta form.

Vi är redo för er, är ni redo för Härnö Trail 2022? 💥🤩🏃‍♂️

#härnötrail #traillöpning #trailrunningsweden #trstrailtour #mitthärnösand #swix #swixsport
...

kipchogeeliud did it again in Berlin ❗️ 2:01:09 new world record 🥇

Cc via palabraderunner

Happy sunday everyone ☀️❤️

🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️

#trailrunner #trailrun #trailrunninglife #trailrunningviews #trailrunningchile #trailrunningsweden #trailrunningespaña #trailrunnergirl #trailrunnersofinstagram #trailrunninguk #marathon #marathonnutrition #marathonprep #marathontraining #halfmarathon #halfmarathontraining #halfmarathoner #triathlon #triathlete #triathlontraining #triathlon_in_the_world #triathlon_world #triathlonlife #runhappy #triathlonlifestyle #ultrarunning #ultrarunner #runningmotivation #running
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Facebook Posts

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
3 days ago

Någon som är från Uddevalla/Trestad/Stenungsund ev Gbg trakten i den här gruppen?

Vore kul att hitta lite nya vänner som gillar att träna trail ihop. Gillar även kajak, mtb, rullskidor, styrketräning och på vintern är längdskidor en favorit. Kvinna eller man spelar ingen roll.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Gbg!

Bor i Uddevalla och vill gärna springa med fler😃

Jag bor i Varberg men kan köra för att mötas upp på helger 😊 på väg till sandsjöbacka nu 🏃🍂

Jag! 😉

Gbg

View more comments

18 hours ago

Kan man kapa remmarna på Salomon Adv Skin 12? Är så många som fladdrar runt. Hur gör man med ändarna isf? Knyter? Använder plastbiten på något sätt? ... Se merSe mindre

Kan man kapa remmarna på Salomon Adv Skin 12? Är så många som fladdrar runt. Hur gör man med ändarna isf? Knyter? Använder plastbiten på något sätt?

Kommentarer på Facebook

Tröttnade också på remmarna. Så jag köpte en ny north face

Vissa av remarna går att knyta loss

Ser ut att vara samma system som på min Salomon Sense Pro 5. Jag har klippt ner och knutit nytt stopp för att slippa 20cm snodd som slänger omkring.

Alla remmar kan tas bort om man vill . Dom sitter ej fast. Jag har quiver till mina polls. Därför tog jag bort alla onödiga remmar

Man knäpper ju bara fast dem i samma knäppfästen en gång till?…

View more comments

1 week ago

Hej på er!
Jag har nyligen flyttat till Boden fr min hemort i Småland och är på jakt efter eventuella lopp som finns här omkring. Jag har redan kommit över Boden Fortress, Luleå Ice Marathon, och Seskarö Trailrun. Finns det mer? Är även intresserad av icke-trail-lopp! : )
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Arctic circle race finns. Tror det heter så. Man kan flyga helikopter till start bland annat 🤘

BAMM och Arctic circle race.

Råberget By night i Piteå 😊

View more comments

6 days ago

Er det noen som tenker å selge sin billett til Kullamannen 100 km? Jeg kjøper veldig gjerne😇🙏🏼 ... Se merSe mindre

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X