"Hur stannar man?!" Testteamet om Craft CTM Ultra Carbon Trail

I drygt en månad har fem traillöpare varit ute och sprungit med Crafts CTM Ultra Carbon Trail, märkets första trailsko med karbonsula. Här ser du vad de tycker.

I samarbete med Craft

"Hur stannar man?" och "Snabb, lätt och bra grepp – den perfekta trion!" Det är två av kommentarerna från teamet som har testat Crafts CTM Ultra Carbon Trail, märkets första trailsko med karbonsula. Här ser du vad de fem traillöparna tycker och tänker efter en månad med skon.

Blir du själv sugen på att testa skon? Håll utkik efter vår tävling på Instagram @trailrunningswe där du kan vinna varsitt par till dig och din löparkompis.

Jonnas åsikt

Löpkänslan
Känns precis som när jag springer med mina snabbskor för asfalt, vilket är ett otroligt stort plus! Man känner ett driv i steget när man springer i dem. Man vill framåt – fort! Jag känner mig lätt i steget och inte alls den klumpiga känslan jag brukar få i mina trailskor.

Komforten
Mycket hög komfort. Skon är mycket stabil, vilket ger en skön känsla. Första trailskorna jag testat som håller samma komfort som asfaltsskor.

Greppet
Bra. Jag har testat skorna på swimrunpass och greppet är riktigt bra även på hala och blöta klippor och stenar. Det håller mycket bra även i skogslöpning.

Passform
Mycket bra. Sulan var perfekt formad för min fot – vilket inte ofta gäller trailskor.

Allmänt omdöme
Bästa trailskon jag någonsin haft. Snabb, lätt och bra grepp – den perfekta trion! Den var så bra att jag även köpte Crafts nyaste kolfiberskor för asfalt. Bättre betyg än det går inte att få! Jag tycker också att Craft verkligen har lyckats med färgen på skorna. Så många av mina löparvänner tycker att skon är helt fantastiskt snygg!

Karl-Fredriks tankar

Löpkänslan
Löpkänslan tycker jag är väldigt bra. Tog ett par pass innan jag vande mig vid carbonsulan. Men upplever att den funkar överraskande bra, även på riktigt tekniskt underlag.

Komforten
Mycket bra. Skulle säga att komforten är det bästa med skon.

Greppet
Har inte upplevt några problem med greppet.

Passform
Bra. Lite höga runt mina fotknölar i början, men de formade sig bra efter ett par pass.

Allmänt omdöme
Jag tycker att Craft har lyckats bra här. Har absolut blivit mitt första val när jag ska ut och springa. Det enda negativa skulle jag säga är att de blir lite tunga. Sen tycker jag inte riktigt om snörningen på skon. Det kan vara bra att tänka på att skon är mycket liten i storleken.

Carolines kommentarer

Löpkänslan
Bäst känsla vid högre fart, då det känns som skon bäst kommer till sin rätt. Då känns den smidig och stabil och hjälper till att få lite svung i steget. Skon känns lite tung, men i gengäld ger den bra dämpning.

Greppet
Mycket bra! Både på stig, blöt skog/lera och på blött berg/sten.

Passform
Sitter stabilt på foten. Rymlig plats för tårna. Känns något ”låg” vilket gör att ovandelen på skon ligger direkt på stortån.

Allmänt omdöme
Stabil trailsko med bra dämpning som passar perfekt för kortare och längre turer i skog och på stig, gärna för pass med lite mer fart i. Storlekarna känns mycket små, jag har nästan två storlekar större än jag brukar. Upplever att kanten på utsidan känns hög och trycker på yttre fotknölen. Har aldrig haft detta problemet innan. Skon känns lite hård i sin dämpning på hårdare underlag, föredrar mjukare underlag – vilket den ju är gjord för.

Ludvig tycker

Löpkänslan
Första reaktionen när jag öppnade skokartongen var faktiskt lite kanotkänsla, men väl ute i spåret blev jag positivt överraskad. Hyfsat sköna, en av det bättre flyten jag upplevt i en löparsko och smidig med tanke på storleken. Jag personligen tror kanske flytet främst beror på det 10 mm höga droppet, snarare än karbonsulan eftersom jag inte är van vid ett så högt dropp. Det gör att det nästan känns som man rullar framåt om man tippar lite  framåt när man står still och det bidrar även till ett fint flyt i löpningen. Nackdelen anser jag kan vara att vaderna inte aktiveras lika mycket, vilket jag tror ökar risken för skador ifall jag skulle springa i skorna dagligen.

Komforten
Tjock sula men inte så svampig som vissa andra väldämpade skor kan vara. Styvheten bjuder in till lite mer fart och ger lite mer tillbaka om tempot höjs. Inte heller så tunna som mina orienteringsskor, vilket var en av anledningarna till att jag valde skorna i Göteborgs brantaste för att spara på benen lite i den första stigningen på asfalt samt de senare utförsbackarna. 

Greppet
Bra, det man kan förvänta sig av en modern trailsko. Lite bredare dobbar med större area, vilket kanske inte ger ett så “vasst” grepp på de allra lerigaste stigarna men fördelen är bättre markkontakt på hårt underlag. Greppet är i alla fall helt tillräckligt för att springa stig. Upplevde inte heller att de var hala vid väta, vilket jag har upplevt att vissa billiga hårda gummisulor kan vara.

Passform
Sitter fint slimmat runt mittendelen av foten, men det är ganska mycket tyg som är över i framfoten och eftersom tyget är ganska styvt blir det områden med luft mellan skon och foten. Vet dock att vissa uppskattar ett lite friare utrymme i tåboxen, men själv skulle jag nog uppskattat ett lite mer elastiskt material som suttit lite tightare. Lite små i storleken då jag har en storlek över vad jag brukar ha i vanliga fall.

Allmänt omdöme
Positivt och en sko jag skulle kunna tänka mig att springa ett ultralopp i, då den känns väldämpad men ändå snabb. För kortare lopp blir den nog lite klumpig och stor, men jag skulle vilja testa den på sprintorientering då jag vet orienterare som sprang VM i vägvarianten av denna sko. För riktigt tekniska stigar kan den också vara lite besvärlig då man inte har den bästa markkänslan. Det märks att det är en vägsko som har uppdaterats för att passa för trail, detta eftersom den fortfarande känns så pass bra på väg. Nackdelen är som sagt smidigheten i skogen och markkänslan, men om jag skulle springa ett ultralopp på lite större stig och grusväg skulle detta definitivt vara mitt val just nu av de skorna jag äger. Kommer vara mitt favoritval på lite snabbare och längre pass på större stig och grus framöver.

Sarah säger

Löpkänslan
Det är en kvick sko och jag vill bara trycka på framåt på stigar som jag normalt inte springer så fort på. Det är en härlig känsla att få till ett ordentligt tryck i steget med hjälp av skon. Det är underbart att det får gå fort på spåren. Det var lite ovant i början, men så kul när jag upptäckte skillnaden.

Komforten
Jag gillar speciellt den härliga tåboxen. Mina tår behöver plats och det speciellt när jag springer långt. Jag köper helst skor med en bred tåbox. I dessa skor sprider sig tårna skönt inuti, vilket gör skorna väldigt bekväma. Det lätta materialet gör även att de luftar bra.

Greppet
Jag känner mig trygg med skorna efter att ha provat dem på olika underlag i olika tempon. De har ett fast grepp, som även det bidrar till att jag vågar lita på skon och trycka på. Har fungerat fint även på vått underlag efter regnskurar.

Passform
Sitter bra på foten. Tycker de sitter åt ordentligt och känns stabila. Jag har valt en storlek större än jag normalt väljer på mina vanliga löparskor, som jag i sin tur väljer en till dryga två storlekar större på än skor jag inte springer med. Har storlek 36 normalt, vanliga löparskor 37 ¾ och dessa skor har jag provat i 38 ¾ . Jag hade inte önskat mindre skor. De här satt perfekt.

Allmänt omdöme
Lätt och kvick sko som tar traillöpningen till en helt annan nivå. Går att springa på alla underlag. Bra dämpning i skon och framför allt rolig att springa med. Ger självförtroende. Efter första provturen stannade jag upp och undrade vad som hände på stigen. Hur stannar man var en tanke jag fick. Tyckte nästan att det var svårt att springa långsamt och det var väldigt kul. Kom tillbaka med en lätt bubblande känsla i kroppen. Nu efter den här testperioden har jag sprungit in mig i dem och vant mig vid den nya känslan, men är fortfarande lite extra bubblig när jag får studsa fram utomhus.

Utvalda nyheter

Utvalda traillopp

Trailrunning Swedens lopp

Löparresor

Vi är sociala

Följ våra kanaler

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Hur tränar man pulsbaserat? Hur kan jag använda klockan för att hitta nya löprundor? Vi snackar med Polars expert Olof Lindberg live här på Insta måndag 26 september kl 20. Vad ska vi fråga honom om? #trailrunningsweden #polar ...

Vecka 42 av 48. Ut ur mörkret efter en släng av covid. Till slut fick jag snöra på mig skorna och ta en löptur innan veckan tog slut. Så mycket mer än det finns inte att rapportera.
Nu är det bara att ladda om med träningen inför Kullamannen om några veckor.
.
.
Måndag: vila
Tisdag: vila
Onsdag: promenad på 40’
Torsdag: cykeltrainer om 80’
Fredag: vila
Lördag: vila
Söndag: 50’ löpning
.
.

#tomorrowisyours #salomonrunning #salomon
#uthållighetsträning #älskalöpning #löpare #löpning #traillöpning #stiglöpning #trailrunning #ultralöpning #ultraträning #löpgruppleksand #trainingforultra #trailrunner #löpningärlivet #roadtoUTMB #runtoinspire #runningman #runningismytherapy #runner #trailrunninglife #endurancetraining #runshots #trailrunningsweden #kullamannen
...

Nu går vi in mot årets roligaste vecka. Veckan då de sista snitslarna ska dras, medaljerna gör sig redo för löpare och självaste arenan kommer ta form.

Vi är redo för er, är ni redo för Härnö Trail 2022? 💥🤩🏃‍♂️

#härnötrail #traillöpning #trailrunningsweden #trstrailtour #mitthärnösand #swix #swixsport
...

kipchogeeliud did it again in Berlin ❗️ 2:01:09 new world record 🥇

Cc via palabraderunner

Happy sunday everyone ☀️❤️

🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️

#trailrunner #trailrun #trailrunninglife #trailrunningviews #trailrunningchile #trailrunningsweden #trailrunningespaña #trailrunnergirl #trailrunnersofinstagram #trailrunninguk #marathon #marathonnutrition #marathonprep #marathontraining #halfmarathon #halfmarathontraining #halfmarathoner #triathlon #triathlete #triathlontraining #triathlon_in_the_world #triathlon_world #triathlonlife #runhappy #triathlonlifestyle #ultrarunning #ultrarunner #runningmotivation #running
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Facebook Posts

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
3 days ago

Någon som är från Uddevalla/Trestad/Stenungsund ev Gbg trakten i den här gruppen?

Vore kul att hitta lite nya vänner som gillar att träna trail ihop. Gillar även kajak, mtb, rullskidor, styrketräning och på vintern är längdskidor en favorit. Kvinna eller man spelar ingen roll.
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Gbg!

Bor i Uddevalla och vill gärna springa med fler😃

Jag bor i Varberg men kan köra för att mötas upp på helger 😊 på väg till sandsjöbacka nu 🏃🍂

Jag! 😉

Gbg

View more comments

14 hours ago

Kan man kapa remmarna på Salomon Adv Skin 12? Är så många som fladdrar runt. Hur gör man med ändarna isf? Knyter? Använder plastbiten på något sätt? ... Se merSe mindre

Kan man kapa remmarna på Salomon Adv Skin 12? Är så många som fladdrar runt. Hur gör man med ändarna isf? Knyter? Använder plastbiten på något sätt?

Kommentarer på Facebook

Tröttnade också på remmarna. Så jag köpte en ny north face

Vissa av remarna går att knyta loss

Ser ut att vara samma system som på min Salomon Sense Pro 5. Jag har klippt ner och knutit nytt stopp för att slippa 20cm snodd som slänger omkring.

Alla remmar kan tas bort om man vill . Dom sitter ej fast. Jag har quiver till mina polls. Därför tog jag bort alla onödiga remmar

Man knäpper ju bara fast dem i samma knäppfästen en gång till?…

View more comments

1 week ago

Hej på er!
Jag har nyligen flyttat till Boden fr min hemort i Småland och är på jakt efter eventuella lopp som finns här omkring. Jag har redan kommit över Boden Fortress, Luleå Ice Marathon, och Seskarö Trailrun. Finns det mer? Är även intresserad av icke-trail-lopp! : )
... Se merSe mindre

Kommentarer på Facebook

Arctic circle race finns. Tror det heter så. Man kan flyga helikopter till start bland annat 🤘

BAMM och Arctic circle race.

Råberget By night i Piteå 😊

View more comments

6 days ago

Er det noen som tenker å selge sin billett til Kullamannen 100 km? Jeg kjøper veldig gjerne😇🙏🏼 ... Se merSe mindre

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X