"Hur stannar man?!" Testteamet om Craft CTM Ultra Carbon Trail

I drygt en månad har fem traillöpare varit ute och sprungit med Crafts CTM Ultra Carbon Trail, märkets första trailsko med karbonsula. Här ser du vad de tycker.

I samarbete med Craft

"Hur stannar man?" och "Snabb, lätt och bra grepp – den perfekta trion!" Det är två av kommentarerna från teamet som har testat Crafts CTM Ultra Carbon Trail, märkets första trailsko med karbonsula. Här ser du vad de fem traillöparna tycker och tänker efter en månad med skon.

Blir du själv sugen på att testa skon? Håll utkik efter vår tävling på Instagram @trailrunningswe där du kan vinna varsitt par till dig och din löparkompis.

Jonnas åsikt

Löpkänslan
Känns precis som när jag springer med mina snabbskor för asfalt, vilket är ett otroligt stort plus! Man känner ett driv i steget när man springer i dem. Man vill framåt – fort! Jag känner mig lätt i steget och inte alls den klumpiga känslan jag brukar få i mina trailskor.

Komforten
Mycket hög komfort. Skon är mycket stabil, vilket ger en skön känsla. Första trailskorna jag testat som håller samma komfort som asfaltsskor.

Greppet
Bra. Jag har testat skorna på swimrunpass och greppet är riktigt bra även på hala och blöta klippor och stenar. Det håller mycket bra även i skogslöpning.

Passform
Mycket bra. Sulan var perfekt formad för min fot – vilket inte ofta gäller trailskor.

Allmänt omdöme
Bästa trailskon jag någonsin haft. Snabb, lätt och bra grepp – den perfekta trion! Den var så bra att jag även köpte Crafts nyaste kolfiberskor för asfalt. Bättre betyg än det går inte att få! Jag tycker också att Craft verkligen har lyckats med färgen på skorna. Så många av mina löparvänner tycker att skon är helt fantastiskt snygg!

Karl-Fredriks tankar

Löpkänslan
Löpkänslan tycker jag är väldigt bra. Tog ett par pass innan jag vande mig vid carbonsulan. Men upplever att den funkar överraskande bra, även på riktigt tekniskt underlag.

Komforten
Mycket bra. Skulle säga att komforten är det bästa med skon.

Greppet
Har inte upplevt några problem med greppet.

Passform
Bra. Lite höga runt mina fotknölar i början, men de formade sig bra efter ett par pass.

Allmänt omdöme
Jag tycker att Craft har lyckats bra här. Har absolut blivit mitt första val när jag ska ut och springa. Det enda negativa skulle jag säga är att de blir lite tunga. Sen tycker jag inte riktigt om snörningen på skon. Det kan vara bra att tänka på att skon är mycket liten i storleken.

Carolines kommentarer

Löpkänslan
Bäst känsla vid högre fart, då det känns som skon bäst kommer till sin rätt. Då känns den smidig och stabil och hjälper till att få lite svung i steget. Skon känns lite tung, men i gengäld ger den bra dämpning.

Greppet
Mycket bra! Både på stig, blöt skog/lera och på blött berg/sten.

Passform
Sitter stabilt på foten. Rymlig plats för tårna. Känns något ”låg” vilket gör att ovandelen på skon ligger direkt på stortån.

Allmänt omdöme
Stabil trailsko med bra dämpning som passar perfekt för kortare och längre turer i skog och på stig, gärna för pass med lite mer fart i. Storlekarna känns mycket små, jag har nästan två storlekar större än jag brukar. Upplever att kanten på utsidan känns hög och trycker på yttre fotknölen. Har aldrig haft detta problemet innan. Skon känns lite hård i sin dämpning på hårdare underlag, föredrar mjukare underlag – vilket den ju är gjord för.

Ludvig tycker

Löpkänslan
Första reaktionen när jag öppnade skokartongen var faktiskt lite kanotkänsla, men väl ute i spåret blev jag positivt överraskad. Hyfsat sköna, en av det bättre flyten jag upplevt i en löparsko och smidig med tanke på storleken. Jag personligen tror kanske flytet främst beror på det 10 mm höga droppet, snarare än karbonsulan eftersom jag inte är van vid ett så högt dropp. Det gör att det nästan känns som man rullar framåt om man tippar lite  framåt när man står still och det bidrar även till ett fint flyt i löpningen. Nackdelen anser jag kan vara att vaderna inte aktiveras lika mycket, vilket jag tror ökar risken för skador ifall jag skulle springa i skorna dagligen.

Komforten
Tjock sula men inte så svampig som vissa andra väldämpade skor kan vara. Styvheten bjuder in till lite mer fart och ger lite mer tillbaka om tempot höjs. Inte heller så tunna som mina orienteringsskor, vilket var en av anledningarna till att jag valde skorna i Göteborgs brantaste för att spara på benen lite i den första stigningen på asfalt samt de senare utförsbackarna. 

Greppet
Bra, det man kan förvänta sig av en modern trailsko. Lite bredare dobbar med större area, vilket kanske inte ger ett så “vasst” grepp på de allra lerigaste stigarna men fördelen är bättre markkontakt på hårt underlag. Greppet är i alla fall helt tillräckligt för att springa stig. Upplevde inte heller att de var hala vid väta, vilket jag har upplevt att vissa billiga hårda gummisulor kan vara.

Passform
Sitter fint slimmat runt mittendelen av foten, men det är ganska mycket tyg som är över i framfoten och eftersom tyget är ganska styvt blir det områden med luft mellan skon och foten. Vet dock att vissa uppskattar ett lite friare utrymme i tåboxen, men själv skulle jag nog uppskattat ett lite mer elastiskt material som suttit lite tightare. Lite små i storleken då jag har en storlek över vad jag brukar ha i vanliga fall.

Allmänt omdöme
Positivt och en sko jag skulle kunna tänka mig att springa ett ultralopp i, då den känns väldämpad men ändå snabb. För kortare lopp blir den nog lite klumpig och stor, men jag skulle vilja testa den på sprintorientering då jag vet orienterare som sprang VM i vägvarianten av denna sko. För riktigt tekniska stigar kan den också vara lite besvärlig då man inte har den bästa markkänslan. Det märks att det är en vägsko som har uppdaterats för att passa för trail, detta eftersom den fortfarande känns så pass bra på väg. Nackdelen är som sagt smidigheten i skogen och markkänslan, men om jag skulle springa ett ultralopp på lite större stig och grusväg skulle detta definitivt vara mitt val just nu av de skorna jag äger. Kommer vara mitt favoritval på lite snabbare och längre pass på större stig och grus framöver.

Sarah säger

Löpkänslan
Det är en kvick sko och jag vill bara trycka på framåt på stigar som jag normalt inte springer så fort på. Det är en härlig känsla att få till ett ordentligt tryck i steget med hjälp av skon. Det är underbart att det får gå fort på spåren. Det var lite ovant i början, men så kul när jag upptäckte skillnaden.

Komforten
Jag gillar speciellt den härliga tåboxen. Mina tår behöver plats och det speciellt när jag springer långt. Jag köper helst skor med en bred tåbox. I dessa skor sprider sig tårna skönt inuti, vilket gör skorna väldigt bekväma. Det lätta materialet gör även att de luftar bra.

Greppet
Jag känner mig trygg med skorna efter att ha provat dem på olika underlag i olika tempon. De har ett fast grepp, som även det bidrar till att jag vågar lita på skon och trycka på. Har fungerat fint även på vått underlag efter regnskurar.

Passform
Sitter bra på foten. Tycker de sitter åt ordentligt och känns stabila. Jag har valt en storlek större än jag normalt väljer på mina vanliga löparskor, som jag i sin tur väljer en till dryga två storlekar större på än skor jag inte springer med. Har storlek 36 normalt, vanliga löparskor 37 ¾ och dessa skor har jag provat i 38 ¾ . Jag hade inte önskat mindre skor. De här satt perfekt.

Allmänt omdöme
Lätt och kvick sko som tar traillöpningen till en helt annan nivå. Går att springa på alla underlag. Bra dämpning i skon och framför allt rolig att springa med. Ger självförtroende. Efter första provturen stannade jag upp och undrade vad som hände på stigen. Hur stannar man var en tanke jag fick. Tyckte nästan att det var svårt att springa långsamt och det var väldigt kul. Kom tillbaka med en lätt bubblande känsla i kroppen. Nu efter den här testperioden har jag sprungit in mig i dem och vant mig vid den nya känslan, men är fortfarande lite extra bubblig när jag får studsa fram utomhus.

Utvalda nyheter

Trailkalendern

Guider utrustning

Löpargrupper

Trailtouren

Spännande svenska traillopp

Guider utrustning

Vi hjälper dig till rätt modell

Vi är sociala

Om det er Serengeti? 
Nej, det er bare Gludsted Plantage set fra toppen af Isenbjerg. 
Man kan selv løbe en tur i området, men man kan også løbe SCOTCH 2023 den 11. nov. 
Vi har lavet en rute på ca. 57km gennem tre store midtjyske skov- og hedeområder (Harrild Hede, Nørlund og Gludsted Plantage). 
Tjek begivenheden ud på Sportstiming under “Scottish Overseas Trail Championships 2023”.
#trailrunningsilkeborg #scotch #harrildhede #nørlundplantage #gludstedplantage #trailrunningnorway #trailrunningsweden #trailrunninggermany #laufen #lop #rundk #løbefællesskab #silkeborg #nature #isenbjerg #istiden #twail #ultrarunning #heden

Om det er Serengeti?
Nej, det er bare Gludsted Plantage set fra toppen af Isenbjerg.
Man kan selv løbe en tur i området, men man kan også løbe SCOTCH 2023 den 11. nov.
Vi har lavet en rute på ca. 57km gennem tre store midtjyske skov- og hedeområder (Harrild Hede, Nørlund og Gludsted Plantage).
Tjek begivenheden ud på Sportstiming under “Scottish Overseas Trail Championships 2023”.
#trailrunningsilkeborg #scotch #harrildhede #nørlundplantage #gludstedplantage #trailrunningnorway #trailrunningsweden #trailrunninggermany #laufen #lop #rundk #løbefællesskab #silkeborg #nature #isenbjerg #istiden #twail #ultrarunning #heden
...

24 0
Dimman låg tät över ängen när vi gav oss ut på årets första pannlampa. 
	
	
#ultralöpning #ultralöpningsverige  #trail #sweden #trailrunning #running #nature #löpning #run #forest #runner #trailrunner #visitsweden #outdoors #löparglädje #travel #hike #explore #adventure #trailrunningsweden #trailrun #mountains #outdoor #laufen #jagspringer #spring

Dimman låg tät över ängen när vi gav oss ut på årets första pannlampa.


#ultralöpning #ultralöpningsverige #trail #sweden #trailrunning #running #nature #löpning #run #forest #runner #trailrunner #visitsweden #outdoors #löparglädje #travel #hike #explore #adventure #trailrunningsweden #trailrun #mountains #outdoor #laufen #jagspringer #spring
...

32 0
Wow! På två dygn är ni nu över 600 löpare som redan anmält er och vissa startgrupper är snart fullbokade.💥 #torekovbåstad #hoka 

#hotelskansen #trailrunningsweden #enervit #visitbastad #uswe

Wow! På två dygn är ni nu över 600 löpare som redan anmält er och vissa startgrupper är snart fullbokade.💥 #torekovbåstad #hoka

#hotelskansen #trailrunningsweden #enervit #visitbastad #uswe
...

43 1
Runstreak day 1086

Blev två varv på min klassiker bana. Kände lite mig lite i o fas ändå. 
Ska bli skit väder resten av veckan. Roligt...

Skor:  Salming trail

Tänkt på avstånd, tänk på varandra!

Follow me on Instagram and now youtube!
https://www.youtube.com/channel/UCMbCcsHJoABtlutORSxGkrg

#swedenrunners #salming #running #runningmotivation #trail6 #salmingrunning #garmin #trailrunningsweden #salmingrunning #löparglädje #love2run #instarunners #idrefjällmaraton #summerrunnig #runstreak #runstreak2021 #loverunning #blioslagbar #runnig #runstreaksverige #runstreaksverige2021 #runstreak2021 #älskarlöpning #instarunnerteam #trailsportswear #stravarun #stravarunning #sverigespringer #börjesalming #idrefjallmara #bergspringswedenrunners #runningmotivation  #garmin #trailrunningsweden  #löparglädje #love2run #instarunners #idrefjällmaraton #summerrunnig #runstreak #runstreak2021 #loverunning #blioslagbar #runnig #runstreaksverige #runstreaksverige2021 #runstreak2021 #älskarlöpning #instarunnerteam #trailsportswear #stravarun #stravarunning #sverigespringer  #bergspringfriends

Runstreak day 1086

Blev två varv på min klassiker bana. Kände lite mig lite i o fas ändå.
Ska bli skit väder resten av veckan. Roligt...

Skor: Salming trail

Tänkt på avstånd, tänk på varandra!

Follow me on Instagram and now youtube!
https://www.youtube.com/channel/UCMbCcsHJoABtlutORSxGkrg

#swedenrunners #salming #running #runningmotivation #trail6 #salmingrunning #garmin #trailrunningsweden #salmingrunning #löparglädje #love2run #instarunners #idrefjällmaraton #summerrunnig #runstreak #runstreak2021 #loverunning #blioslagbar #runnig #runstreaksverige #runstreaksverige2021 #runstreak2021 #älskarlöpning #instarunnerteam #trailsportswear #stravarun #stravarunning #sverigespringer #börjesalming #idrefjallmara #bergspringswedenrunners #runningmotivation #garmin #trailrunningsweden #löparglädje #love2run #instarunners #idrefjällmaraton #summerrunnig #runstreak #runstreak2021 #loverunning #blioslagbar #runnig #runstreaksverige #runstreaksverige2021 #runstreak2021 #älskarlöpning #instarunnerteam #trailsportswear #stravarun #stravarunning #sverigespringer #bergspringfriends
...

4 1
TrailÖvik Night Edition är en avskalad, enkel tävling där upplevelsen att springa med pannlampa står i fokus🥰

Delad tränings-/tävlingsglädje är delad glädje🥰🏃‍♀️🏃🏃‍♂️ så anmäl dig och dina kompisar vet'ja!😀

Välj mellan att springa 6 km eller 12 km🏃🏃‍♂️🏃‍♀️ Anmäl er via länk i bio.
120 kr oavsett distans.

Starten går för både 6 km och 12 km onsdagen 4 oktober kl.19.00. Nordhemsvägen 41, Själevad.

Vi ses👋
.
.
.
#trailovik #trailövik #ateatrailovik #skogsloparna #skogslöparna #mycklingberget #åsberget #svarttjärn #skog #forest #berg #trail #trailrunning #running #traillöpning #truetrail #naturupplevelse #upplevelse #själevad #övik #högakusten #highcoast #löpning #trailrunningsweden #challegeyourself #challenge #nightedition

TrailÖvik Night Edition är en avskalad, enkel tävling där upplevelsen att springa med pannlampa står i fokus🥰

Delad tränings-/tävlingsglädje är delad glädje🥰🏃‍♀️🏃🏃‍♂️ så anmäl dig och dina kompisar vet`ja!😀

Välj mellan att springa 6 km eller 12 km🏃🏃‍♂️🏃‍♀️ Anmäl er via länk i bio.
120 kr oavsett distans.

Starten går för både 6 km och 12 km onsdagen 4 oktober kl.19.00. Nordhemsvägen 41, Själevad.

Vi ses👋
.
.
.
#trailovik #trailövik #ateatrailovik #skogsloparna #skogslöparna #mycklingberget #åsberget #svarttjärn #skog #forest #berg #trail #trailrunning #running #traillöpning #truetrail #naturupplevelse #upplevelse #själevad #övik #högakusten #highcoast #löpning #trailrunningsweden #challegeyourself #challenge #nightedition
...

8 0
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Trailrunning Sweden - Trailsnack

Någon här från Kalmar? Ska vara där i veckan på jobb och skulle vilja ha tips på en fin runda.
25, 30 km. Helst trail. Har inte tillgång till bil.
... Se merSe mindre

2 days ago

3 CommentsKommentarer på Facebook

Var vill du börja springa? Har massor i rockärmen… 😎

Kalmarsundsleden söderut och gör en runda kring kalmar dämme eller följd kalmarsundsleden upp till horsö-värsnäs och gör en vända runt på stigarna där 🙂 beror på var du utgår ifrån!

Alternativt: ta bussen upp norrut och spring tillbaka längs med kalmarsundsleden 😁

Skofråga 👣 Har avverkat 3 par Hoka Challenger Gtx men modellen verkar ha ändrats och passar sämre. Springer varken jättelångt eller extremt men har problem i skodjungeln pga smala fötter.

Goretex eller motsvarande
Smal läst
Helst snören
Van vid bra dämp

Verkar gilla Saucony och Brooks men har otur med storlekarna.
Har ni andra tips? 🙏
... Se merSe mindre

2 weeks ago

6 CommentsKommentarer på Facebook

På vilket sätt har du otur med storlekarna?

Kolla Icebugs skor, det brukar vara lite smalare.

Salomon är också lite smalare. Men jag slår personligen ett slag för Asics, bra skor!

Har du kollat Irock? Överlägset grepp i de skorna och smala, med snörning, hyfsad dämpning.

Inov8 upplever jag som smalare. Tänk utanför "reklamboxen". Det finns andra märken (och bättre) än Salomon, Asics, Brooks och övriga drakar. Lycka till!

Tack för alla svar. Testat dom flesta ni föreslagit som jag kommit åt på plats. Jag föll för Brooks divide 4 och (!) Salomon sense ride 5. Gillade bägge och clubdagar gjorde att jag köpte båda. Brooks kan verkligen rekommenderas för smala fötter och duger förhoppningsvis till mig som inte springer extremt på något vis 👟

Load More

Vätskeväst till barn?

Min 8-åring har varit med mig och sprungit två traillopp senaste veckorna. 9k och 8k. Näst på tur står ett lopp på 10k. Det är magiskt att få springa dessa lopp med mitt barn.

Nu letar jag vätskeväst med plats för t ex 2 x 250ml vatten och en regnjacka till honom. Han är 130cm. Passar en xs/s? T ex silvas? Förslag, insikter, dumförklaringar (tänker jag galet)...? Allt välkomnas. God ton tack :)
... Se merSe mindre

6 days ago

17 CommentsKommentarer på Facebook

Tänker att rent praktiskt borde de vara bäst om du bär hans grejer. Med det sagt så tror jag det är helt rätt att han får va med och känna sig som de andra deltagarna och ha en egen väst. 🙂

Spontant så undrar jag om man verkligen behöver man verkligen vätska/energi på så korta pass? (Det är en annan sak om man behöver träna på att äta/dricka under passen, eller behöver en bra ficka för mobil/nycklar, fast dom antar jag att du ändå bär)

Vad är bröstomkretsen? Tror det är den som avgör främst avseende väst.

Regnjacka kan man ju prova i butik så det är enkelt. Det finns också visst utbud av vätskevästar på t ex Intersport så då finns möjlighet att prova.

Salomon har xs och små västar (volym)

Salomon har unisex-modeller men XS har ett bröstomfång på 85-91cm. Vilket bröstomfång med kläder på har han? Salomon-modellerna kan man dra ihop rätt mycket.

Jag tror att min UltimateDirection Ultra Vesta 4.0 tex skulle vara för stor, jag har minsta storleken. Den har några år på nacken, kanske nya modeller kan bli smalare. Jag har också några äldre modeller av Salomon som jag drar åt max trots att dr är minsta storlek. En väst utan hård skena kan funka bra, den hårda skenan kan komma för långt ned över magen, tänker jag, och obekväm. Ledsen att inte komma med konkret förslag. 😪

Tack för fint gensvar. Det uppskattas och många av er har kommit med instick jag inte reflekterat över tidigare. T ex bröstomfång. Självklart är det en viktig detalj och underlättar i sökandet bland olika specifikationer.

Välj en vätskeväst med resår istället för "remmar med spännen". Remmar med spännen tenderar att glida så småningom, och då får man dra åt och dra åt..irriterande. Kika på Salomons västra, så förstår du vad jag menar. Ska f.ö. även jag investera i väst till min son 😉

Uswe har jag och den kan min dotter på 12 ha iaf.

Jag har inget tips på väst men oj vad kul det låter att springa med sin 8-åring. Jag har en också 8-åring men är tveksam till om han skulle orka så långt, älskar dock att röra på sig och springa. Hur startade ni springa tillsammans? Är det ”jobbigt” att inte få hålla sitt eget tempo? 😅

Vad roligt! Har en 7 åring som vill börja springa trail. Vad använder din son för skor?

Jag tror han vill bära själv. Salomon advanced skin är en superbra ”tight” modell med en massa fickor därfram- där han kan välja själv lite gott han vill ha med! - och själv bestämma när han vill ta det! Xs borde funka i strl! Hejja dig och hejja honom!

Regnjacka funkar dam xs. Haglöfs är små i storlek så testa dom. Mina tjejer är 125cm å kan ha min haglöfs i strl S. Dom är lite kång men inget som stör. Silvas mindre västar tycker jag är stora, mina har till vandring Silva Mountain i xs/s å den funkar till det, men har själv provat Silva strive i xs å den var stor på mig som är 151 cm. Men salomon har ju i xs å dom är inte heller så dyr. Patagonia slope runner 3 liter kan ju passa den är ganska nätt, men den är ju lite dyrare. Inte provat så många andra, men generellt så kolla efter xs, å även dam kan ju vara mindre 😊😁 osprey verkar ju ha en dammodell på 2 liter, kan den kanske funka?

Jag springer med min 9-åring han har en salomon advance skin 8, minsta storleken, funkar klockrent 👍

TACK! Tack till er alla som brytt sig om och svarat, ställt frågor och hjälpt mig och Loa (8-åringen). Hittade en oanvänd väst via FB market i XS som hämtas upp imorgon. Håller tummarna för att den passar. Det är en Salomon Active Skin 8. Utan er hade jag som inte vågat chansa lite i livet. Om den passar Loa, så åker den på när han springer 10k i Sätila den 11 november.

Jag vill tipsa om att kika på regnjackor för cykling för barn. Sett flera barn som använder och springer själv i en sådan i damstorlek från Craft. De är lätta, smidiga och gjorda för att knöla ner ryggfickan på cykeltröjan så de tar inte mycket plats i vätske-ryggan.

Load More

Klockfråga!

Hej!
Jag letar efter en prisvärd klocka till min man, den ska i princip tåla ett triathlon.

GPS och tåla några meter under vatten.
Sen får den gärna vara stilren.

Tusen tack på förhand!
... Se merSe mindre

4 days ago

Ditt lopp. Ditt paradis. #paradisetsthlm #uswe #trailrunningsweden ... Se merSe mindre

1 week ago

Någon som säljer sin plats till ett av kullamannens lopp? ... Se merSe mindre

1 week ago
Hämta fler

Nyhetsbrev

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går hon på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

X
X