”Kullamannen är en fantastisk helkroppsupplevelse!”

I somras vann Jonas Eklöf ett av Sveriges längsta traillopp, Halland Ultra Beach Trail 200 miles (32 mil), på fantastiska 48h 39 min och nu är han redo för...

I somras vann Jonas Eklöf ett av Sveriges längsta traillopp, Halland Ultra Beach Trail 200 miles (32 mil), på fantastiska 48h 39 min och nu är han redo för ett annat svenskt legendariskt lopp – Kullamannen Trail. Men där är den längsta distansen bara hälften så lång, 100 miles. Starten går i Båstad och målgång i Mölle efter kringelikrokar på Bjärehalvön, längs Skälderviken förbi Ängelholm och ett varv på Kullaberg. Plättlätt eller? 100 miles rookien Gunilla Kidmark var nyfiken och Jonas svarade.

Hur är det Jonas, hur har du förberett dig för 100 miles?
– Jag har tränat på samma sätt som tidigare, d v s 90-95% av löpträningen är i behagligt tempo. Resten är en blandning av intervaller, norska intervaller, nedförsbacke, danska intervaller och trappor. Styrketräningen under ”säsong” är en gång i veckan. Några få övningar med tung vikt 1-2 set och få repetitioner. Sedan kör jag 6 minuter hopprep någon eller några gånger i veckan. Efter vissa löppass kör jag också 5 minuters bålträning, sit-ups rygglyft och sånt.

Har din mentala bild av Kullamannen-loppet förändrats i och med att du sprungit så mycket längre? Hur du planerar och lägger upp etappmål osv?
– Ja, det känns lite bekvämare ”mentalt” även om jag vet att det inte räcker med att ”ställa ut skorna”. Man måste springa hela sträckan också. Mycket kan hända. Det behövs både bra träning och att du har en bra dag. Men jag vet samtidigt att mitt sätt att springa fungerar väldigt länge. Jag brukade springa i 3 mils etapper, men i år blir det nog Båstad-Båstad-Ängelholm-Mölle-Mölle.

Vad har du för mål, siktar du på placering och PB?
– Jag hoppas väl på att kunna kapa av en timme eller kanske två på min senaste tid, eftersom banan i år är precis som banan förra året. Och jag har ju tränat ett år till.

Hur ser din energiplan ut?
– Jag har en energiplan som jag har använt på nästan alla mina ultralopp. Jag får med den i mig ca 90 g kolhydrater per timme i form av gel. Det är Umara sport 1:0,8 sportdryck, hårt blandad så att den har samma styrka som deras färdiga gels. Jag har 1,5 liter gel i en vätskeblåsa på ryggen, det räcker ungefär 10h. Då dricker jag 5 cl var 20:e minut. Och sedan har jag vatten i två softbottles som jag dricker ifrån när jag är törstig. Jag tar en Umara intend innan start och sedan en shot var 5-6h för att fylla på. Ca 3-4 mg koffein/kg kroppsvikt funkar bäst för mig. I min dropbag har jag påfyllning av gel men jag brukar också ha en liten Coca-Cola och en banan, mest för att få äta och dricka någonting med en annan smak.

Vad ser du mest fram emot med Kullamannen i år?
– Om jag klarar det, får jag min tredje ring och då är det en ”guldring” så det blir kul. Men roligast blir nog ändå att få träffa alla i ultra-familjen.

Detta blir min första start i 100 miles, vad ger du för råd till en rookie?
– Håll i dig för här kommer en lista:
1. Energi (vätska). Träna på att få i dig det du behöver få i dig under loppet. Gör en plan och försök hålla dig till den. Lite och ofta är bäst för kroppen/magen. Du tänker bättre och håller värmen och farten om du ser till att få i dig lite hela tiden.

  1. Stannar du måste du se till att hålla värmen och sedan kunna ventilera när du börjar röra dig igen.
  2. Anpassa dig till omständigheterna. Går det sakta och lätt måste du hålla värmen. Är det tungjobbat måste du kunna ventilera. Börjar det regna öka skyddet och dra ner på farten, så du inte blir genomsvettig. Se gärna till att du kan ventilera även med fullt skydd på.
  3. Undvik fötter som pajar. Smörj in dem ordentligt och använd bra strumpor och skor. Ha gärna gaiters så du inte får in en massa skräp i skorna. Foten kommer att svullna lite så du behöver mer plats men utan att glida runt i skon.
  4. Träna nedförsbacke (om du bara hinner göra det en gång så hjälper det ändå) Nedförsbackarna på Kullamannen slår sönder dina lår om du inte är van.
  5. Det är bra att kunna gå fort. Det kommer troligen vara en del långa gå-backar. Om du kan gå i 8 min/km istället för 10-12 min/km är det toppen.
  6. Börja springa igen. Många väntar för länge med att börja springa efter att de gått. Om du gått uppför/nedför i något elände, så börja springa igen så fort du kan.
  7. Kunna ta av och på utrustning i farten. Helt ok att gå medan du gör det. Men se till så du inte behöver stanna. Jag kör alltid jacka eller vindväst utanpå löpvästen, så att jag kan ta på och av i farten utan att behöva ta av västen.
  8. Stavar. Om du använder stavar måste du ha tränat med stavar. Jag har tidigare år kört hela varvet på Kullaberg med stavarna framme både uppför, nedför och ”platt” men har du inte tränat är det krångligt.
  9. En pannlampa som du kan hantera med handskar och stavarna i händerna. Sedan är det bra om du lätt kan byta batteripack om det behövs ute i spåret.
  10. Felspring är nog inte en så stor anledningen till att folk bryter, men se till så du hänger med på var du är och vart du ska. Inte säkert att de andra löparna vet.
  11. Bra jacka. Jag testade 10 jackor innan jag köpte min dynafit shakedry. Jag har haft den länge och tvättat den många ggr. Den funkar toppen. Jag har satt en extra knapp i halsen så jag kan dra ner blixtlåset utan att jackan blåser upp för mycket.
  12. Vinden i ögonen. Kanske ha sportglasögon. Blir det riktigt kallt och stark vind kan man få jobbigt med ögonen efter många timmar i blåst och kyla, då kan det vara bra med glasögon med genomskinligt glas.
  13. Skor. Jag brukar springa i Altra Olympus eller Altra MontBlanc och injinji strumpor. Smörjer fötterna med Sportslick. Smörjer även in allt annat på kroppen som jag är rädd om med Sportslick.
  14. Tänk på att mössa är bättre än keps när du har pannlampa.
  15. Byta kläder eller skor. Jag har samma skor och strumpor hela vägen. Jag byter ibland tröja/mössa keps vid alla dropbag.
  16. Uppladdningen är som vanligt en extra fika eller smörgås varje dag den sista veckan, samt något extra glas saft. Eventuellt ett par flaskor Umara loader då den är snäll mot tänderna.
  17. Rödbetsjuice, Bickrbonat och dylikt. Vet du att det hjälper och du har använt det tidigare, så kör på men de flesta kanske inte behöver den lilla extra effekt som detta ger då det samtidigt kan få magen att krångla. Risken är större än vinsten.
  18. Försök att sova minst en timme mer än vanligt varje natt sista veckan.
  19. Undvik svåra arbetsuppgifter. Försök planera så du har en vecka med enkla rutinartade uppgifter så att även hjärnan får vila lite innan loppet.
  20. Påminner om första punkten. Energiplanen. Med en energiplan som du följer, så ökar du chansen att nå målet.

Lycka till, Kullamannen är en fantastisk helkroppsupplevelse!

Jonas Eklöf och Gunilla Kidmark

Utvalda nyheter

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Swedens Shop

Vi är sociala

Inget ultimateocr X för mig idag.
Jag hade tydligen inte tiden på min sida #ryggskott 
[Spartan The F*%# Up] ~> Morzine 💜
______________________________________________
#träning #hälsa #rörelseglädje #löpning #lonesomerunners #stiglöpning #trailrunningsweden #swedenrunners #ocrtraining #ocratlet #obstaclecourserunner #obstaclecourseracing #hinderbanelöpare #surahammar sjoasen81 🇸🇪

Inget ultimateocr X för mig idag.
Jag hade tydligen inte tiden på min sida #ryggskott
[Spartan The F*%# Up] ~> Morzine 💜
______________________________________________
#träning #hälsa #rörelseglädje #löpning #lonesomerunners #stiglöpning #trailrunningsweden #swedenrunners #ocrtraining #ocratlet #obstaclecourserunner #obstaclecourseracing #hinderbanelöpare #surahammar sjoasen81 🇸🇪
...

0 0
Imorgon gäller det , full fart framåt .

Fan vad roligt vi ska ha det ……………
Nu kör vi 🫵🏽

☀️😎

#run #running #runners #jagspringer #löpning #träning #marathon #løping #løb #laufen #juoksu #runspo #runhappy #runshots #löparglädje #justrun #instarunner #svensklöpning #swedenrunners #longdistancerunner #igrunners #instarunning #instagram #instarunner #trailrunningsweden #runhbgm #runasone #sverigessnällastelöparklubb#teamfikarunningclub #gbgvarvet #göteborg 
☀️😎

Imorgon gäller det , full fart framåt .

Fan vad roligt vi ska ha det ……………
Nu kör vi 🫵🏽

☀️😎

#run #running #runners #jagspringer #löpning #träning #marathon #løping #løb #laufen #juoksu #runspo #runhappy #runshots #löparglädje #justrun #instarunner #svensklöpning #swedenrunners #longdistancerunner #igrunners #instarunning #instagram #instarunner #trailrunningsweden #runhbgm #runasone #sverigessnällastelöparklubb#teamfikarunningclub #gbgvarvet #göteborg
☀️😎
...

78 15
Styrelsen för Blöta Björnens swimrun önskar alla en trevlig helg

Kram

#swimrun #blötabjörnen #teamfillingeultra #swimming #swimmer #swim #terränglöpning #openwater #running #swimbikerun #tri #löpning #trail #trailrunning #trailrunningsweden #running #swimbikerun #haderittan #brödrostlopp #björn #activitus #nocout #akele #rajrantajtan #nilssonslöpning #bliobrukbar #visitöstergötland #Östergötland #roxen #haderittan

Styrelsen för Blöta Björnens swimrun önskar alla en trevlig helg

Kram

#swimrun #blötabjörnen #teamfillingeultra #swimming #swimmer #swim #terränglöpning #openwater #running #swimbikerun #tri #löpning #trail #trailrunning #trailrunningsweden #running #swimbikerun #haderittan #brödrostlopp #björn #activitus #nocout #akele #rajrantajtan #nilssonslöpning #bliobrukbar #visitöstergötland #Östergötland #roxen #haderittan
...

11 1
14 km Trail Run.
Väldiga problem med slem och snor, fick stanna ett antal gånger. Var försiktiga , det är enormt mycket pollen i luften för tillfället. Men är nöjd , över distansen iallafall 😂.
☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️
#swedenrunners #trailrunningsweden #walk #bike #lauf #running #runner #träning #training #älskarlöpning #lob #löpning #løb #ultra #ultrarunning #ultrarunner #trail #trailrunning #marathon #marathontraining #halvmaraton #endurance #laufen  #inlineskate #cycling #roadbike #goodr #run #mtb

14 km Trail Run.
Väldiga problem med slem och snor, fick stanna ett antal gånger. Var försiktiga , det är enormt mycket pollen i luften för tillfället. Men är nöjd , över distansen iallafall 😂.
☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️
#swedenrunners #trailrunningsweden #walk #bike #lauf #running #runner #träning #training #älskarlöpning #lob #löpning #løb #ultra #ultrarunning #ultrarunner #trail #trailrunning #marathon #marathontraining #halvmaraton #endurance #laufen #inlineskate #cycling #roadbike #goodr #run #mtb
...

237 18
Banan är redo - imorgon kör vi Borgarloppet 2024! Efteranmälan på plats senast 1 timme innan start. borgarloppet.se #borgarloppet #dellensjöarna #trailrunning #trailrunningsweden #vandring

Banan är redo - imorgon kör vi Borgarloppet 2024! Efteranmälan på plats senast 1 timme innan start. borgarloppet.se #borgarloppet #dellensjöarna #trailrunning #trailrunningsweden #vandring ...

29 0
Hoka Torekov-Båstad och Trailrunning Sweden utsågs vid kvällens näringslivsgala till årets ambassadör 2023✨

MOTIVERING
Årets ambasssdör har under de senaste åren gjort ett fantastiskt arbete med att lyfta Båstad och Bjärehalvöns varumärke som en attraktiv plats att vistas på året runt. 

Att via stark lokal samverkan lyckas dra besökare till kommunen gör årets ambassadörer till en viktig aktör för näringslivet. Det professionella arrangemanget hjälper dessutom till med att hålla leder i ett gott skick för samtliga båstadbor under hela året. 

#torekovbåstad #hoka #trailrunningsweden #visitbåstad @visitbastad

Hoka Torekov-Båstad och Trailrunning Sweden utsågs vid kvällens näringslivsgala till årets ambassadör 2023✨

MOTIVERING
Årets ambasssdör har under de senaste åren gjort ett fantastiskt arbete med att lyfta Båstad och Bjärehalvöns varumärke som en attraktiv plats att vistas på året runt.

Att via stark lokal samverkan lyckas dra besökare till kommunen gör årets ambassadörer till en viktig aktör för näringslivet. Det professionella arrangemanget hjälper dessutom till med att hålla leder i ett gott skick för samtliga båstadbor under hela året.

#torekovbåstad #hoka #trailrunningsweden #visitbåstad @visitbastad
...

247 49
This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user 6762970920407058.

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går hon på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Nyhetsbrev

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X