“Gröna kepsen” krossade banrekordet på Kullamannen 100 miles

Fransmannen Alexandre Green cap Boucheix krossade banrekordet med ca 45 min på helgens Kullamannen 100 miles. Claire Banwarths plan höll och hon kunde också ta sin första Kullamannenring. Drygt 2...

Fransmannen Alexandre "Green cap" Boucheix krossade banrekordet med ca 45 min på helgens Kullamannen 100 miles. Claire Banwarths plan höll och hon kunde också ta sin första Kullamannenring.

Drygt 2 000 löpare samlades i nordvästra Skåne i helgen för att springa Kullamannen by UTMB:s olika traillopp. I startfältet fanns fler elitlöpare och från fler länder än någonsin tidigare.

I 100 milesloppet turades fransmannen Alexandre "Green cap" Boucheix och belgaren Guillaume Deneffe om att dra. Det var den senare, som redan rivit av fem 100-mileslopp den här säsongen, som skulle dra det längsta strået. De första 130 kilometerna höll Alexandre Boucheix ett snittempo på 4:50/kilometer. Sluttiden blev 15 timmar 14 minuter och 50 sekunder. En förbättring av banrekordet med 47 min.
– I slutet, när det gick rakt upp och rakt ner, det var helt galet. Det var ett fantastiskt lopp och bra organiserat, säger Alexandre "Green cap" Boucheix.

Det blev franskt överst på prispallen även på damsidan. Storfavoriten Claire Banwarth gick starkt hela vägen. Norskan Therese Dahl Årvik hade ledningen en stund efter starten, men fick släppa förbi både Clair Banwarth och svenska Johanna Bygdell. Sofia Smedman, som vunnit Kullamannen flera gånger, bröt i Båstad.
– Det var tufft. Du var tvungen att springa hela tiden och hela tiden pusha på. Det var jobbigt på platten, där var man verkligen tvungen att springa snabbt. Alla sprang fort i början, säger Claire Banwarth.

100-mileslöparna startade kl 18 på fredagskvällen och fick många timmar i mörker.
– Jag gillar inte att springa när det är mörkt, men det var rätt ok, det var lite månljus och inte helt svart. När jag kom fram till berget var det riktigt brant och då saknade jag platten, säger Claire Banwarth.

Johanna Bygdell nådde målet tolv minuter efter Banwarth. Bygdell blev tvåa i år igen, i sin tredje genomförda Kullamannen 100 miles. Hon kunde därmed lämna Mölle med sin guldring.
– Jag mår bra men är väldigt, väldigt trött. Jag hade en bättre plan i år och följde den, tog det lugnt och kontrollerat. Jag släppte Claire och försökte inte hänga på henne. Hon var verkligen stark, säger en nöjd Johanna Bygdell.

Av 444 startande i 100 miles tog sig hälften i mål.
– Kullamannen är ett äventyr. Alla äventyr slutar inte lika lyckligt som på film, säger tävlingsledaren Per Sjögren.

I 100-kilometersloppet blev det svenskt överst på pallen i damklassen genom Hanna Aho som sprang sitt första 100-kilometerslopp. Hon slog därmed den mer erfarna polska löparen Claudia Chmielowska. Snabbast bland herrarna i 100-kilometerklassen var norrmannen Aasmund Kjellmoen Steien, som passerade maran på 3:12. Han låg tvåa större delen av loppet, men kunde växla upp när han fick segervittring. Med bara några få kilometrar kvar ute på berget, drog han förbi Dylan Vet och gasade mot mål.
– Jag är superöverraskad, jag hade inte ledningen så länge. Det är sjukt att vinna och väldigt kul att korsa målsnöret först. Jag visste inte att jag var så nära honom förrän jag såg honom, men då var jag bara tvungen att gå för vinst. Jag fick väl lite övertändning där och gick kanske lite för hårt, säger Aasmund Kjellmoen Steien.

I 50-kilometersloppet blev det svensk seger i herrklassen.
– Det var jobbigt. Jag fattar inte att de inte kom i kapp. Det var så hårt på berget. Men det var ju hårt för dem också, säger segraren Jonatan Fridolfsson.

I damernas 50-kilometerslopp blev det en kamp mellan brittiska proffstriatleten Tara Grosvenor och svenska Mathilda Gend, som växlade i ledningen flera gånger. Tara tog hem segern.
– Det var tufft men en väldigt vacker bana. Jag gillade när vi kom in i skogen och i slutet, även om det var blåsigt den sista halvan. Jag hade tränat i Chamonix för att det skulle hjälpa mig i backarna och det gjorde det, säger Tara.

Svenskan Lisa Ring slet hårt för tredjeplatsen.
– Jag hade för lite vatten med mig. Fy fan. Jag sprang utan vatten i två timmar, säger Lisa Ring,

Väderförhållandena under helgen var ovanligt varma och torra för att vara november. Det underlättade löpningen för de flesta, men det fanns också många som gick tomma på vätska och hade för mycket kläder på sig.

Årets lopp var det första inom det nya samarbetet mellan Kullamannen och UTMB.
– Kullamannen har tagit sig in i trailfinrummet. Det märks på startlistan, som i år har fått många nya starka internationella namn. Titta bara på vinnaren i 100 miles-klassen, säger Per Sjögren.

Resultat
100 miles
Alexandre Boucheix (FRA): 15:14.50
Guillaume Deneffe (BEL): 15:43.11
Magnus Rabe (SWE):16:13.17

Claire Banwarth (FRA): 18:21.10
Johanna Bygdell (SWE): 18:33.15
Therese Dahl Årvik (NO): 19:45.45

100 km
Aasmund Kjellmoen Steinen (NO): 9:38.51
Dylan Voet (BEL): 9:43.57
Christian Malmström (SWE): 10:04.11

Hanna Aho (SWE(: 11:11.03
Claudia Chmielowska (POL): 11:37.06
Sofia Holmgård (SWE): 12:06.46

50 km
Jonatan Fridolfsson, (SWE): 4:08.13
Roman Ryapolov (SWE): 4:11.08
Jeremy Yvinev (FRA): 4:19.37

Tara Grosvenor (GB): 4:59.13
Mathilda Gend (SWE): 5:02.45
Lisa Ring (SWE): 5:07.02

Utvalda nyheter

Utvalda traillopp

Löparresor

17maj(maj 17)14:00Trailresa TjeckienLiberec

24aug(aug 24)07:00Loppresa Salming Idre FjällmaratonLandskap:Dalarna

Vi är sociala

Följ våra kanaler

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

She is the beautiful athlete m.a.r.i.c.h.k.aaa 🏃‍♀️😘🥰😍

Follow me: ➡ running_ronasy For More 😉 . . . .

😍😍😍
Follow us for more running_ronasy

#onrunning #asicsrunning #runningaddict #runningmotivation #runninglife #brooksrunning #runningtips #runningirl #runningfit #running365 #runningsucks #runningismydrug #weloverunning #runningforacause #runningroom #sundayrunning #running4thosewhocant #outdoorrunning #postpartumrunning #endurancerunning #trailrunningsweden #runningblog #runningfriends #virtualrunning #ihaterunning #nationalrunningday #ukrunning #runningistherapy #runningbug #fellrunning
...

Another lovely lunch run.... 😍

#xmascalendar day 5.

#springigbg #trailrunningsweden #trailrunning #runtoinspire #ultralopning #wildandhappy #wildandfree #runforlife #positivity #feelgood #goodvibes #runner #trailrunner #loverunning #trailexploring #nevergiveup #neverstopexploring #runfree #loverunning  #timetoplay #flatisboring #changeyourattitude #runningtoinspire #ultragbg #vegan #veganrunner #nomeatathlete #plantbasedathlete #moonvalley
...

Monday motivation🚴‍♀️🏃‍♀️✅💪

Ut och spring eller in och träna! Boka ett grupppass på gymet eller gå en lång promenad!!! Men träna! För det gör det så mycket lättare nu när det är så in i bomben mörkt!! Allt räknas och 10 min, 20 min är bättre än inget alls!✨✨✨

Jag kommer köra löpbandet idag✨ kanske även cykel ikväll (inomhus) Jag bokar pass på gymet eller kör med en kompis just nu för då kan jag inte backa ur😆👋 Igår skulle jag sprungit långpass men det var bara för mörkt och kallt ute, trots att jag vet att när jag väl kommer ut är det riktigt skönt!! Så jag säger detta även till mig själv😆🤗

Det ÄR mörkt ute, men den 21 dec vänder det igen mot ljuset!!🥳🥳🥳 Tänk på det!

Förra veckans pass blev 7h
Måndag: Cykel + gym (pass på gymet)
Tisdag: Lång promenad med 🎧🙏
Onsdag: Vila 💤
Torsdag: löpning + gym med 👯‍♀️
Fredag: löpning + pizzanight med 👯‍♀️
Lördag: Cykel + gym (pass på gymet)
Söndag: Vila 💤 + Julshopping med ❤️
.
.
.
.
.

#löpning #løp #modaymotovation #tritraining #triathlon #tobecomeanorseman2024 #trilife #löpningärglädje #trailrun #trailrunning #trailrunningsweden #trilife
...

Är du nyfiken på skidalpinism? De svenska loppen för vintern finns nu i Trailkalendern. En nyhet för i år är även att @klatterforbundet startar en Sverigecup med totalt 7 deltävlingar. Läs mer i nyhet på sajten 👉 Trailrunningsweden.se #trailrunningsweden #skidalpinism ...

4 December 2022. Peppareds Elljusspår, Mölndal, Sweden.

Camera: omsystem.cameras OM-1
Lens: Olympus M.Zuiko 17 mm 1.2 PRO

Settings: ISO 1600, 17 mm, f/2.2, 1/100 sec. Godox TT350O flash

#mikaelsvenssonphotography #amazing_fs #awesome_earthpix #igworld_global #pocket_world #princely_shotz #discovernordics #sweden_photolovers #ig_mood #visitsweden #vsco_sweden #vsco_sverige #olympuspassion #olympussverige #olympusinspired #breakfreewitholympus #getolympus #zuiko17mmf12pro #m43_art #omsystem #omsystemom1 #trailrunner #trainingday #mölndal #upplevmölndal #trailrunningsweden #stavgång #stavgångsintervaller #elljusspår #ullmax
...

Ett bättre sätt att starta veckan, 5:an i #ursvik innan jobbet! Pannlampan var väl överkurs men fick iallafall använda den ca 400 m så det var det värt! Oväntat isfritt och många hundägare ute. Hyggligt god känsla och kallt om näsan! 🇬🇧Starting of the week running and freezing my knees of!
-
-
-
-
-
#trail #trailrunning #trailrunner #trailrunningsweden #trailaddict #trailtherapy #löpning #löpare #löpningärlivet #jagspringer #ultrarunning #ultrarunner #mountainrunning #mountainrunner #runfie #grumpybadgertrailrun #ukapain #kullamannen #crossfit #viciouscrossfit #90dagarmot10000kr
...

Trailsnack

Vårt diskussionsforum på Facebook

 

Facebook Posts

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
2 weeks ago

Har några nya joggingskor som jag tog ut idag efter barnlämning.

Sprang samma runda jag brukar. Men det gick otroligt tungt. Det var som att det där ”studset” från marken inte var där. Var bara tungt istället. 3 min extra per km nästan.

Vet inte vad det kan bero på. Sovit normalt. Enda skillnad mot vanligtvis utrustningsmässigt var de nya skorna.

Ni som är mer erfarna. Ska jag ta en kontrolltur på lunchen samma runda och se om studsen kommer tillbaka? För att få mer data.

Eller har jag något annat val än att köpa mer utrustning och nya skor på en black friday-rea?
... Se merSe mindre

Har några nya joggingskor som jag tog ut idag efter barnlämning.

Sprang samma runda jag brukar. Men det gick otroligt tungt. Det var som att det där ”studset” från marken inte var där. Var bara tungt istället. 3 min extra per km nästan. 

Vet inte vad det kan bero på. Sovit normalt. Enda skillnad mot vanligtvis utrustningsmässigt var de nya skorna. 

Ni som är mer erfarna. Ska jag ta en kontrolltur på lunchen samma runda och se om studsen kommer tillbaka? För att få mer data.

Eller har jag något annat val än att köpa mer utrustning och nya skor på en black friday-rea?Image attachmentImage attachment

Kommentarer på Facebook

Du behöver köpa denna modell:

Helt klart mer utrustning och fler skor 🤣🤣🤣

Nya skor på black friday är det ända som kommer hjälpa

Sannerligen mystiskt!

Du går snart in dem - då kommer studsen tebak Ska’ru se 🙈😂🙌

Fortsätt träna bara, så känns det bra igen framåt midsommar. 🫶

View more comments

Hämta fler

Poddar

Här samlar vi alla för Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden. Trevlig lyssning!

 

Nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få tillgång till specialerbjudanden.

 

Meny

X
X