Nu får trailarrangörer inte skylta själva

En ”Varning för löpare”-skylt där trailloppet passerar en bilväg har varit en vanlig syn. Enkel att ordna och själv sätta upp som arrangör. Men sedan årsskiftet gäller en ny tillämpning av reglerna för skyltning på statliga och kommunala vägar i samband med arrangemang. Det innebär att det nu är Trafikverket och dess upphandlade entreprenörer som utför skyltningen. Och arrangören av loppet som betalar den betydligt högre kostnaden. – Ansökningsprocessen för ett traillopp går till på samma sätt som tidigare. Däremot har det upprättats ett nytt arbetssätt som gör att Trafikverket har ansvaret för att ny skyltning kommer på plats inför ett arrangemang. Kostnaden för skyltar och arbetstid debiteras arrangören. Tidigare har det lösts på lite olika sätt, men nu har man sett över arbetssättet och kommit fram till riktlinjer, så att man faktiskt följer de lagar och förordningar som finns, säger Felicia Danielsson, pressinformatör på Trafikverket. Ansökan för loppet görs som vanligt till Länsstyrelsen och Polisen. Ansökan går då på remiss till Trafikverket för riksväg och till berörd kommun för kommunal väg. Efter beslut och utfärdat tillstånd från dessa instanser, ska arrangören kontakta Trafikverket för skyltar, hastighetssänkning eller andra ändringar på vägen. – Trafikverket behöver få uppdraget från arrangören senast 30 dagar innan loppet för att hinna utföra det, säger Felicia Danielsson. Varför kan då inte arrangören längre själv sätta ut ”Varning för löpare”-skyltar? Så här skriver Trafikverket: ”I samband med översyn av tidigare arbetssätt har framkommit att det funnits brister vilka varit nödvändiga att justera.” Det är dock tillåtet att sätta upp skyltar med information till löparna, till exempel om vätska och varning för trafikerad väg. Allt som sätts upp längs vägen måste dock ansökas om i förväg. Kostnaden för skyltar och för arbete betalas av arrangören. Det är dock svårt att i förväg få veta vad det kommer att kosta. – Det är olika i olika regioner, beroende på vilken entreprenör som ska utföra uppdraget. Regeringen har dock gett Trafikverket i uppdrag att se över arbetssättet i syfte att förenkla för arrangören. Den 31 mars ska detta uppdrag redovisas, säger Felicia Danielsson. Trailsäsongen inleds med Hoka Torekov-Båstad den 25 mars. Det 21 km långa loppet korsar tre statliga vägar och kostnaden för att Trafikverkets upphandlade entreprenör ska sätta ut och plocka in skyltarna, har av entreprenören uppskattats till 10 000 kr. https://www.trafikverket.se/e-tjanster/ansok-om/anordna-arrangemang-pa-allman-vag/

En ”Varning för löpare”-skylt där trailloppet passerar en bilväg har varit en vanlig syn. Enkel att ordna och själv sätta upp som arrangör. Men sedan årsskiftet gäller en ny tillämpning av reglerna för skyltning på statliga och kommunala vägar i samband med arrangemang. Det innebär att det nu är Trafikverket och dess upphandlade entreprenörer som utför skyltningen. Och arrangören av loppet som betalar den betydligt högre kostnaden.

– Ansökningsprocessen för ett traillopp går till på samma sätt som tidigare. Däremot har det upprättats ett nytt arbetssätt som gör att Trafikverket har ansvaret för att skyltning med vägmärken kommer på plats inför ett arrangemang. Kostnaden för skyltar och arbetstid debiteras arrangören. Tidigare har det lösts på lite olika sätt, men nu har man sett över arbetssättet och kommit fram till riktlinjer, så att man faktiskt följer de lagar och förordningar som finns, säger Felicia Danielsson, pressinformatör på Trafikverket.

Ansökan för loppet görs som vanligt till Länsstyrelsen och Polisen. Ansökan går då på remiss till Trafikverket för riksväg och till berörd kommun för kommunal väg. Efter beslut och utfärdat tillstånd från dessa instanser, ska arrangören kontakta Trafikverket för skyltar, hastighetssänkning eller andra ändringar på vägen.
– Trafikverket behöver få uppdraget från arrangören senast 30 dagar innan loppet för att hinna utföra det, säger Felicia Danielsson.

Varför kan då inte arrangören längre själv sätta ut ”Varning för löpare”-skyltar? Så här skriver Trafikverket: ”I samband med översyn av tidigare arbetssätt har framkommit att det funnits brister vilka varit nödvändiga att justera.”

Det är dock tillåtet att sätta upp skyltar med information till löparna, till exempel om vätska och varning för trafikerad väg. Allt som sätts upp längs vägen måste dock ansökas om i förväg.

Kostnaden för vägmärken och för arbete betalas av arrangören. Det är dock svårt att i förväg få veta vad det kommer att kosta.
– Det är olika i olika regioner, beroende på vilken entreprenör som ska utföra uppdraget. Regeringen har dock gett Trafikverket i uppdrag att se över arbetssättet i syfte att förenkla för arrangören. Den 31 mars ska detta uppdrag redovisas, säger Felicia Danielsson.

Trailsäsongen inleds med Hoka Torekov-Båstad den 25 mars. Det 21 km långa loppet korsar tre statliga vägar och kostnaden för att Trafikverkets upphandlade entreprenör ska sätta ut och plocka in vägmärkena, har av entreprenören uppskattats till 10 000 kr.

Utvalda nyheter

Trailrunning Swedens Shop

Trailrunning Sweden AB
Strandridarevägen 1D, 312 71 Skummeslövsstrand
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X