Men. Du är väl aldrig sjuk?

Precis så. En av de stora hemligheterna bakom att ha presterat ”bättre än jag förtjänar” är mitt ständiga fokus på att sätta hälsan först. Frisk och skadefri. Om det...

5 mars, 2023 |

Precis så. En av de stora hemligheterna bakom att ha presterat ”bättre än jag förtjänar” är mitt ständiga fokus på att sätta hälsan först. Frisk och skadefri. Om det gör ont någonstans så ska den delen av kroppen vila, eller möjligtvis belastas mycket försiktigt. Är vilopulsen hög eller vid minsta symptom på sjukdom ska hela kroppen vila (vilket ibland kan innebära VÄLDIGT lätt aktivitet).

(Detta inlägg kanske låter lite som en Elegi, en klagosång. Men det handlar inte bara om mig. Jag måste bara börja där. Läs till slutet och snälla – kommentera! Oavsett om du har något att komma med eller inte.)

Jag har hållit mig frisk. Åtminstone så frisk som man kan förvänta sig av ett normalt människoliv. Ingen tydlig statistik har förts, men jag tror att jag har haft som mest 3-4 sjukveckor per år senaste decenniet. Och så hade jag 2 veckor under hösten 2015 då jag tvingades vila från löpning (men kunde träna på som vanligt med andra träningsformer) på grund av en bristning i ena vaden. I övrigt har jag lyckats relativt bra med ”frisk och skadefri”.

Tills nu.

Rekord

8 av de senaste 13 veckorna har jag varit ”sjuk” (eller åtminstone haft någon slags symptom som gjort att jag inte vågat leva som vanligt). Det måste vara någon form av personligt rekord.

Så varför? Jag vet inte. Det är också någon slags rekord. ALLA sjukveckor brukar ha en rimlig förklaring. Glömde äta efter det där hårda passet, körde lite för hårt den där veckan, umgicks lite för nära syskonbarnen som visade sig vara sjuka. Och så vidare… Men inte den här gången. En annan skillnad mot tidigare år är att jag brukar vara sjuk i 1½ vecka. Varken mer eller mindre. 10 dagar med symptom, sedan 3-4 dagars försiktig uppstart och sen är den sjukperioden över.

Vintern 2022-23 har jag istället svävat i någon slags gränsland mellan sjuk och frisk i flera veckor. Till slut känt mig helt frisk och börjat ”leva” igen för att nästa dag ha nya symptom. Det har gått så långt att jag kontaktat sjukvården och tagit alla möjliga prover. Vilket som vanligt inte leder någonstans, men det kanske det hade gjort om jag hade varit proffs och/eller fått kontakt med ”rätt” läkare?

Konsekvenserna

Om jag vore proffs skulle detta förstås ha varit förödande. I min ålder troligtvis innebära slutet på ”karriären”. Nu är resultat och prestation, som tur är, sekundärt i mitt idrottande. MEN. Den största anledningen till min höga aktivitetsnivå är att fungera normalt. I vardagen. På jobbet. I relationer. Sömn. Kost. Andra kanske sköter allt det där för att orka träna. För att prestera. Men jag får ordning på allt det där andra TACK VARE att jag håller i gång fysiskt. Och som bonus presterar jag. Ofta bättre än jag förtjänar, som sagt.

Att vara sjuk någon vecka per år kan nästan vara befriande. Avkopplande. Att vara sjuk hela vintern får förödande konsekvenser för hela mitt liv. För 10 år sedan hade det rentav, indirekt, kunnat leda till självmord (nej, jag överdriver inte!). Idag är jag betydligt stabilare men konsekvenserna består. Det blir helt enkelt ingen ordning på allting, som Pippi Långstrump hade sagt.

Vad är nytt?

Skillnader mot ”vanliga” vintrar:

– Gammal (jag fyller 37 om [en vecka], tidigare år har jag av naturliga skäl varit yngre)
– Valt att försöka leva i Sverige, därmed:
Brist på solljus (lika med antidepressivt)
Brist på höjdmeter (lika med ADHD-medicin)
Långa nätter, korta dagar (tiden räcker inte till på samma sätt som i södra Europa)
– Valt att leva bland bönder/arbetsnarkomaner som tror att de varken behöver äta eller sova ordentligt (men jag har ändå försökt att sköta mitt, och bedömer att det går minst lika bra som tidigare)
– Jobbat mer (men inte ens halvtid, och verkligen inte med några betungande uppgifter)

Inte bara jag

Det verkar som att det inte bara är jag som haft enorma sjukdomsbesvär den här vintern. Vilket får mig att behålla lite av hoppet inför att ”lösa det bättre” nästa år. Det kanske är någon slags kollektiv post-Covid/post-Vaccin/post-isolering? Jag råkar visserligen vara en av de få som inte behövde ändra särskilt mycket under pandemin, då restriktionerna i princip uppmanade oss att leva som jag alltid har gjort. Men ändå, hela samhället lär ju ha tappat en hel del immunförsvar och övrig virusexponering sista åren?

Nog med spekulationer om varför… Nu vill jag veta HUR.

Även Oscar Claesson har kämpat mot symptom den här vintern. På bilden är vi dock (fysiskt) friska båda två, inför start i mitt första (längdskid)långlopp på 11 år.

HUR?

 • Hur har ni andra mått i vinter?
 • Hur håller man sig frisk?
  (Jag trodde verkligen att jag visste men jag har tydligen blivit helt talanglös.)
 • Ni som är ”proffs” (eller har kontakter) – får ni hjälp med sånt här?
 • Hur klarar ni andra att leva på ”våra” breddgrader november-februari?
 • Är det någon mer än jag som valt/tvingats att gå från utlandsvinter till hemlandsvinter?
  Hur gick det?
  Hur löste ni det?

Jag åker gärna utomlands för att jag VILL. Men helst inte för att jag ”MÅSTE”.

Det var nog allt för denna gång,
Vi hörs om en kvart – fjorton da’r!

Så blev det slutigen sol. Till och med i Borås.

Solljuset är förstås inte svaret på alla mina frågor. Men. Det klart det gör skillnad att bo i Spaniens/Schweiz soligaste regioner jämfört med (en halvtimme norr om) Sveriges regnigaste stad...

Senaste blogginläggen

 • Årets planer! Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Att komma dit man är Malin Tidqvist
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Meny

X
X