Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail

Då båda modellerna är rätt nya så kör vi en dubbel. Pure Trail har bara några veckor på nacken och Nordlite Ultra släpptes i juni. Senaste månaderna har jag...

7 oktober, 2023 |

Då båda modellerna är rätt nya så kör vi en dubbel. Pure Trail har bara några veckor på nacken och Nordlite Ultra släpptes i juni. Senaste månaderna har jag i princip enbart sprungit i dessa nyheter från Craft, allt för att testa ordentligt på alla sorters underlag och väderlekar. Den ena äter grusvägar och elljusspår till frukost, den andra trivs bäst på i skogen och jag har en verkligen fått en ny favoritkompis i en av dessa!

Ingen kolfiberplatta

Däremot mängder av det nya CR Foam som enligt Craft är en: "ultralätt och hållbart foam med responsiv stötdämpning som ger en mjuk och följsam löpkänsla på de flesta typer av underlag". Nordlite är något högre (40/34mm - 6mm drop) än Pure Trail (36/30mm - 6mm drop) och det märker man framförallt när man springer på stigar. Bara för att testa ordentligt så sprang jag USWE Paradiset STHLM med Nordlite, fullt medveten om bristerna i skogen. Jag upplever Nordlite som instabil på andra underlag än grusväg/elljusspår, helt hanterbar på enkla stigar men så fort det blir lite stökigare, mer tekniskt eller rent av obanat måste man verkligen tänka vart man sätter fötterna för att inte riskera stukningar.

Pure Trail har en ordentligt bred sula, en av de bredaste på marknaden faktiskt och den känns betydligt stabilare på stigarna.

Båda modellerna kändes ganska styva och hårda första 100 kilometerna innan de till slut mjuknade upp och blev riktigt sköna att springa med.

TTS

Jag upplever båda modellerna som True-To-Size men på grund av förstärkningen runt tårna på Pure Trail tycker jag det känns som att utrymmet i tåboxen blir begränsat och man kan lätt tro att man skulle behöva gå upp en halv storlek. På Nordlite, som saknar den förstärkningen så upplever jag inte samma och den känns bekvämare på den fronten.

Avsaknaden av Vibram

Skor med yttersula från Vibram brukar garantera ett vettigt grepp, på de flesta underlag och används av de flesta märken nu. Nackdelen är att prislappen oftast brukar justeras uppåt ett snäpp. Craft kör med sin egna och det funkar överlag bra. Pure Trail har ordentliga 5mm dubbar som ger ett bra grepp nu under hösten, både på leriga stigar och blöta rötter. Nordlite har inte lika mycket yttersula som Pure Trail och mindre dubbar, 2-3mm och använder man de som Craft tänkt att man ska använda dem så duger det men ger man sig ut på egna äventyr på höstblöta, leriga stigar. Ja, då får man skylla sig själv och räkna med att man kommer halka runt som Bambi på hal is.

Pure Trail har en tunn, rosa rockplate i TPU-blandning som tillsammans med yttersulan och gummit ger ett bra skydd mot elaka stenar. Andra har sagt sig känna lite extraskjuts i frånsteget men det är inget jag själv upplevt.

Ovandelen

Nordlite har en mer traditionell ovandel i tyg medans Pure Trail känns betydligt plastigare, nästintill genomskinlig mesh. Jag har lite drygt 250km i Nordlite, 120km i Pure Trail och har ännu inte märkt några som helst skador i tyget ännu vilket borde betyda att skorna kommer kunna hålla bra länge. Båda känns luftiga och dränerar vatten helt ok.

Pure Trail har fått extra förstärkning runt tårna för att skydda lite extra, kanske på bekostnad av utrymme för tårna.

Båda har innesulor med en sjukt irriterande lapp som orsakar en del skav, tills man helt enkelt tröttnar och klipper bort den. Jag undrar om alla avlönade löpare som påstår sig lägga ner mycket tid i utvecklingen av skor slipper dessa detaljer för jag har svårt att se att de skulle acceptera nått så dumt i sina skor.

Pengarna då?

Tyvärr kostar skor ordentligt mycket mer nu än bara för ett par år sedan och det gäller även skor utan kolfiberplattor nu. Man får försöka se vad priset per kilometer blir istället för det direkta inköpspriset, så lurar man sig själv lite i alla fall.

  • Craft Pure Trail - 1900:-
  • Craft Nordlite Ultra - 2000:-

Summan av kardemumman

Är Nordlite Ultra och Pure Trail något jag skulle kunna rekommendera då? Absolut Nordlite Ultra som jag tycker sticker ut lite mer, det är också den jag sträckt mig efter fler gånger när det varit dags att ge sig ut. Jag har aktivt valt att springa mer motionsspår bara för att kunna använda Nordlite, det är ju minst sagt ett toppbetyg. Springer man mest på grusvägar, elljusspår och en en del asfalt till och från. Ja, då borde man verkligen titta lite extra på Nordlite Ultra.

Pure Trail är ingen dålig sko men konkurrensen för renodlade trailskor är stenhård och för mig sticker den inte ut tillräckligt för att motivera prislappen, det räcker inte med ett "superskum" i mellansulan, inte för mig. Jag kommer såklart springa med dem, för att få ner kronor/km lite men mer än så tror jag tyvärr inte det blir.

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X