Så här tycker testteamet om Merrell Agility Peak 5 GTX

För dig som vill ha en sko som funkar till allt och perfekt vintersko Det är två av omdömena om Merrells Gore-Texsko Agility Peak GTX från Trailrunning Swedens testpanel....

I samarbete med Merrell

"För dig som vill ha en sko som funkar till allt" och "perfekt vintersko" Det är två av omdömena om Merrells Gore-Texsko Agility Peak GTX från Trailrunning Swedens testpanel. Läs mer om vad de tycker här.

Andreas anser

Skon med 5 ord

  • Kvalitet
  • Slitstyrka
  • Grepp
  • Fast löpkänsla
  • Vattenavvisande

Om testet
Jag har testat skon på olika underlag och i olika hastigheter. Transportlöpning (med ryggsäck), distans, långpass, trailintervaller, gräsintervaller, asfaltsintervaller. Skorna har också testats obanat i skog, dock för kort tid för att göra ett utlåtande. Skorna har en bra “direkt ur kartong” känsla, inga problem med passformen och är korrekt storleksmässigt.

Löpkänsla
Skorna har en fast på gränsen till hård känsla (skon är testad i mellan 1-10 °C och har en mellansula i EVA-material som påverkas mycket av temperaturförändringar, hur mycket mjukare mellansulan blir vid högre temperaturer är dock svårt att säga men vid till exempel 20 °C är antagligen känslan snarare mjuk-fast än fast-hård). Det ska även sägas att jag är en relativt lätt löpare (62 kg) och kraften jag kan trycka ned mellansulan med är begränsad. Dämpningen är inte obekväm även om den är på gränsen till hård, för tyngre löpare kan nog skon upplevas som relativt mjuk. Yttersulan (Vibram Megagrip) är i förhållande till många andra yttersulor mjuk, vilket hjälper till med att ge skon en fin löpkänsla även på hårda underlag. Yttersulan har ganska aggressiva dobbar, men i och med att yttersulan är så mjuk och mellansulan fast känns inte dobbarna genom mellansulan när man springer på asfalt. Skon har en ganska noterbar vaggliknande geometri (“rocker”) i mellansulan, som kan liknas vid Hokas Speedgoat, och som ger en fin stegavveckling och en förvånansvärt lätt känsla trots att skon väger 310 gram (EU 42.5). Skon fungerade förvånansvärt bra i höga farter på hårt underlag, även om detta inte är vad skon är ämnad för.

Komfort
Skorna en fast löpkänsla utan att kännas obekväm. Komforten är i övrigt god och hela skon ger ett solitt och tåligt intryck. Ventilationen i ovandelen är inte i toppklass men långt ifrån att bli ett problem, den har en bra balans för att funka sommar som vinter på våra nordliga breddgrader. Gore-Tex materialet är för de flesta tillfällen tillräckligt för att hålla fötterna torra, men vid de mest extrema väderförhållanden eller vid rejält klafsande i djupa bäckar kan fötterna bli lite blöta. De flesta väderförhållanden och vanliga vattenpölar på stigar, i parker eller villakvarter är inga problem. Ovandelen är inte överstoppad (“plush”) men har en fint avvägd stoppning i hälkappan och runt ankeln. Plösen är lätt stoppad och håller känslan av skosnören som trycker på ovansidan av foten borta, även om det går att knyta skon så hårt att det blir obekvämt. Skon har en förmåga att “försvinna” på foten när man sprungit med den ett tag vilket är ett mycket bra tecken, det är sällan man vill att skon ska göra sig konstant påmind när man springer. Jag har inte känt några tendenser till “hotspots”. Skon har en hård tåkappa som skyddar om man skulle råka slå i stenar, detta är oftast att föredra på trailskor då man annars kan räkna med några blåa tår efter en vecka med mycket traillöpning. Innersulan är fastlimmad i skon framtill och gör att den inte glider omkring inne i skon, i övrigt är den av den något tunnare modellen och ganska “standard”. Skon har också ett antal finesser som kan vara mycket användbara. En “D-ring” för att fästa en damask för att förhindra skräp från att komma in i skon, plösen är fäst vid övrigt ovanmaterial och viker sig inte när man sätter på sig skon, det finns även en “snörningshållare” för att få snörena ur vägen och en flärp på hälen för att underlätta påtagningen. Inget av detta är för mig något jag måste ha på en trailsko, men saker som ger valmöjligheter och som får en att verkligen uppskatta den tid och utveckling Merrell lagt på att försöka ta fram en så bra och heltäckande sko som möjligt.

Greppet
Jag har testat skor med Vibram MegaGrip tidigare och har inget att klaga på vad gäller greppet. Yttersulan “biter” sig fast på asfalt, stenar och rötter oavsett om det är torrt eller blött. Ska dock sägas att det finns bättre grepp på marknaden till exempel har VJ:s “superior contact” något bättre grepp i de mest extrema förhållandena och även Puma har i sin “pumagrip” gummiblandning en något mer “häftande” komponent.

Passform
Passformen är som tidigare nämnts helt “riktig” (true to size) men åt det något smalare hållet, speciellt i framfoten. Jag har en smal fot med låg volym och för mig funkar skons passform perfekt, men har man fötter som är breda och med stor volym så bör man testa skon noga innan köp.

Allmänt omdöme
Merrell Agility Peak 5 GTX är en "allt-i-allo"-sko, som fungerar för samtliga pass. För löpare som gillar fast löpkänsla, kvalitet och som springer på en variation av underlag men som främst trail, och som endast vill ha en sko i sin “skorotation” så är Merrell Agility Peak 5 GTX en perfekt sko att ta en titt på. Skon är inte enastående på något, mer än på lugn distans på stig. Kombinationen och det faktum att den inte är dålig på något, gör den till ett mycket lockande val för såväl nybörjare, som endast vill ha en sko, som till erfarna löpare, som söker en arbetshäst som de kan ta på samtliga sina stigäventyr. Merrell Agility Peak 5 GTX funkar utmärkt som en distanssko för blandade underlag i min “skorotation” och när jag har lite eller inget krav på fart. Jag har också frekvent använt skon för promenader ute i skog och mark, eftersom den har ett fantastiskt grepp, är i det närmaste vattentät och bekväm att gå i.

Enligt Elin

Löpkänslan
Bra stöd och lätt känsla. Känns inte alls klumpig på foten som vissa ”väg till stig"-skor. Även i mer teknisk terräng med mycket isiga rötter och stenar, funkade skon bra. Lite vridstyv i sulan, vilket är bra för längre tekniska pass som avlastning då den avlastar foten.

Komforten
Skönt stöd i hålfoten och bra följsamhet i överdelen. Jag har haft en del problem med för styva vinter-trailskor som trycker på senor och muskelfästen ovanpå foten. Dessa skor gick att snöra på sig ordentligt utan att jag fick några problem. Bäst komfort på stig, helt ok på asfalt och väldigt bra på grus. Har inte upplevt att de blev stela när jag sprang i -13 (kallast hittills).

Greppet
Bra grepp på rötter och stenar. Jag har inte testat den på blöta stenhällar då snön kom när jag började testet. Inget att klaga på!

Passform
Min fot är har ett rätt så högt fotvalv och lite bredare fram, vilket innebär problem med vissa skor. Dessa sitter utmärkt över vristen och har bra utrymme i tåboxen. Det ser väldigt smala ut, men passformen är normal och känns inte klumpiga på tekniska underlag.

Gore Tex-funktionen
Plurrade ordentligt några gånger utan att bli blöt. Gore Tex-funktionen gör även skorna väldigt varma. Har man som mig varma fötter, så får man skippa tjockare strumpor (vilket är skönt) även när det är tvåsiffriga minusgrader.

Allmänt omdöme
Gillar skon skarpt! Hade inte sprungit i Merells skor tidigare och undrar nu varför. Lätta och ganska snabba trailskor som lämpar sig bäst på senhöst/vinter då de har ett ypperligt GoreTex-membran som gör skon både varm och vattentät. Efter mer än 10 mil så ser de fortfarande nya ut, inga synliga slitningar på vare sig sula eller mesh. Det var mycket enkelt att spola av lera och grus efter passen!

Andra tankar
Ser fram att få testa skon i ännu mer snö då jag funderar på att spring Höga Kusten Winter Trail i dessa och ett par bra damasker. Kul att vara testpilot! Vi ses på stigarna!

Karl tycker

Löpkänslan
Merrell Agility Peak 5 upplever jag som en snabb löpsko, som känns lätta och med spänst i. Det här är en sko jag skulle använt i terräng som inte är så tekniskt utmanande, utan där man hellre vill springa snabbt - ett par skor som kanske passar bättre för ett personligt rekord i ett kortare traillopp än en höghöjdstur i Alperna. Dess största förtjänst är just att de känns väldigt lätta och luftiga, och passade utmärkt på grus- och skogsstigar. Baksidan av myntet är att de kändes mindre stabila än andra trailskor jag använt, och jag upplevde att det var lätt att trampa snett när terrängen bjöd på mer tekniskt motstånd.

Komfort
Skorna kändes generellt bekväma och sköna att springa i, och hade en bra balans i att kännas dämpande och spänstiga men ändå vara neutrala och relativt platta på ett sätt man gärna vill ha sina trailskor. Som tidigare nämnts känns det som att skorna är mer anpassade för att springa snabbt, och det känns som att man får mycket kraft i löpsteget. Framför allt känns det som att mittdelen av skon får extra dämpning, vilket jag förstått är i linje med Merrells tidigare modeller. Min största invändning mot komforten är att tåpartiet kändes något oskyddat, samt att jag upplevde att den var mindre stabil kring ankeln än andra trailskor jag använt.

Greppet
Greppet är en av de största förtjänsterna med Merrell Agility Peak 5. Det kändes riktigt bra på leriga skogsstigar, men fungerade även på grusstigar och asfalt. Jag har sprungit i både torrt underlag och i lättare regn, och tycker att greppet fungerar utmärkt i båda fallen.

Passformen
Jag har relativt breda fötter, men Merrell Agility Peak 5 kändes trots det rymlig runt tåpartiet. För löpare med breda fötter är detta således en sko att rekommendera. Skon satt fint kring mittpartiet av foten, men hälen lämnar lite att önska. Foten och strumporna gled ofta i hälen, vilket framför allt var ett bekymmer vid uppförsbackar där man önskar att skon kunde suttit mer tight. Min upplevelse är att skon hade lämnat skavsår i hälen om jag använt den vid längre löpturer.

Goretex-funktionen
Jag använde skon i lättare regn, men utsatte den inte för allt för stora utmaningar i våtmarker. Min upplevelse är dock att Goretex-funktionen fungerade bra och höll strumpor och skor torra. Jag upplevde inte att skorna blev speciellt varma ens vid något längre löpturer, utan kändes att materialet andades.

Allmänt omdöme
Generellt tyckte jag Merrell Agility Peak 5 var en härlig sko att springa i och som kändes snabb och lätt, men också med ett bra grepp som passar i många typer av terräng. Min största invändning är att jag tyckte de saknade viss stabilitet kring ankeln och att jag ett par gånger trampade snett med dem i mer teknisk terräng, samt att foten tenderade att glida i hälen vilket var mindre skönt.

Min bedömning är att Agility Peak 5 passar löpare som tycker om att springa snabbt, men att de kanske inte visar sig från sin bästa sida i tekniskt utmanande terräng. Jag skulle rekommendera den till både erfarna löpare såväl till de som är nyare traillöpare, då skorna känns lätta och snabba men ändå har flera spännande funktioner såsom Goretex och ett bra grepp under sulan.

Kul kuriosa: skorna följde med på en semesterresa till Japan där de testades i bergen runt Fuji.

 

Andreas åsikt

Löpkänslan
Skon är rolig att springa med, känns lätt på foten och man tänker inte mycket på den vilket är bra omdöme.

Komforten
Bra dämpning och stabilitet.

Greppet
Mycket bra, Vibram sula med kraftiga dobbar. OBS: det finns markeringar för att färsta metalldubbar i sulan. Detta har inte varit möjligt på exempelvis mina Hoka terängskor. Där får inte skruvdubbarna plats att få in i de mindre gummidobbarna.

Passform
Rymlig passform, lite stora i storleken. Jag behövde använda löparknuten för att slippa glapp i hälen de första rundorna. En tjock strumpa är att föredra och det passar utmärkt med Goretex-funktionen för kalla och blöta dagar. Skon är klockren under den kalla årstiden, den är varm och ombonad. Upplever inte skon som klumpig eller stel trots Goretext-membranet.

Allmänt omdöme
Perfekt vintersko som håller dig varm och torr. Erbjuder dessutom möjligheten att skruva i metalldubbar för fäste på isiga underlag.

Utvalda nyheter

Loppen du vill springa

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

För dig som vill tävla, jaga tider och placeringar. I lag eller individuellt.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Traillopp

Loppen du vill springa

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Swedens Shop

Vi är sociala

Traillöpning på Tjurpannan 👉 Den bästa sortens traillöpning. 

🗓️ 12 okt, 2024
📏 22 km
🥳 tanumstrand 
🥂FINAL outnorth TRAILTOUR

#bohuslänsbästa #outnorthtrailtour #trailrunningsweden #kvillebynssk #tanumstrand #enervit #dacia

Traillöpning på Tjurpannan 👉 Den bästa sortens traillöpning.

🗓️ 12 okt, 2024
📏 22 km
🥳 tanumstrand
🥂FINAL outnorth TRAILTOUR

#bohuslänsbästa #outnorthtrailtour #trailrunningsweden #kvillebynssk #tanumstrand #enervit #dacia
...

36 0
Runstreak day 1227

Samma runda som igår. Nästan samma tid också. Men kände mig piggare idag. Avslutade kvällen med lite teknisk träning med klubben.

//

Same round as yesterday. Almost the same time too. But I felt more energetic today. Ended the evening with some technical training with the club.

Shoes:  salming greyhound

Follow me on Instagram and now youtube!
https://www.youtube.com/channel/UCMbCcsHJoABtlutORSxGkrg

#swedenrunners #running #runningmotivation #icebug #garmin #trailrunningsweden  #löparglädje #love2run #instarunners #summerrunnig #runstreak #loverunning #blioslagbar #runnig #runstreaksverige #runstreaksverige2023 #älskarlöpning #instarunnerteam #trailsportswear #stravarun #stravarunning #sverigespringer #börjesalming #idrefjallmara #bergspringswedenrunners #runningmotivation #trailrunningsweden  #löparglädje #love2run #instarunners #idrefjällmaraton #summerrunnig #runstreak #loverunning #blioslagbar #runnig #runstreaksverige #runstreaksverige2023 #älskarlöpning #instarunnerteam #trailsportswear #stravarun #stravarunning #sverigespringer  #österlentrail

Runstreak day 1227

Samma runda som igår. Nästan samma tid också. Men kände mig piggare idag. Avslutade kvällen med lite teknisk träning med klubben.

//

Same round as yesterday. Almost the same time too. But I felt more energetic today. Ended the evening with some technical training with the club.

Shoes: salming greyhound

Follow me on Instagram and now youtube!
https://www.youtube.com/channel/UCMbCcsHJoABtlutORSxGkrg

#swedenrunners #running #runningmotivation #icebug #garmin #trailrunningsweden #löparglädje #love2run #instarunners #summerrunnig #runstreak #loverunning #blioslagbar #runnig #runstreaksverige #runstreaksverige2023 #älskarlöpning #instarunnerteam #trailsportswear #stravarun #stravarunning #sverigespringer #börjesalming #idrefjallmara #bergspringswedenrunners #runningmotivation #trailrunningsweden #löparglädje #love2run #instarunners #idrefjällmaraton #summerrunnig #runstreak #loverunning #blioslagbar #runnig #runstreaksverige #runstreaksverige2023 #älskarlöpning #instarunnerteam #trailsportswear #stravarun #stravarunning #sverigespringer #österlentrail
...

8 0
Dags för något nytt? Unna dig en ny löparoutfit!

Se under länken Löparkläder i bion.

#löpning #löparglädje #löpare #løp #running #runner #runningmotivation #runninginspiration #runnersofinstagram #instarunners #instarunner #runningdirectse #runnerscommunity #runforfun #runforlife #trail #trailrunning #trailrunner #trailrunningsweden

Dags för något nytt? Unna dig en ny löparoutfit!

Se under länken Löparkläder i bion.

#löpning #löparglädje #löpare #løp #running #runner #runningmotivation #runninginspiration #runnersofinstagram #instarunners #instarunner #runningdirectse #runnerscommunity #runforfun #runforlife #trail #trailrunning #trailrunner #trailrunningsweden
...

5 0
Enough 😌. When you let work get the best of you. Raise your hand if you’re like me and give a lot at work? 🙋‍♀️ Now it has been a couple of weeks where the energy hasn’t been enough for training after work. Time to review my habits and limit myself at work. I enjoy myself too much at work and want to do more. - It will be too much🤪. Lucky for me I know myself 😅. Here we go again😂. Anyway today was wonderful 90 min of breathing the forrest on snowy wet trails 🐾🐾🐾🐾
.
.

.

#ultra #ultrarunning #run #runnersofinstagram #runner #trailrunning #trail #outdoors #löpning #instarunners #instarunner #runnersworld #hiking #löpning #adventure #springa #running #instagood #story #reels #worldrunners #löpare #bodyfitness #trailrunningsweden #runninggirl #instarun #löparglädje #laufen #goodvibes #gymmotivation

Enough 😌. When you let work get the best of you. Raise your hand if you’re like me and give a lot at work? 🙋‍♀️ Now it has been a couple of weeks where the energy hasn’t been enough for training after work. Time to review my habits and limit myself at work. I enjoy myself too much at work and want to do more. - It will be too much🤪. Lucky for me I know myself 😅. Here we go again😂. Anyway today was wonderful 90 min of breathing the forrest on snowy wet trails 🐾🐾🐾🐾
.
.

.

#ultra #ultrarunning #run #runnersofinstagram #runner #trailrunning #trail #outdoors #löpning #instarunners #instarunner #runnersworld #hiking #löpning #adventure #springa #running #instagood #story #reels #worldrunners #löpare #bodyfitness #trailrunningsweden #runninggirl #instarun #löparglädje #laufen #goodvibes #gymmotivation
...

174 7
Bra för kropp och huvud men riktigt tungt och kämpigt 🐌

Bra för kropp och huvud men riktigt tungt och kämpigt 🐌 ...

64 7
Som vi längtar efter en vår på stigarna…👌. #trailrunningsweden #trslöpargrupper #uswe

Som vi längtar efter en vår på stigarna…👌. #trailrunningsweden #trslöpargrupper #uswe ...

43 0
VÄLKOMMEN TILL ATEA TRAILÖVIK 
30 JUNI 2024🏃🏃‍♂️🏃‍♀️

I år är Atea TrailÖvik 22 km en del av Outnorth Trailtour🙌 

Hela inlägget, som är delat här, finns på Trailrunning Swedens sociala medier👍

Mer info om touren och anmälningslänk till vårt lopp finns i bio😁

Det finns även 6 km och 12 km att välja på som distans (dock utanför touren)😉 OCH så finns 2 km för barn upp till 10 år😀

Vi ses på startlinjen den 30 juni👋
.
.
.
#trailovik #trailövik #ateatrailovik #ateatrailövik #atea #skogslöparna #skogsloparna #outnorthtrailtour outnorth trailrunningswe #mycklingberget #åsberget #svarttjärn #skog #forest #berg #trailrunning #running #trail #traillöpning #truetrail #naturupplevelse #upplevelse #övik #högakusten #highcoast #löpning #trailrunningsweden #challengeyourself #challenge

VÄLKOMMEN TILL ATEA TRAILÖVIK
30 JUNI 2024🏃🏃‍♂️🏃‍♀️

I år är Atea TrailÖvik 22 km en del av Outnorth Trailtour🙌

Hela inlägget, som är delat här, finns på Trailrunning Swedens sociala medier👍

Mer info om touren och anmälningslänk till vårt lopp finns i bio😁

Det finns även 6 km och 12 km att välja på som distans (dock utanför touren)😉 OCH så finns 2 km för barn upp till 10 år😀

Vi ses på startlinjen den 30 juni👋
.
.
.
#trailovik #trailövik #ateatrailovik #ateatrailövik #atea #skogslöparna #skogsloparna #outnorthtrailtour outnorth trailrunningswe #mycklingberget #åsberget #svarttjärn #skog #forest #berg #trailrunning #running #trail #traillöpning #truetrail #naturupplevelse #upplevelse #övik #högakusten #highcoast #löpning #trailrunningsweden #challengeyourself #challenge
...

16 0
[custom-facebook-feed feed=16]

Nyhetsbrev

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går hon på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X