Möt loppen i Outnorth Trailtour – Isaberg500

12 spännande deltävlingar väntar i Outnorth Trailtour 2024. Från Båstad i söder till Ö-vik i norr, med distanser från 10 km till 45 km. Vi tar en närmare titt...

12 spännande deltävlingar väntar i Outnorth Trailtour 2024. Från Båstad i söder till Ö-vik i norr, med distanser från 10 km till 45 km. Vi tar en närmare titt på loppen och nu har turen kommit till deltävling nr 2 - 10,5 km långa Isaberg 500 som avgörs den 21 april. Niklas Bohman från arrangören Isaberg Trail, berättar om loppet.

– Deltävling två i Outnorth Trailtour tar löparna till småländska Isaberg – södra Sveriges Åre. Vid den alpina anläggningen möts löparna av tuffa backar, slingrande stigar och fantastisk utsikt över de småländska skogarna och sjöarna. Namnet Isaberg500 ger en antydan om hur tufft loppet är. Siffran 500 står för det antal höjdmeter som garanteras under loppet. Men även om loppet startar brutalt, rakt upp för en svart backe med ca 150 höjdmeter under en kilometer, så är det inte ett lopp som bara går upp och ner för en slalombacke. Här utnyttjas anläggningens stigar och MTB-spår för att göra alla höjdmetrar mer minnesvärda, än som bara en mjölksyrafest för trötta lår (även om mjölksyran kommer att finnas där…), säger Niklas.

– Väl uppe på toppen (första gången…) vänder banan rakt neråt och följer tekniska, snabba och roliga stigar ner för berget. Löparna passerar genom start-/mål-området och vänder sen uppåt igen, denna gång via SM-serpentinerna som ger vibbar till slingrande uppförslöpning i Alperna. Nästa snabba nedförslöpa leder ut på Gräddhyllan och vidare in i Trollskogen, som för tankarna till John Bauers skogar. Därefter väntar banans första mer lättlöpta parti med relativt få höjdmeter, där pigga ben får chansen att trycka på och hålla nere kilometertiderna.

– Men…det gäller att hushålla med krafterna, för nästa backe är det branta liftspåret upp mot Isabergstoppen för andra gången. Njut av utsikten, ta en klunk vatten eller sportdryck och samla kraft och energi för nästa långa utförslöpa. Big foot climb avslutas vid foten av berget och nästa ”flacka” parti tar vid. 310 Altitude slingrar sig runt berget i cirka 2 kilometer och det finns återigen möjlighet att putsa på kilometertiderna. Om det finns kraft kvar i benen. Även här gäller det att hushålla med energin, som du behöver till de avslutande 2 kilometerna. De sista 150 höjdmetrarna ska avverkas uppför The Nor Way, innan det bär nerför i No Mercy och det blir dags att springa i mål. Det är magiskt att se alla löpare anta utmaningen och att få ta emot dem vid målgång.

Niklas berättar att idén till Isaberg500 föddes under långa träningspass inför fjällmaror och lopp i Alperna.
– Tillgången till höjdmeter och magiska stigar var förutsättningarna för att skapa och erbjuda någon unikt och spektakulärt. Isaberg500 är tufft, men lockar ändå hela spektrat av löpare – från elit till de som gör sitt första traillopp. Till synes väldigt olika löpare men de har en sak gemensam: leendet på läpparna strax efter målgång. Isaberg500 är loppet vi själva älskar att springa. Det är tufft, vackert och både en utmaning och en upplevelse. Precis som vi vill att traillöpning ska vara, säger Niklas.

Utvalda nyheter

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Swedens Shop

Vi är sociala

Säsongen för laget började på vackra #kolmårdstrailen där fyra löpare kom till start. Vi fick till en riktigt bra tävling och trodde länge på två pallplatser och drygt 1300 poäng i #outnorthtrailtour. 

Tyvärr hade två av fyra löpare helt oberoende av varandra sprungit fel i en obevakad korsning utan avspärrning (och många andra med oss) - och där man kom in på banan igen utan att naturligt märka att man lämnat den. Vetskapen gick upp efter loppet, väldigt tråkigt men förhoppningsvis nya tag på #bluemountaintrail 

#teamnorrlandfueledbyumara #trailrunningsweden #traillöpning

Säsongen för laget började på vackra #kolmårdstrailen där fyra löpare kom till start. Vi fick till en riktigt bra tävling och trodde länge på två pallplatser och drygt 1300 poäng i #outnorthtrailtour.

Tyvärr hade två av fyra löpare helt oberoende av varandra sprungit fel i en obevakad korsning utan avspärrning (och många andra med oss) - och där man kom in på banan igen utan att naturligt märka att man lämnat den. Vetskapen gick upp efter loppet, väldigt tråkigt men förhoppningsvis nya tag på #bluemountaintrail

#teamnorrlandfueledbyumara #trailrunningsweden #traillöpning
...

13 0
Årets ambassadör i Båstad 2023🥇 ja, tillsammans med han som trivs bäst bakom kameran så klart davidanderssson ❤️ #torekovbåstad #trailrunningsweden #båstad visitbastad

Årets ambassadör i Båstad 2023🥇 ja, tillsammans med han som trivs bäst bakom kameran så klart davidanderssson ❤️ #torekovbåstad #trailrunningsweden #båstad visitbastad ...

103 28

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går hon på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Nyhetsbrev

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X