Möt loppen i Outnorth Trailtour – Kolmårdstrailen

Outnorth Trailtour 2024 består av 12 deltävlingar på olika platser i landet som bjuder på olika upplevelser. Vi tar en närmare titt på loppen och nu har turen kommit...

Outnorth Trailtour 2024 består av 12 deltävlingar på olika platser i landet som bjuder på olika upplevelser. Vi tar en närmare titt på loppen och nu har turen kommit till deltävling nr 3 – Kolmårdstrailen. Loppet arrangeras för 13:de gången den 6 maj i år, trailtourdistansen är 21 km med 400 höjdmeter. Tävlingsledaren Henrik Vuorinen berättar om loppet.

– Målet med Kolmårdstrailen har alltid varit att skapa en skön atmosfär och en härlig upplevelse för alla deltagare. Tillsammans med den tuffa och utmanande banan, gör det att löparna vill komma hit igen. Start och mål sker vid det natursköna torpet Duvhult med stora öppna ängar och gräsmattor, ett stenkast från Sörsjöns camping. En liten oas i Kolmårdskogarna. Området som banan går i har stark vildmarkskaraktär, den passerar även Kolmårdens högsta punkt med fina vyer över klippsjön Ågelsjön.

– Startrakan bjuder på härlig gräslöpning i nedförsbacke. Efter 300 meter viker banan in på en bred skogsstig och får en böljande karaktär som följer den naturliga kuperingen. Brunnsgölens kärrpartier passeras på en träbro följt av berghällslöpning. Efter 1,3 km svänger banan österut och följer Östgötaleden. Vissa partier innehåller berghällslöpning, så var försiktig om underlaget är blött. Strax innan Skogstorp passeras sjön Skomakaren på vänster sida, där häckar en lomfamilj varje sommar.

– Banan fortsätter över porlande bäckar och i storstammig granskog. Valknutens raststuga passeras, restaurerad och öppnad för allmänheten av skogsföretaget Holmen. Här har det nog svettats även förr i tiden, Kolmårdsjorden var inte lätt att bruka, bara sten och mera sten. Banan går vidare in i Rödgölens naturreservat på härliga mjuka singeltracks. Här finns ingen anledning att kolla puls, hastighet eller sträcka, det är endast du, dina skor och stigen som existerar, passa på att njuta.

– Nu närmar sig den första vätskekontrollen, du når den efter 8,5 km vid scoutstugan vid Gransjön. Här passar det bra att fukta strupen och få lite energi för nu följer ett tufft avsnitt. Det bär uppför i ca 1 km till Kolmårdens högsta topp som ligger 171 m.ö.h. Väl uppe på toppen kan du njuta av utsikten över Ågelsjön. På väg nedför passerar du eremitens Jakobs grotta som ligger på höger sida under en stor granitklippa. Stigen fortsätter genom ”koklämman” där en vänlig själ har placerat ett rep, så att man kan hjälpa till med armarna för att dra sig upp. Väl uppe är du på en bergsplatå med fina småstigar och 60 meter ner skymtar Ågelsjön.

– Strax vänder banan tillbaka österut och man kommer in i storlummig John Bauer skog, nu går banan inne i Rödgölens naturreservat. Det blir en hel del utförslöpning fram till andra besöket vid vätskekontrollen och du har nu sprungit 13,5 km. Du fortsätter upp i den södra dalgången i reservatet, här ger skogen ett oerhört vilt intryck med en djup bäckfåra, höga berg och ståtliga granar. Skogens ålder och orördhet gynnar många djur, svampar, mossor och lavar. En uppförsbacke tar dig upp på åsen med de öppna hällmarkerna. Denna ås ligger mellan två stora sprickdalar.

– Efter några ”snälla” meter på en skogsväg svänger banan ner till vänster och efter en teknisk nedförsbacke kommer banan ut på en vandringsled som passerar förbi Rödgölen och vidare upp i en stor sänka där stora träd ligger huller om buller som om jättar har spelat plockepinn. Åter igen upp på hällmarken. Nu börjar det nog kännas i benen, du får lite paus på en skogbilsväg. Precis när du känner att benen har återhämtat sig en aning, bär det av in i skogen igen.

– Efter ett tag följer ett obanat parti och ett långt motlut upp på Ove Hjässa. Historien förtäljer att när några löpare passerade där under ett regntungt höstpass, stötte de på en jägare som de trodde var Ove Sundberg (från Solsidan) eller i alla fall otroligt likt honom. Efter ett nytt besök vid vätskekontrollen får du några sköna höjdmetrar, innan du kommer in på Sörsjöns milspår och den annalkande varvningen. Efter passering av målområdet har du fått ny energi av alla hejarop och kommer att klara de återstående 1,3 km.

– Efter varvningen bär det in bland stock och sten, och upp på en gles tallskogshöjd. Sedan vänder det nerför och du får springa rakt igenom en gammal kolbotten. Därefter är det några hundra meter barkbelagd stig innan du gör en sista obanad lov, innan du kommer ut på det öppna fältet och den efterlängtade målgången.

Utvalda nyheter

Loppen du vill springa

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

För dig som vill tävla, jaga tider och placeringar. I lag eller individuellt.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Traillopp

Loppen du vill springa

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Swedens Shop

Vi är sociala

Får ta ytterligare en vilodag tyvärr. Nådde en ny höjd av misär idag genom att kräkas i bilen på väg hem samtidigt som jag sitter åh kör. Tur i oturen hade jag en hink för biltvättgrejs stående på golvet på passagerarsidan. Hade sinnesnärvaro att hinna tömma ur den precis i rättan tid. Känner mig inte direkt kaxig efteråt🫣. Förhoppningsvis beror det bara på stress då det heller inte är ovanligt men jag chansar inte utan försöker luta mig tillbaka ikväll istället. 

Bilden är ifrån en mycket fin löpning i söndags. 

’
’
#vilodag #restday #jagspringer #löpning #trailrunningsweden #jagärlöpare #trailrunners #tränaförattmåbra #lyssnapåkroppen

Får ta ytterligare en vilodag tyvärr. Nådde en ny höjd av misär idag genom att kräkas i bilen på väg hem samtidigt som jag sitter åh kör. Tur i oturen hade jag en hink för biltvättgrejs stående på golvet på passagerarsidan. Hade sinnesnärvaro att hinna tömma ur den precis i rättan tid. Känner mig inte direkt kaxig efteråt🫣. Förhoppningsvis beror det bara på stress då det heller inte är ovanligt men jag chansar inte utan försöker luta mig tillbaka ikväll istället.

Bilden är ifrån en mycket fin löpning i söndags.#vilodag #restday #jagspringer #löpning #trailrunningsweden #jagärlöpare #trailrunners #tränaförattmåbra #lyssnapåkroppen
...

0 17
🇸🇪🏃‍♂️ Meet Tomas amneskog #teamarduua gearing up for #GotRun Trail Fest, the Swedish Championship in #UltraTrail arranged by run_raisers!

This thrilling race will unfold on the enchanting island of Gotland, nestled in the Baltic Sea. The primary aim is to bring together a vibrant community of #ultrarunners for a weekend getaway on March 16th, where they'll explore scenic trails and enjoy each other's company.

amneskog shares his excitement, stating, "I'm mostly looking forward to the camaraderie around and during the race, and of course the competitive aspect of this particular race as it's the Swedish Championship in #UltraTrail.

👟 The Swedish Championship doesn't require complicated qualifications; it's open to all who can tackle 81km in terrain and are members of a club.

🏞️ Tomas' training regimen is rigorous, comprising 14 sessions per week totaling 15 hours, with a focus on 8 hours of intense running. Despite challenges posed by COVID disruptions, Tomas adapts by incorporating more intensity into his training routine.

👏 Arduua #TrailRunningCoaching and Coach Fernando's fernandoarmisentrailrunning unwavering support have been instrumental in Tomas' preparation, providing personalized training plans and race-specific adjustments for optimal performance.

💪 Race Training Tip from Tomas: Train to run at your intended race pace, with the same type of energy you'll have during the race. It's beneficial to do a long run covering half the distance 5 weeks before, using the equipment you'll wear on a course similar to the race terrain and elevation.

Get ready to witness Tomas Amneskog's determination and passion at Gotrun as he represents Team Arduua and aims for greatness! 🌟

arduua
Where the magic happens!

Race partners 👏👏👏
runnersstoreswe
salomonsverige
barndiabetesfonden_
silvaglobal
umarasports
wisbyultraloparforening:
 
#Arduua #UltraCoaching #UltraTrailCoaching #TrailRunningCoach #RunningCoach #RunningCoaching #UltraTrailRunning #Trail #TrailRunningCommunity #TrailRunning #UltraRunning #UltraRunner #UltraTrailRunner #TrailRunningSweden #UltraMarathon #Traillöpning #UltraTrailLöpning #UltraLöpning #Löpning

🇸🇪🏃‍♂️ Meet Tomas amneskog #teamarduua gearing up for #GotRun Trail Fest, the Swedish Championship in #UltraTrail arranged by run_raisers!

This thrilling race will unfold on the enchanting island of Gotland, nestled in the Baltic Sea. The primary aim is to bring together a vibrant community of #ultrarunners for a weekend getaway on March 16th, where they`ll explore scenic trails and enjoy each other`s company.

amneskog shares his excitement, stating, "I`m mostly looking forward to the camaraderie around and during the race, and of course the competitive aspect of this particular race as it`s the Swedish Championship in #UltraTrail.

👟 The Swedish Championship doesn`t require complicated qualifications; it`s open to all who can tackle 81km in terrain and are members of a club.

🏞️ Tomas` training regimen is rigorous, comprising 14 sessions per week totaling 15 hours, with a focus on 8 hours of intense running. Despite challenges posed by COVID disruptions, Tomas adapts by incorporating more intensity into his training routine.

👏 Arduua #TrailRunningCoaching and Coach Fernando`s fernandoarmisentrailrunning unwavering support have been instrumental in Tomas` preparation, providing personalized training plans and race-specific adjustments for optimal performance.

💪 Race Training Tip from Tomas: Train to run at your intended race pace, with the same type of energy you`ll have during the race. It`s beneficial to do a long run covering half the distance 5 weeks before, using the equipment you`ll wear on a course similar to the race terrain and elevation.

Get ready to witness Tomas Amneskog`s determination and passion at Gotrun as he represents Team Arduua and aims for greatness! 🌟

arduua
Where the magic happens!

Race partners 👏👏👏
runnersstoreswe
salomonsverige
barndiabetesfonden_
silvaglobal
umarasports
wisbyultraloparforening:

#Arduua #UltraCoaching #UltraTrailCoaching #TrailRunningCoach #RunningCoach #RunningCoaching #UltraTrailRunning #Trail #TrailRunningCommunity #TrailRunning #UltraRunning #UltraRunner #UltraTrailRunner #TrailRunningSweden #UltraMarathon #Traillöpning #UltraTrailLöpning #UltraLöpning #Löpning
...

36 0
Traillöpning på Tjurpannan 👉 Den bästa sortens traillöpning. 

🗓️ 12 okt, 2024
📏 22 km
🥳 tanumstrand 
🥂FINAL outnorth TRAILTOUR

#bohuslänsbästa #outnorthtrailtour #trailrunningsweden #kvillebynssk #tanumstrand #enervit #dacia

Traillöpning på Tjurpannan 👉 Den bästa sortens traillöpning.

🗓️ 12 okt, 2024
📏 22 km
🥳 tanumstrand
🥂FINAL outnorth TRAILTOUR

#bohuslänsbästa #outnorthtrailtour #trailrunningsweden #kvillebynssk #tanumstrand #enervit #dacia
...

61 0
Runstreak day 1227

Samma runda som igår. Nästan samma tid också. Men kände mig piggare idag. Avslutade kvällen med lite teknisk träning med klubben.

//

Same round as yesterday. Almost the same time too. But I felt more energetic today. Ended the evening with some technical training with the club.

Shoes:  salming greyhound

Follow me on Instagram and now youtube!
https://www.youtube.com/channel/UCMbCcsHJoABtlutORSxGkrg

#swedenrunners #running #runningmotivation #icebug #garmin #trailrunningsweden  #löparglädje #love2run #instarunners #summerrunnig #runstreak #loverunning #blioslagbar #runnig #runstreaksverige #runstreaksverige2023 #älskarlöpning #instarunnerteam #trailsportswear #stravarun #stravarunning #sverigespringer #börjesalming #idrefjallmara #bergspringswedenrunners #runningmotivation #trailrunningsweden  #löparglädje #love2run #instarunners #idrefjällmaraton #summerrunnig #runstreak #loverunning #blioslagbar #runnig #runstreaksverige #runstreaksverige2023 #älskarlöpning #instarunnerteam #trailsportswear #stravarun #stravarunning #sverigespringer  #österlentrail

Runstreak day 1227

Samma runda som igår. Nästan samma tid också. Men kände mig piggare idag. Avslutade kvällen med lite teknisk träning med klubben.

//

Same round as yesterday. Almost the same time too. But I felt more energetic today. Ended the evening with some technical training with the club.

Shoes: salming greyhound

Follow me on Instagram and now youtube!
https://www.youtube.com/channel/UCMbCcsHJoABtlutORSxGkrg

#swedenrunners #running #runningmotivation #icebug #garmin #trailrunningsweden #löparglädje #love2run #instarunners #summerrunnig #runstreak #loverunning #blioslagbar #runnig #runstreaksverige #runstreaksverige2023 #älskarlöpning #instarunnerteam #trailsportswear #stravarun #stravarunning #sverigespringer #börjesalming #idrefjallmara #bergspringswedenrunners #runningmotivation #trailrunningsweden #löparglädje #love2run #instarunners #idrefjällmaraton #summerrunnig #runstreak #loverunning #blioslagbar #runnig #runstreaksverige #runstreaksverige2023 #älskarlöpning #instarunnerteam #trailsportswear #stravarun #stravarunning #sverigespringer #österlentrail
...

8 0
Som vi längtar efter en vår på stigarna…👌. #trailrunningsweden #trslöpargrupper #uswe

Som vi längtar efter en vår på stigarna…👌. #trailrunningsweden #trslöpargrupper #uswe ...

46 0
[custom-facebook-feed feed=16]

Nyhetsbrev

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går hon på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X