Bakkman i spetsen för storsatsande Team Språng Merrell

Team Språng Merrell storsatsar inför säsongen, med ett gäng nya löpare som kan förväntas vara med i toppen av Outnorth Trailtour. En som däremot ingick i teamet redan ifjol...

Team Språng Merrell storsatsar inför säsongen, med ett gäng nya löpare som kan förväntas vara med i toppen av Outnorth Trailtour. En som däremot ingick i teamet redan ifjol är Fredrik Bakkman, som satsar på att vara i topp redan i premiärloppet Hoka Torekov-Båstad.

Med fina meriter som elitorienterare, bland annat ett VM-guld i stafett, trappade Fredrik ner den satsningen för några år sedan. Nu blir det istället mycket traillöpning för tvåbarnspappan som jobbar som tränare på orienteringsgymnasiet i Göteborg. Bland framgångarna som traillöpare finns bland annat en totalseger i trailtouren och två vinster i Hoka Torekov-Båstad.

Ambitionen inför premiärloppet Hoka Torekov-Båstad är lite oklar, men hög.
– Jag har varit sjuk ett tag nu, sliter fortfarande med hosta och tränar bara lugnt, så det kan bli svårt att komma i lika fint slag som ifjol, säger Bakkman som svarade för ett topplopp när han vann i Båstad förra våren.

Han kommer att få tuff konkurrens i ett stenhårt startfält, bland annat från sina teamkamrater Gustav Runefors och Erik Herne som även de är elitorienterare.
– Det är jättekul. Jag får ligga i för att vara bäst i laget nu, det blir intressant, säger Fredrik.

Det är ett förstärkt och mycket starkt Team Språng Merrell som tar sig an årets Outnorth Trailtour.
– Vi har höga ambitioner för året, både för hela teamet och individuella. Ska bli väldigt kul att allt kommer igång igen. Vi ser fram emot alla loppen och det är extra roligt att det är med lite nya lopp i år. Vi har gjort många häftiga nyförvärv för säsongen, där alla gör sin första satsning på touren. Spännande att se hur det går för alla och vad de kan lyckas prestera. En väldigt skön mix på laget så blir kul att umgås, träna och tävla tillsammans, säger teamkapten Joel Språng.

Inte minst Erika Åkesson, dubbel medaljör vid junior-VM i skyrunning i somras, gör en hyperintressant satsning på Outnorth Trailtour med första start i Hoka Torekov-Båstad där hon var femma ifjol.

Fredrik Bakkman vill kunna slåss om topplaceringarna i touren även i år.
– Jag vill hålla mig hel under hela säsongen och springa bra på de tävlingar jag ställer upp i. Jag är inte lika bra som när jag satsade på orientering, men när nummerlappen kommer på så är det något som kickar in och tävlingsdjävulen tar över. Min fru Frida har tvivlat på mig inför nästan varje lopp, ibland har jag också tvivlat, men sen kopplar jag på något annat. Det är så grymt kul att tävla!

– I övrigt har jag som mål att springa bra på Craft Idre Fjällmaraton igen. Jag fick en nytändning där ifjol, då jag lyckades med min plan och genomförde ett mycket bra lopp med kraft i kroppen hela vägen, säger Fredrik som blev tvåa efter suveräne Oscar Claesson.

– Idre kräver förberedelser på ett annat sätt, det är kul att det är så. Man måste specialträna och köra långa pass innan. Det kräver lite extra och ställer högre krav på att ha en taktik och följa den. För mig är det viktigt att inte gå ut för hårt. Det är en grymt härlig känsla när man är stark hela vägen. Ändå är 45 km så pass kort att det går att springa på hårt bitvis.

Hoka Torekov-Båstad är 21 km, något av en favoritdistans för Fredrik som visat att han trivs på den varierande banan.
– Jag delar in loppet i tre delar: först den lättlöpta inledningen där det gäller att flyta igenom så billigt som möjligt, gärna låta någon annan dra. Där fick jag en bra resa ifjol. Den andra tredjedelen är kuperad och lite lerig, där vill jag kunna trycka på i backarna. Sedan är den sista delen återigen snabb, med enkel löpning och där vill jag trycka på allt jag har.

– Inför den här typen av lopp gör jag ingen särskild energiuppladdning. Jag äter en rejäl standardfrukost med gröt, en macka och ägg. Sedan äter jag en banan en timme innan start. Under loppet tar jag två gels, vid 30 och 60 minuter. Vill ha lite extra kolhydrater så att jag orkar hela vägen. Det är mindre noga med vätska, jag ser till att vara fulltankad innan men eftersom det inte är varmt så tar jag inte något under loppet.

Fredrik berättar att han har god koll på konkurrenterna inför ett lopp.
– Jag läser på om motståndarna och hur de brukar springa sina lopp, om någon är dragvillig etc. Det spelar in i min taktik. Men i slutändan är det så klart mina egna styrkor och svagheter som avgör.

Vinnarna av Hoka Torekov-Båstad får ett hett eftertraktat presentkort på en övernattning med spa på lyxiga Hotel Skansen precis vid målet.
– Det är extremt skönt att checka in där efter loppet, gå till spat och koppla av. Och sedan njuta av en fin middag på kvällen.

Den tvåfaldige vinnaren avslutar med två tips till dig som ska springa Hoka Torekov-Båstad:
– Kolla banprofilen och försök hitta liknande terräng att träna i, du kan dela upp det i olika pass. Och försök att njuta lite också, det är ju väldigt fint!

Team Språng Merrell 2024
Erika Åkesson
Greta Halldén
Linda Karlsson
Tuva Eurén

Erik Herne
Fredrik Bakkman
Gustav Runefors
Joel Språng

Gustav Runefors, Linda Karlsson, Greta Halldén, Erika Åkesson och Erik Herne.

Utvalda nyheter

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Swedens Shop

Vi är sociala

12 km Trail Run.
En kylslagen tur. En pass,  med vissa bekymmer. Återigen en lösspringande hund , som gjorde mig riktigt skraj. Även hunden fick panik när vi möttes bakom ett snår. Allt gick bra som tur va. Men nästa gång kanske inte går lika bra 🤬.
🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾
#swedenrunners #trailrunningsweden #walk #bike #lauf #running #runner #träning #training #älskarlöpning #lob #löpning #løb #ultra #ultrarunning #ultrarunner #trail #trailrunning #marathon #marathontraining #halvmaraton #endurance #laufen  #inlineskate #cycling #roadbike #goodr #run #mtb

12 km Trail Run.
En kylslagen tur. En pass, med vissa bekymmer. Återigen en lösspringande hund , som gjorde mig riktigt skraj. Även hunden fick panik när vi möttes bakom ett snår. Allt gick bra som tur va. Men nästa gång kanske inte går lika bra 🤬.
🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾🐾
#swedenrunners #trailrunningsweden #walk #bike #lauf #running #runner #träning #training #älskarlöpning #lob #löpning #løb #ultra #ultrarunning #ultrarunner #trail #trailrunning #marathon #marathontraining #halvmaraton #endurance #laufen #inlineskate #cycling #roadbike #goodr #run #mtb
...

242 23
This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user 6762970920407058.

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går hon på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Nyhetsbrev

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X