Formula 1 för stig - Merrell MTL SkyFire 2 Matryx

I samarbete med Merrell Elitlöparen och -orienteraren Andreas Uller har på vårt uppdrag grottat ner sig i uppdaterade SkyFire 2 från Merrell. Ta del av vad han tycker och tänker...

I samarbete med Merrell

Elitlöparen och -orienteraren Andreas Uller har på vårt uppdrag grottat ner sig i uppdaterade SkyFire 2 från Merrell. Ta del av vad han tycker och tänker om skon.

Kort Omdöme

Tar Formula 1 till svenska stiglöpare. Fjäderlätt sko med aggressivt grepp för den som vill ha maximal fart och slå nya rekord.

5 Snabba

● Lätt
● Snabb
● Aggressiv
● Ventilerande
● Minimalistisk

Övergripande
Löpare som söker en ultralätt tävlings/träningssko med ypperlig ventilering och aggressivt grepp för de tuffaste och mest krävande stigarna, har nu hittat rätt. Merrell MTL SkyFire 2 Matryx är det närmaste en F1-bil de flesta av oss kommer att komma på de svenska stigarna. Skon är bland de lättaste trailskorna jag någonsin sprungit i, endast 5 gram tyngre än skorna jag tävlar i på asfalt. Skon har en aggressiv Vibram MegaGrip yttersula och ett fantastiskt grepp när det kommer till mjuka och blöta underlag. SkyFire 2 Matryx är slittålig och har otrolig ventilering tack vare sitt Matryx ovanmaterial. Passformen är bra som tävlingssko, men personer som brukar önskar en mer förlåtande passform bör nog testa skon innan köp. För mig passar Merrell MTL SkyFire 2 Matryx bäst när jag vill känna att jag susar fram på stigen och se träden swisha förbi i periferin.

Generellt om testningen
Merrell MTL SkyFire 2 Matryx har testats på en rad olika underlag och i varierande hastigheter (se rubriken bilagor). Skorna har testats genom transportlöpning (till och från jobbet med ryggsäck), distans (30-60 min), långpass stig/väg/grus (+120 min), trail intervaller (24 * 70 sek/20 sek) och tempo på asfalt. Skorna har som snabbast testats i 2.50 min/km på asfalt och som långsammast i obanad, kärv, snöklädd wermlänsk skog i 10 min/km fart. Testningen gjordes från 2024-02-23 till och med 2024-03-09.

Uppdatering
Uppdateringen av denna sko från föregående årsmodell Merrell MTL Skyfire 2, har endast skett i ovanmaterialet och därför har Merrell inte valt att uppdatera 2:an till en 3:a utan ser årets upplaga som en “halv” uppdatering. Uppdateringen av ovanmaterialet kan jag inte ge något utlåtande om då jag inte haft nöjet att testa fjolårets modell, jag kan dock ge min åsikt om årets ovanmaterial. Årets upplaga av Merrell MTL Skyfire har ett ovanmaterial bestående av Matryx, ett material som likt Kevlar är ett märkesnamn för en underliggande teknik. Matryx är tillverkad av individuellt belagda polyamid- och kevlartrådar, vilket ska öka andningsförmågan och ventilationen av materialet samtidigt som det ska behålla dess slitstyrka. Efter min egen testning kan jag styrka påståendena om ventilation och andningsförmåga. Materialet är otroligt lätt och ventilationen blev i det närmaste ett problem när termometern visade på -5 °C under ett av passen. Skon är INTE gjord för vinterlöpning, i alla fall inte om du har lika veka fötter som mig, om du inte vill avlida i duschen efter passet. Slitstyrka kan vara svårt att testa då det ofta, med min egen erfarenhet, är rätt slumpmässigt om en sko råkar gå sönder under ett pass. Så långt har i alla fall ovanmaterialet inte ett spår av att börja brytas ner eller gå sönder och jag tror inte heller att det kommer att göra så.

Löpkänsla
Skorna är helt klart minimalistiskt dämpade och känslan på asfalt liknar känslan som gavs av tävlingsskorna för hårda underlag före 2017. Skon är dock inte gjord för asfalt, vilket de 5 mm höga dubbarna skvallrar om, och på stig och gräs är det en helt annan historia. När terrängen står för dämpningen och skorna istället ska bidra med skydd och grepp, är Merrell MTL SkyFire 2 Matryx en fantastisk sko. Yttersulan är aggressiv och greppar otroligt bra på alla underlag som jag testat skon på. Kompositplattan i mellansulan som Merrell kallar Flexplate ger bra skydd mot pinnar och stenar, plattan ger dock inte något noterbart frånskjut i stegavvecklingen och är inte heller lika styv som en kolfiberplatta. Att plattan inte är noterbar ser jag som önskvärt vid löpning på tekniska stigar då en styvare platta hade minskat följsamheten och kontrollen, två kritiska egenskaper som behövs hos en stigsko som ska användas för tävling.

Grepp
Jag har testat skor med Vibram MegaGrip tidigare och kan inte säga annat än att det är en fantastisk yttersula. Yttersulan “biter” sig fast på asfalt, stenar och rötter oavsett om det är torrt eller blött.

Passform
Passformen är “riktig” (true to size) men är helt klart åtkramande, detta är något jag är van vid i tävlingsskor och som jag tycker är speciellt viktigt när man springer på tekniskt underlag i höga farter. Jag har en smal fot med låg volym, men kan se att vissa personer kan finna passformen väl tajt. Är du en person som brukar finna tävlingsskor lite väl tillstramande, bör du nog testa skon innan köp för att se så den passar dig. Detta är i dagsläget sällan ett problem då du kan beställa hem skorna och testa hemma, är du inte nöjd går det att skicka tillbaka skorna men se till att få fri retur från sidan du beställer ifrån.

Komfort
Komfort är oftast inte något man nämner när man pratar om tävlingsskor. De är liksom inte gjorda för det, utan likt F1-bilar är de bara gjorda för en sak och det är fart. Merrell MTL SkyFire 2 Matryx är dock ingen obekväm sko. Tvärtom är skon, för att vara en tävlingssko, ganska bekväm. Att snöra på sig skon för ett långpass på asfalt rekommenderas inte men om man håller sig på stig och gräs så tickar minutrarna lätt iväg utan att man lägger någon större notis vid skorna, annat än om det är kallt ute (se stycket under rubriken Uppdatering). Skon har två små strimmor med vaddering i hälen för att hålla hälen “inlåst” i skon och bra ventilering vilket håller fötterna svala och minskar risken för “hotspots”. Jag hade under mina första turer i skon dock problem med att min vänstra häl skavdes mot tyget i hälkappan och fick direkt på min andra tur i skon, efter 10 km dagen innan, vända för att sätta på en tejpbit på hälen. Skavet finns fortfarande där, så varje gång jag springer i skorna har jag en liten tejpbit på min vänstra häl vilket motverkar skavet helt.

Plösen som är fastsatt med två tygremsor i mellansulan och löper på vardera sida av foten har jag inga problem med. Att plösen är tunn kan ibland resultera i att skosnörena trycker ganska hårt mot ovansidan av foten och ge en obekväm känsla, jag har dock inte märkt av detta alls under testningen. På plösen sitter också en “snörningshållare”, för att få snörena ur vägen, detta är en enkel men bra lösning när man springer på stigar där skosnörena annars riskerar att fastna i någon blåbärsbuske och ryckas upp. Innersulan är fastlimmad i skon och är av den något tunnare modellen. Allt som allt är SkyFire 2 Matryx en något mer komfortabel stigtävlingssko än jag är van vid.

Generellt om testaren

Namn: Andreas Uller
Vikt (kg): 62
Skostorlek: US 9 / UK 8.5 / EU 42.5 - 43 / 27 cm
Lätt löpare/orienterare som springer 7-16 mil i veckan beroende på underlag, årstid och mängd alternativ träning. Springer mina distanser på asfalt i 3.50-4.30 min/km och har en tröskelfart runt 3.10 min/km. Gillar skor och den teknologi de innehåller. På vardagarna jobbar jag som mjukvaruutvecklare.

Utvalda nyheter

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Swedens Shop

Vi är sociala

Gott om vatten i skogen efter en dag med typ konstant regn 😂

Gott om vatten i skogen efter en dag med typ konstant regn 😂 ...

21 2
Nordens Ark trail 🏔 
15km, 500höjdmeter och med de fina vyerna som fanns var det inget att tveka på. Varför bryta den nya trenden? Tävling även denna helg men nu fick jag nöja mig med 5:e placering då kroppen börjar bli sliten efter alla dess lopp. Gjorde tre fall, skrapade i ryggen. Sprang fel men jag är ändå nöjd! 

Nu stämplar jag ut för någon vecka från traillopp och laddar om för asfalt på gbgvarvet och även lite senare stockholm_42195 ! 
Efter denna vår med alt träning och få mil finns en viss nervositet till dessa långa distanser. 
.
.
.
hoka 
#trailrunning #trailrunningsweden #ultralöpare #trail #ultra #motivation #instarunner #runnerscommunity #runnersofinstagram #trainingmotivation #tävling #running #run #löpare #runrunrun #löparglädje

Nordens Ark trail 🏔
15km, 500höjdmeter och med de fina vyerna som fanns var det inget att tveka på. Varför bryta den nya trenden? Tävling även denna helg men nu fick jag nöja mig med 5:e placering då kroppen börjar bli sliten efter alla dess lopp. Gjorde tre fall, skrapade i ryggen. Sprang fel men jag är ändå nöjd!

Nu stämplar jag ut för någon vecka från traillopp och laddar om för asfalt på gbgvarvet och även lite senare stockholm_42195 !
Efter denna vår med alt träning och få mil finns en viss nervositet till dessa långa distanser.
.
.
.
hoka
#trailrunning #trailrunningsweden #ultralöpare #trail #ultra #motivation #instarunner #runnerscommunity #runnersofinstagram #trainingmotivation #tävling #running #run #löpare #runrunrun #löparglädje
...

33 0
Torra stigar och strålande sol! ☀️ 
Vilken helg att träna lite på Fäbodlunkens fina banor, 9 km till Mångberg var riktigt fin. 🔴

#fäbodlunken #trailrunningsweden #traillöpning #mora #siljan #gesunda #dalsrna #springiskogen

Torra stigar och strålande sol! ☀️
Vilken helg att träna lite på Fäbodlunkens fina banor, 9 km till Mångberg var riktigt fin. 🔴

#fäbodlunken #trailrunningsweden #traillöpning #mora #siljan #gesunda #dalsrna #springiskogen
...

20 0

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går hon på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Nyhetsbrev

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X