I samarbete med Merrell
Elitlöparen och -orienteraren Andreas Uller har på vårt uppdrag testat "barfotaskon" Trail Glove 7 från Merrell. Kolla in vad han tycker och tänker om skon.
Kort Omdöme
En snällare barfotasko med bra grepp och lättare dämpning. Känslan är naturlig och skon fungerar precis lika bra som vandringssko som till löpning. För den som vill “fly” maximalisttrenden, eller för den som bara vill variera sin belastning med olika skotyper är detta ett perfekt val.
3 snabba
● Minimalistisk
● Naturlig
● Skyddande
Övergripande
Nuförtiden ser man inte så ofta barfotalöpare och skor med mindre än 30 mm tjock mellansula i hälen. Många skoföretag tävlar i mellansulans tjocklek, och skor med en vikt över 300 gram är ingen ovanlighet. Det var dock inte länge sedan det var tvärtom, 2009 lanserades boken “Born to Run” av Christopher McDougall och barfotalöpning blev en trend med svallvågor över hela världen. Detta höll i sig under första delen av 2010-talet men har sedan dess minskat i popularitet och är idag lite av en nisch. Jag vill i denna recension återigen rikta strålkastarljuset tillbaka på denna trend och på en sko som under tidigt 2010-tal hade varit varje löpares dröm.
Merrell Trail Glove 7 är en fantastisk sko och även om den på dagens löparskomarknad har kraftig motvind, tror jag att den som vågar satsa på att gå lite mot strömmen inte kommer att bli besviken. Skon är en minimalistisk stiglöpningssko som ändå inte tummar på skyddet för foten. Om du har tröttnat på den maximalistiska trenden (skor med tjock mellansula) och vill testa något annat, kan dessa skor vara helt rätt för dig.
Yttersulan, som Vibram kallar Ecostep, består av 30% återvunnet gummi och täcker hela undersidan av skon. Yttersulan går upp en bra bit på sidorna vid hålfoten och över tårna för att skydda mot hårda föremål och genomslag. Sulan har ett bra grepp med ett mycket finfördelat labyrintliknande mönster, detta är dock inte idealt när man springer på grus då det lätt fastnar mindre stenar under skorna.
Mellansulan är i Merrells FloatPro material och består av ethylene-vinyl acetate, förkortat EVA, ett material som använts sedan mitten av 1970-talet. Detta tunna lager fungerar också som innersula och ingen löstagbar innersula finns i skon.
Ovandelen har flera förstärkta partier och dessa ihop med den “uppvikta” yttersulan i hålfoten kallar Merrell för “Barefoot 2 construction designed” och är tänkt säkra fotens naturliga position. Resterande delen av ovanmaterialet består av en ganska “standard” mesh. Hälkappan har lite struktur i form av ett förstärkt parti som omsluter hälen och är moderat vadderad. Snörningen är i det mer unika slaget då själva snörena som löper ovanpå foten hålls på plats av ett annat snöre som är fastsytt ovanpå “meshen”. Det kan låta som att detta system att fästa snörningen vore ganska ömtåligt, men när man har den fysiska skon i handen tvivlar man inte på att det kommer att hålla minst lika bra som något annat snörningssystem. Snörena känns inte alls ovanpå foten tack vare den moderat vadderade plösen, som även den är i samma “mesh” material som resterande ovandel.
Generellt om testningen
Merrell Trail Glove 7 har testats på de flesta underlag och i hastigheter från runt 7 minuter per kilometer, ner till kortare sekvenser under 3 minuter per kilometer (se tabellen längst ned i recensionen). Skorna har mestadels använts på stig och gräs, men även sandstrand, grus och asfalt har besökts under testningen. Skorna har testats genom distanspass (30-60 minuter), långpass (80-120 minuter), och backintervaller (15 * 1min/joggvila ned). Testningen gjordes från 2024-09-14 till och med 2024-09-29.
Uppdatering
Från Trail Glove 6 till Trail Glove 7 har Merrell så gott som designat en helt ny sko. Den tidigare modellen hade en yttersula som var uppdelad i flera olika delar, den nyare modellen har en yttersula i ett helt stycke. Mellansulan har uppdaterats till att gå upp en liten bit på varje sida om foten, för att förbättra passformen och mellansulans höjd har ökat från 11,5 mm till 14 mm. Ovandelen har liknande material men har lite mer förstärkningar i den nya upplagan och yttersulan löper upp lite högre runt tån för att skydda mot stenar.
Löpkänsla
Känslan är fast och minimalistisk men ändå skyddande. Detta är en liten snällare barfotasko och det finns ändå dämpning i skon, vilket är skönt för den ovane barfotaskolöparen om man springer på lite hårdare underlag.
Grepp
Bra grepp och inga problem på stigarna, enda negativa är att yttersulan har så fint mönster att det på grus lätt fastnar stenar under skon. Mönstret är inte så grovt så vid mycket gyttjiga förhållanden är 2,5 mm mönsterdjup lite i minsta laget.
Passform
Passformen är “riktig” (true to size) och inte allt för tajt utan känns luftig och “naturlig”. Jag har en fot med låg volym men den sitter inte tajt på mig, så skon borde funka bra även för löpare med större volym på foten. Att sitta som en “glove” är nog att ta i men jag har inga problem alls med passformen. Hälen sitter säkert och snörena ger dig möjlighet att anpassa passformen bra till din egen fot.
Komfort
Komfort är god i skon men om man är van vid mer dämpade skor kan den nog kännas lite i tunnaste laget, i alla fall till en början. För stig är känslan bra och dämpningen precis tillräcklig, om man inte är van vid barfotaskor. Överdelen sitter bra runt foten, är komfortabel men något varm i höga temperaturer. För svenska hösttemperaturer är den dock alldeles lagom tjock. Hälkappan är bra och kramar åt hälen, inga glapp eller tryck på hälen under testet. Under löpningen försvinner skon närmast på foten och löpsteget känns naturligt.
Generellt om testaren
Namn: Andreas Uller
Vikt: 63 kg
Skostorlek: US 9 / UK 8.5 / EU 42.5 - 43 / 27 cm
Lätt löpare/orienterare som springer 7-16 mil i veckan beroende på underlag, årstid och mängd alternativ träning. Springer mina distanser på asfalt mellan 3.50-4.30 min/km och har en tröskelfart runt 3.10 min/km. Gillar skor och den ingenjörskonst de innehåller. På vardagarna jobbar jag som mjukvaruutvecklare.