Bada kallt i Veckans Pass

Gunilla Kidmark är löpcoach i Trailrunning Sweden Göteborg och här inspirerar hon oss till ett av de mest utmanande Veckans Pass någonsin – löpning med kallbad! De flesta Veckans Pass brukar handla om intervaller, springa fort eller långt, springa i backe eller att utveckla sitt löpsteg. Detta pass däremot kommer handla om något helt annat - upplevelse. Och till viss del självkontroll och, om man är ovan vid kallbad, att utmana sig. Men framförallt att uppleva naturen, väder och vind och att få känna sig extra stark.

Gunilla Kidmark är löpcoach i Trailrunning Sweden Göteborg och här inspirerar hon oss till ett av de mest utmanande Veckans Pass någonsin – löpning med kallbad!

"De flesta Veckans Pass brukar handla om intervaller, springa fort eller långt, springa i backe eller att utveckla sitt löpsteg. Detta pass däremot kommer handla om något helt annat - upplevelse. Och till viss del självkontroll och, om man är ovan vid kallbad, att utmana sig. Men framförallt att uppleva naturen, väder och vind och att få känna sig extra stark.

Jag har vinterbadat under flera år och lägger gärna in ett bad i löpturen. Oftast är badet mycket väl planerat för att inte riskera att bli alltför kall, men det har även skett impulsivt när naturen och vädret bjuder in. Solsken, lä för vinden och en ljuvlig isvak - ja då är det svårt att låta bli att doppa sig. Jag hoppas att du kommer att njuta lika mycket som jag gör! Ta gärna med dig en kompis som sällskap och säkerhet.

Först, fundera ut en lagom lång löptur med bad vid en för dig känd plats. Sjö, hav eller älv spelar ingen roll men det är viktigt att du kan gå i och ur vattnet på ett tryggt och säkert sätt. Planera sedan några kilometers skön löpning genom skog eller annan fin natur fram till vattnet. Det ska vara tillräckligt långt så att du under rådande väderförhållanden hinner bli rejält varm, men tillräckligt kort så att du inte blir trött eller energilåg. Efter badet ska du helst ha en kortare väg hem, men fortfarande så lång så att du blir varm. Börja med en kort runda nu på hösten så kan du utveckla den och springa längre allteftersom du blir mer van i vinter.

Packa din löparryggsäck med torra underkläder, varm undertröja och strumpor. Du kan med fördel bada med strumpor på för att skydda fötterna mot vassa stenar, i kylan tappar fötterna snabbt känseln. Jag tar med varm mössa och sköna tumvantar och en extra vindjacka om det är blåsigt. Det är viktigt att snabbt bli varm och behålla energinivån efter badet, så en termos med varm dryck och några bullar gör både nytta och är väldigt mysigt. En liten handduk och ett sittunderlag att stå på gör klädombytet bekvämare.

Så, nu är det dags att ge sig av! Kanske har du frost i gräset eller snö rent av? Här på västkusten har hösten varit varm men blåsig än så länge. Under löpturen föreställer jag mig hur härligt det kommer bli att svalka sig i vattnet. Vid min badplats lägger jag kläderna i ordning så att det blir lätt att ta på efteråt med kalla händer. Öppna skorna, termosen redo. Andas lugnt.

Fortsätt att andas lugnt när du kliver i vattnet. Det känns kallt men det är som det ska vara. Kroppen reagerar och drar ihop de ytliga blodkärlen för att ge mer blod till de vitala organen. Ibland kan man riktigt känna hur värmen rusar genom kroppen. Andas lugnt, doppa dig så mycket och så länge som känns behagligt. Jag doppar aldrig huvudet vid kallbad för att det blöta och sedan isiga håret kommer att kyla ner huvudet, men många andra vinterbadare tycker att det är skönt att doppa hela kroppen. Gå upp innan händer och fötter är för kalla, ett kort dopp kan vara alldeles tillräckligt om det är minusgrader och vind.

Efter badet kommer euforin, de kraftiga lyckokänslorna. Man känner sig stark, frisk och modig. Kylan känns inte längre men skynda ändå av med det blöta och på med torra kläder. Mössa och vantar, en slurk från termosen, ryggsäcken på igen och börja spring hemåt. Benen kan ha stelnat och fötterna känns kalla, men rörelsen kommer att värma och mjuka upp kroppen.

Detta löppass springer jag några gånger i månaden under hela året och just vinterbaden är fantastiska. Jag känner mig så levande! De går att utveckla och förändra efter hur långt man vill springa och efter var det är öppet vatten eller isvakar. Jag letar ofta efter nya platser att bada på och utforskar dem tillsammans med vänner som uppskattar kallbadslöpning lika mycket som jag. Träning, naturupplevelse och gemenskap på samma gång.

Lycka till!"

Utvalda nyheter

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Swedens Shop

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X