Krönikan: Vem styr din träning – din kropp eller din klocka?

Sara Costa är löpcoach i Trailrunning Swedens löpargrupp i Göteborg-Härryda. Hon springer mycket och gärna. Och hon har en fundering om vad som egentligen styr vår träning. Läs Saras krönika.

Sara Costa är löpcoach i Trailrunning Swedens löpargrupp i Göteborg-Härryda. Hon springer mycket och gärna. Och hon har en fundering om vad som egentligen styr vår träning. Läs Saras krönika.

Vi befinner oss i den tekniska eran och under bara några få decennier har den förändrat våra liv. Löpning och idrott är inga undantag. De flesta löpare använder nu klockor för att optimera sina träningspass och tävlingar. Dessa klockor, ofta utrustade med GPS och pulsmätare, ger löparna detaljerad information om hastighet, distans, puls och till och med höjdskillnader. För vissa löpare har klockan blivit en oumbärlig träningspartner, som hjälper dem att hålla koll på sina framsteg och även sätta nya mål. Men myntet har alltid två sidor och med stora tekniska framsteg kommer också vissa risker. Risken att bli alltför beroende av tekniken och skapa en obalans i hur vi upplever löpningen är en av dem. Detta leder till att man glömmer bort att lyssna på sin egen kropp och ännu värre… att man glömmer att njuta av sin löpning.

Löparklockor kan ge en enorm motivationsboost när man springer snabbare eller med hög ansträngning, men vad händer när man springer lugnt och långt? Då är de plötsligt inte så peppande längre, och ord som oproduktiv eller pilar som pekar neråt dyker upp på skärmen. Varför? Är det bara att vara snabbare som gäller? Kan man inte utvecklas och utmanas på andra sätt?
En stor del av användarna av löparklockor är faktiskt motionärer på olika nivåer och många vill ju så klart slå sina rekord, men inte alla. Det finns många andra sätt att mäta sin utveckling och det är inte bara att bli snabbare som gäller.

Man kan utmana sig själv genom att springa längre distanser, utforska nya löprundor, förbättra sin löpteknik eller helt enkelt njuta av löpningen utan att fokusera på tid och tempo. Att lyssna på sin kropp och uppskatta varje steg är ett mycket mer sunt sätt att uppleva löpningen än att springa ett hårt pass som lämnar blodsmak i munnen. Ändå tycker klockan att jag är helt värdelös om jag väljer det första. Precis som en ultralöpare som precis har sprungit 10 mil. Låg ansträngning säger klockan, men löparen som precis gjort det vet sanningen.

Strävar du efter nya personliga rekord och att bli en snabbare löpare? Kanon! Fortsätt så och njut av hjälpen från klockan.

Är du däremot trött på att jaga tider och behöver nya mål i löpningen? Här kommer några förslag:
1. Trailrunning: Prova att springa på stigar och i terräng. Det ger en helt annan upplevelse och utmanar både kropp och sinne på nya sätt. Är du van traillöpare? Testa nya stigar, leder eller obanat.
2. Längre distanser: Utmana dig själv att springa längre än du brukar. Att bygga upp uthållighet kan vara lika givande som att öka hastigheten.
3. Höjdträning: Spring i kuperad terräng eller backar. Det stärker musklerna och förbättrar din kondition.
4. Fokus på teknik: Arbeta med din löpteknik för att bli mer effektiv och minska risken för skador. Kolla på filmer med Fredrik Zillén (löpteknikspecialist) på Youtube för inspiration.
5. Mindfulness-löpning: Fokusera på att vara närvarande i stunden och njuta av löpningen utan att tänka på tid eller distans.
6. Delta i olika lopp: Prova olika typer av lopp i olika sorts terräng för att utmana dig själv på nya sätt. Varför inte anmäla dig till några av ”Trails of Swe”-loppen som går i fjällen, vid havet, på klippor och i skogen?
7. Hållbar träning: Satsa på en hållbar kropp som ska hålla länge och inkludera styrketräning, yoga eller cykling i din rutin för att förbättra din allmänna kondition och styrka. Du blir dessutom en bättre löpare av det!

Det är så klart roligt att springa med klockan och det kommer jag att fortsätta med. Det är till exempel kul att veta var jag har sprungit på ett år och hur många timmar jag har ägnat åt träningen. Det finns mycket bra med en löparklocka, så länge man är medveten om att allt är baserat på algoritmer och har en felmarginal. Tekniken fungerar tyvärr inte alltid som vi önskar.

Med det sagt, fortsätt springa mot nya mål men bry dig inte så mycket om din klockas åsikter. Det är framför allt DU som vet hur passet kändes och om du är nöjd eller inte med din träning.

Utvalda nyheter

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Swedens Shop

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X