Intervju med landslagsledare Peter Fredricsson

Peter Fredriksson

Peter Fredricsson från Mora är landslagsledare för de löpare som internationellt sätt vill satsa mot Ultradistans, en gren som definitivt är på frammarsch. Många löpare vill idag testa sina kroppar över riktigt långa distanser och för de allra bästa finns möjlighet att få representera Sverige i internationella sammanhang. 

Vi skickade lite korta frågor till landslagsledaren kring vad som gäller för ultralandslaget inom den närmsta tiden.

Hur ser landslagets program ut för 2016 och 2017?
Landslagets intenationella program inom UltraTrail är för 2016 ett VM i Peneda-Geres i Portugal i slutet av Oktober. Loppet avgörs på en bana som 85 km lång med en stigning på total 5.000 hm. Det kommer avgöras även ett VM 2017 i Italien, Badia Prataglia. Därefter kommer VM avgöras vartannat år.

Video från arrangören av höstens världsmästerskap i Ultra Trail.

Vilka löpare kan vi förvänta oss vara de största profilerna och vilka förhoppningar kan vi ha på dem i internationella traill/ultra-lopp?
Att nämna de främsta profilerna inom UltraTrail i Sverige är till viss del baserat på vilken typ av terräng som avses. Om man bedömer utifrån en bana typ årets VM (85K/5.000 hm) är det helt klart på damsidan Sverige har våra största profiler, dels i Mimmi Kotka som placerade sig 8:a på VM i Franska Annecy 2015 men främst Ida Nilsson och Emelie Forsberg. Ida med ett flertal meriterande segrar under våren 2016 (TransVulcania samt Chamonix Marathon) och Emelie som under ett flertal år dominerat den internationella Skyrunning-serien med VM-titlar och världscup-segrar. Denna trio kommer enligt min bedömning ha stora chanser på VM både individuellt att utmana om medaljer och i lagtävlingen kommer SWE helt klart tillhöra en av favoritnationerna. Även på herrsidan har vi ett antal potentiella världslöpare såsom Jonas Buud (för närvarande total 3:a i UltraTrail World Tour 2016) och Fritjof Fagerlund främst då banorna är av något flackare och mer löpbar karaktär med mer konstant hög hastighet. I ett starkt internationellt startfält på UltraVasan (90 K/900 hm) om några veckor är dessa båda löparna helt klart segerkandidater. På årets VM bedömer jag att Fritjof samt Jonas en ”normal dag” placerar sig ca 10-20 men det finns en hög kompetens och rutin hos dessa två som kan innebära ännu bättre resultat om allt stämmer.


Vid vilka tillfällen är det viktigt att visa upp sig för nya löpare som vill representera Sverige internationellt i trail- ultralopp?

Gällande frågan vilka tävlingar det för svenska löpare är viktigt att visa upp sig på ifall man siktar mot ett VM-deltagande är alla tävlingar som är inkluderade i ITRA:s Performance Index men särskilt dessa som är bedömda liknande ett kommande VM. ITRA:s Performance index ligger som en första grund vid uttagningar men utöver detta index görs särskild bedömning av tävlingar senaste 12 månaderna som är likartade i karaktär som ett kommande VM avseende ”Endurance points” samt ”Mountain level” (i år Endurance 4 samt Mountain 5-6). Mer information om detta finns på www.i-tra.org. En bra riktlinje är att tävlingar inom UltraTrail World Tour (UTWT) och deltagande samt goda prestationer där innebär en första kontakt med landslagsledning.

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X