Från slätten i Lund till Alperna

I studentpresent av sin morbror fick Oskar Henriksson en resa till ett 70 km lopp i Tyskland. Sedan var han fast.
– Ultralöpning är min grej, när det är långt så blir det mentala viktigare och det blir en utmaning på ett annat plan än att bara springa. Och naturupplevelsen blir så stor, löpning i berg och skog är fantastisk.

Du bor på slätten och tävlar i bergen, hur tränar du?
– Jag söker mig till de åsar och höjder som faktiskt finns i Skåne. Det kan bli rätt många timmar upp och ner i samma backe för att få ihop kuperingen. Bra mental träning på samma gång. Ultralopp handlar ju mycket om inställning. Jag brukar tänka att jag SKA klara det. Jag delar upp loppet och låter de olika kontrollerna vara delmål. Under långa lopp har jag ofta ett supportgäng med mig, och det ger alltid energi att få träffa dem längs vägen.

Oskar tillbringade en månad i Alperna i somras.
– Jag reste mellan skyrunning lopp, 2017 var första året som jag sprang sådana lopp. Det blev tre lopp i ultraserien i Sky Running och jag tog världscuppoäng i samtliga. Det är det jag är mest nöjd med 2017.

Men det blev lite för många långa lopp förra året.
– Lopp på över 100 km kräver tid till återhämtning, och det gav för lite tid till att träna. Jag var riktigt sliten redan i september–oktober. Med den lärdomen lägger jag upp 2018 på ett annat sätt. Ett stort mål är Grossglockner Ultra i slutet av juli, 110 km i de österrikiska alperna.

Var hittar då du den bästa löpningen?
– Jag tycker om att springa nya lopp och upptäcka nya platser. Bland många fina ställen skulle jag nog säga Chamonix – där finns så många möjligheter. Jag sprang ett lopp i Hongkong i början av förra året och det var en häftig upplevelse med bergslöpning så nära storstaden.

Oskars favoritpass är de långa lugna turerna i trevligt sällskap, helst på nya platser.
– När det inte handlar om prestation utan om upplevelse.

Närmast på programmet står faktiskt längdskidåkning med långloppet Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld till helgen.
– Längdskidåkningen är viktig som komplement till löpningen, jag trivs inte så bra på gymmet men genom skidåkningen – främst på rullskidor – så får jag bra styrketräning.

Foto: @storasmaoskar

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X