Nu avgörs VM i Skyrunning

Världens bästa orienteringstjej, Tove Alexandersson ställer upp i VM i Skyrunning till helgen. Foto: Sven Alexandersson

I helgen går VM i Skyrunning i Glencoe i Skotska Högländerna. Tre distanser, Vertical, Ultra och Sky, avgörs under tre dagar med början idag torsdag. Bland spännande svenska namn hittar vi världens bästa orienterare, Tove Alexandersson.

Tove har sju VM-guld i orientering och åtta i skidorientering. Nu står hon inför ett VM i en tredje sport. På lördag springer Tove VM i Sky då Ring of Steall Skyrace avgörs.

Det är 29 km och 2 500 höjdmeter tuff bergslöpning som utlovas, i stenig terräng, längs branta bergskammar och med utmanande utförslöpning.
– Jag tycker att det är väldigt roligt att springa i bergen, så det är mycket upplevelsen i sig som lockar. Förra (och hittills enda) gången jag sprang ett Skyrunning-lopp gick det bra och jag känner att jag är bra på det här. Samtidigt vet jag inte helt vad som väntar och den utmaningen är lockande, säger Tove.

De senaste två VM-gulden tog Tove i augusti, förra helgen vann hon SM-guld på långdistans och där emellan hann hon med att ta tre världscupsegrar. Ett tajt schema som inte medger så mycket specialträning för bergslopp.
– Efter VM var jag i Norge och sprang mycket i bergen. Jag har tagit med mig erfarenheterna från Limone SkyRace i höstas och känner mig bättre förberedd nu. Då tog jag helt slut sista timmen, nu hoppas jag orka hela vägen – jag är mer tränad för det nu.

Den energi som krävs ska löparna till största delen bära med sig själva, det finns bara en energistation under loppet som Tove beräknar kommer att ta cirka fyra timmar.
– I Limone var jag inte van vid energiintaget som krävs under ett sånt här lopp. På tävling går det åt mer kolhydrater än under långa lugna träningspass.

Bland de drygt 200 damerna finns starka löpare som Laura Orgué, svenskorna Fanny Borgström och systrarna Lina och Sanna El Kott Helander.
– Konkurrensen ser ännu hårdare ut än när jag vann Limone SkyRace, säger Tove.

Ifjol startade Alexandersson vid Limone Skyrace där hon tog en klar seger, men också lärde sig mycket om vikten av energiintag under länga distanser. Foto: Sven Alexandersson

André tar sig an Ultran i VM

Meriterade André Jonsson springer distansen 52 km i VM på fredag. Ben Nevis Ultra innebär 4 000 höjdmeter och bland annat en bestigning av Skottlands högsta berg Ben Nevis på 1 345 meter.
– Jag kunde återhämta mig snabbt efter Kima Trophy i Italien, där jag blev fyra, i slutet av augusti och har fått flera bra pass efter det. Formen känns riktigt bra och jag hoppas på att kunna göra något riktigt bra. Tidigare har jag sprungit GleeCoe Skyline (loppet som avslutar helgen på söndagen och som inte har VM-status) och jag väntar mig en liknande men inte fullt lika teknisk bana. Det blir långa branta klättringar med lite sugande underlag. Stökigt uppe på topparna och utförslöpor som det går att satsa ordentligt i. Blir köttigt, säger André.

Sebastian Ljungdahl är en annan av de duktiga svenskarna till start i Ultraloppet.

Lina och Sanna dubblerar

Systrarna El Kott Helander är anmälda till VM i både Vertical Kilometer idag och till lördagens Sky. Lina har vunnit två tävlingar i Skyrunner World Series under 2018, Comapedrosa, där Sanna var trea, och Olympus Marathon, där Sanna slutade på andraplats.

Skyrunning World Championships

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X