Så planerar du din trailsäsong 2017

Foto: Sven Alexandersson

När du känner dig färdig med din målsättning inför trailsäsongen 2017 är det dags att göra en plan för din träning. I planeringen utgår du från de datum då du vill prestera och anpassar därefter innehållet i träningen. Bland löpare finns säkerligen lika många olika träningsupplägg som individer.

Här är ett förslag på upplägg för dig som planerar att springa några traillopp under våren och hösten 2017. I trailkalendern hittar du redan de flesta svenska trailloppen.

Grundträningsperiod I – vintern

Under vinterhalvåret är det grundträning som gäller. Syftet är att träningen skall bygga upp kroppen att tåla den belastning den skall utsättas för under tävlingsperioden. Även om huvuddelen av din träning är löpning är det här för många en fördel att variera innehållet en hel del. Vårt tips är att variera underlag i din löpning och var inte rädd för att träna en hel del alternativt.

Tävlingsperiod I – våren 2017

Planera in några inspirerande traillopp under våren. Se till att vara återhämtad innan, och vila ut ordentligt efter dina lopp. Även om ditt mål är att springa längre lopp kan det vara smart att höja farten på några kortare traillopp på 5-10 km.

Grundträningsperiod II – sommaren 2017

Om du har tävlat under våren kan det vara smart att lägga in en ny grundträningsperiod under sommaren. Se då till att få en tävlingsfri fas i din planering där kroppen får chans att återhämta sig och bygga upp nya krafter inför hösten. Ett tips kan vara att planera in någon träningslägerhelg eller vecka i vacker miljö för att skapa extra motivation och inspiration i din träning.

Tävlingssperiod II – hösten 2017

Med cirka 1 månad kvar till loppet du vill prestera på kan det vara smart att gå in i en specialträningsperiod. Kanske drar du ned på mängden i din träningen och lägger extra krut på att prestera på dina kvalitetspass.

Foto: Sven Alexandersson

Återhämtningsperiod – sen höst

När du under en längre tid arbetat mot ett specifikt mål är det viktigt att efteråt låta kroppen återhämta sig såväl fysiskt som mentalt. Under återhämtningsperioden kan det istället vara värdefullt att utvärdera träningen du genomfört och fundera hur du går vidare mot kommande utmaningar. ”Vad har fungerat bra och vad behöver du förändra för att lyckas ännu bättre i framtiden?” är två frågor du här kommer ha stor nytta av om du kan besvara för dig själv.

Använd planeringssnurran

Om du vill kan du använda denna planeringssnurra för att få överblick när du planerar din trailsäsong.  Genom att dela in året i ”tårtbitar” ser du under vilka perioder dina tävlingar, uppbyggnad- och återhämtningsperioder ligger.

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X