Sifvert krossade rekordet upp på Kebnekaise

keb2

Norrtäljesonen Erik Sifvert krossade i dagarna rekordet på backrace upp på Kebnekaises topp. Med tiden 1:50:55 straffade han klart den tidigare rekordhållaren Jerker Lysells tid på 1:59:16 minuter.

Loppet startar och går i mål vid entrén till fjällstationen och däremellan skall toppen besökas.

– Definitvt en av mina största meriter och det känns speciellt att vara den snabbaste uppför Sveriges högsta topp, meddelar Erik över telefon.

– Jag sprang på hårt ifrån start och kände att benen svarade och jag kunde hitta drivet i steget uppåt. Jag hade satt upp mellantider i huvudet och redan efter första halvtimmen började jag känna att jag började få en liten lucka på tiderna. Jag var väldigt trött på sista platån upp till toppen men orkade ändå hålla i det hyfsat. Utför kände jag mig kontrollerad och relativt avslappnad trots en del stenskravel då snöläget inte var helt optimalt.

Sedan fem år tillbaka arbetar 27-årige Sifvert som guide vid Kebnekaises fjällstation och har även tävlat uppför toppen vintertid, då han i vintras på samma plats tog SM silver i skidalpinism.

– I stort sett årligen har jag testat att sätta rekordet, men tidigare aldrig klarat 2h-gränsen. För två år sedan sprang jag ihop med Emelie Forsberg som sprang på 2:00:40, medan jag hade 2:04, påpekar Erik och fortsätter:

– Emelies rekord för damer är extremt bra och kommer nog att stå sig väldigt länge. Under mina år som guide har jag genomfört sträckan många gånger och lärt mig vilka passager man behöver ta för att snabbast ta sig upp. När jag kom upp på toppen på 1h 17 min, vilket var 3 min snabbare än mitt bästa scenario insåg jag att det kunde gå om jag inte gjorde några misstag utför. Vid jökelbäckens slut var jag säker på att fixa det.

Erik berättar även att det finns två leder upp varav den östra är den bästa för att springa snabbt. Det gäller även att träffa rätt vecka då vädret spelar stor roll för sluttiden. – Optimalt är att det ligger hårt packad snö i de lägre delarna, men ändå inte är så mycket att man behöver pulsa för mycket mot slutet, förklarar Erik.

Totalt sett har ett 20-tal löpare gett sig på utmaningen att slå rekordet genom åren. Det blir spännande att se hur länge Erik Sifverts tid kommer att stå sig som rekord. Hans närmaste äventyr blir ett försök att besöka Sveriges alla 2000 meters toppar i följd med en kompis.

Rekordförsöket på Strava

Fotograf: Johan Östman

keb3

Keb1

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X