Urstarkt startfält till premiären av 2XU Idre Fjällmaraton

När det andra anmälningsstoppet för 2XU Idre Fjällmaraton nu närmar sig (startavgiften höjs i morgon 16 maj) är hela 700 personer anmälda. Premiärloppet, som avgörs den 25 augusti, får se många starka löpare till start. Inte mindre än tre världsmästare i orientering kommer, liksom skidåkare med landslagsmeriter och traillöpare av högsta klass.

– Det är jätteroligt att så många meriterade idrottare antar utmaningen som väntar på fjället. Anmälningsläget är väldigt positivt, ännu finns startplatser kvar innan vi når taket på 1 000 löpare, säger loppets tävlingsledare David Andersson.

Tove Alexandersson är orienteringens obestridliga drottning. Under 2017 vann hon allt hon ville vinna: Tre VM-guld i både orientering och skidorientering, O-ringen och den totala världscupen i orientering. 2018 har hon inlett med två guld i EM som avgjordes förra veckan. I augusti står Tove på startlinjen i 2XU Idre Fjällmaraton.
– Idre Fjäll är en väldigt fin miljö att springa i och har varit ett favoritställe sedan jag var liten. Jag ser fram emot loppet, det blir tuffa banor och det gillar jag, säger Tove.

Landslagsskidåkaren Simon Andersson från Falun-Borlänge var trea på 15 km klassiskt på SM 2017, inför 2018 var OS målet men säsongen blev lite knackig. I augusti blir det 2XU Idre Fjällmaraton.
– Det lutar åt att jag springer 28 km, vilket ska bli spännande – jag har aldrig tävlat på ens ett halvmaraton förut. Jag tränar mycket på Idre Fjäll, både på sommaren och vintern. Min favoritrunda stämmer ganska väl överens med bansträckningen för loppet, med den vackra utsikten från Städjan som given höjdpunkt.

Johanna Bygdell är en etablerad ultralöpare, i helgen blev hon 16:de på VM i Ultratrail i Spanien. 2017 satte hon svenskt rekord på 100 miles i Täby Extreme Challenge, blev tvåa i Ultravasan och vann High Coast Ultra där hon slog alla killar med en halvtimme och satte nytt banrekord.
– 45 kilometer är lite kort för mig, min grej är ju att springa långt, så jag sänker förväntningarna. Jag ser fram emot att springa i Idre, det blir en upplevelse och kul att upptäcka något nytt.

Andra elitlöpare som kommer till start är de två världsmästarna i orientering, Fredrik Bakkman och Lina Strand, samt landslagskompisen Karolin Ohlson, och Helene Söderlund – skidåkare och skidorienterare som bland annat vunnit VM-guld. Många starka traillöpare utmanar.

Mer information på http://idrefjallmaraton.se

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X