Vårlöpning på Österlen med stor uppslutning

I helgen gick femte upplagan av Österlen Spring Trail, ett lopp som växt till att bli ett av Sveriges populäraste vårlopp. I år var 1 783 anmälda fördelade över två dagar och fem lopp. Först ut var Simris Alg Ultra, ett point-to-point lopp med start i Simrishamn och målgång 60 kilometer senare vid Christinehofs slott.
– Det bjöds på tuffa förhållanden med hårda vindar och snöblandat regn vid starten, men löparna lät sig inte påverkas utan kämpade iväg längs kusten till vågornas mäktiga dån. Första halvan av loppet följer kusten innan man svänger inåt land över ett böljande backlandskap, berättar Oskar Henriksson i arrangörsstaben.

Samtidigt som ultralöparna var igång startade också Verkeån Trail 21 km vid tävlingscentret på Christinehofs slott. Halvmaran som följer Verkeåns dalgång brukar locka ett starkt startfält. Krister Sellman, IF Malmö Löp, segrade med en marginal på drygt två minuter till tvåan Anders Poul och trean Andreas Thell. På damsidan vann Karin Spjuth med en lika stor marginal till Tilde Jensen på en andra plats, på tredje plats kom Anneli Hefenus.

För ultralöparna skedde det stora omkastningar i täten under dagen, först till slottet och en ohotad seger var Adrian Dahlquist. På en andraplats kom Patrik Nilsson och på tredjeplats Peder Enoksson. På damsidan var det fem minuter som skiljde segrande Collette Coumans från Lisa Enerot på andraplats, tredjeplatsen tog Sofia Holmgård. Nytt för i år var att det också fanns en DUO-klass som gick parallellt med ultran, där man växlade till sin lagkamrat efter halva sträckan.

Söndagen, som bjöd på fina förhållanden och strålande sol, inleddes med 5 kilometers loppet där Gustaf Tynelius segrade före Oskar Henriksson och Matt Brown. På damsidan vann Marie Lennerhagen före Paulina Fridlund och Camilla Persson. Därefter följde Ekopark Trail 13 kilometer som innebar en hård duell mellan Neil Lowrie, Jerry Persson och Johannes Andersson.
– Neil Lowrie gick segrande ur den kampen, det kan dock tilläggas att Jerry Persson som blev tvåa även sprang 21 kilometern dagen innan där han hamnade på en fjärdeplats just utanför pallen. På damsidan vann Sophie Wirsén klart före Moa Nyberg och Maria Björkman, berättar Oskar.

Alla resultat

Nils Jonsson gav allt i sitt lopp.

Foto: Oskar Henriksson

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X