Vecka 2 – Fartlek 30 minuter

Årets andra pass kör vi fartlek, ett bra pass både för nybörjaren och den mer erfarne löparen. Fartlek innebär nämligen att du leker med farten, anpassa efter dina förutsättningar och vart du befinner dig i träningen. Du behöver inte springa efter en klocka eller viss tid, låt känslan, formen och där du springer, bestämma farten och hur lång varje fartökning ska vara.

Börja passet med 15 min lugn distans, där du väcker kroppen börja sedan fartleken med en första fartökning. Det kan vara en backe du bestämmer dig att springa lite fortare uppför eller nedför, en sträcka till nästa korsning, ett träd, lyktstolpe, eller låt bara kroppen bestämma hur länge du ska hålla den högre farten, sakta sedan ner och jogga lugnt framåt en bit. Se till att du inte låter den långsamma delen bli för lång, när du känner att pulsen gått ner, är det dags att köra igen. Låt fartleken hålla på i cirka 30 minuter. Avsluta med 15 min lugn distans.

Med fartlek kan löpträningen bli till en lek! Skippa de konkreta målen som distanser och tider. Ta på dig löparskorna och låt humöret och dagsformen bestämma hur träningspasset ska se ut. Sikta in dig på olika riktmärken som dyker upp på löprundan. Spring snabbt fram till ett riktmärke och jogga sedan lätt en kort stund, innan du ökar tempot igen fram till nästa riktmärke.

Tips: Fartlek passar perfekt att träna med en kompis. Spring t.ex. i kapp fram till ett bestämt mål eller turas om att ligga först och bestämma tempot och längden på fartökningarna.

För många löpare är det mer motiverande att byta ut träningsprogram och tidtagarur mot mer spontana träningsformer. Fartlek är ett bra exempel som kan få igång även de som i vanliga fall tycker det är tråkigt och enformigt att löpträna.

Lycka till! Lena

Liknande inlägg

2 Kommentarer

  1. Annika Repo Wallman

    Toppenbra tipps!
    Kommer att använda det på våra trailruns som vi har i klubben! Tack Lena <3

    Reply

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X