Gästrikland

Sveriges bästa traillöpning kollar in Gästrikland. Landskapet där en av Sveriges allra starkaste och mest uthålliga löpare tränar till vardags. Givetvis talar vi om ultralöparen Elov Olsson.

Elov är uppväxt i Jädraås, 18 km väster om Ockelbo, och det är där han lägger den mesta av sin träningstid. Ofta tränar han ihop med bröderna Johan och Jocke Lantz.

-Tillsammans utgör vi Olssonlantzrunning eller #ockelbomaffian och vi älskar verkligen löpning. Under många år har vi sprungit ihop vid åtskilliga lopp och resor. När jag senast var i Kalifornien på Western States 100 miles var exempelvis Johan med som pacer och hjälpte mig under hela loppet, berättar Elov.

Under en träningsvecka springer han i genomsnitt ca 133 kilometer och huvuddelen av årets träning genomförs på hemmaplan i Gästrikland. När Elov tipsar om landskapets fem bästa ställen för traillöpare var det inte enkelt:

-Nej, det finns många vackra platser i Gästrikland, trots att det till ytan är ett relativt litet landskap. Jag har dock valt ut de fem platser som jag gillar bäst för såväl träning som upplevelse.

Namn: Elov Olsson
Ålder: 27 år
Tränar: För ultralopp
Bor: Gävle

Gästriklands topp 5

1. Ulvsta/Rönnåsen (Ockelbo)
Med utgångspunkt från Ulvsta Friluftsgård finns tillgång till Elljusspår. 2,5km, 5km och några kortare slingor. Upp i skogarna till Rönnåsen går sedan två stycken uppmärkta stigar. Korta Rönnåsjoggen (10km) och Långa Rönnåsjoggen (18km). Uppe i Rönnåsen spretar stigarna ut sig i fin natur, med de häftiga klapperstensfälten. Gästrikeleden kommer från Jädraås till Häståsen, med sitt brandtorn som ger utsikt till Gävle, Kungsberget, Lingbo m.m. Den fortsätter sedan vidare mot Mårtensklack, Medskogssjön, Högbo osv.

2. Skidstavallen (Gävle)
Som man kan höra på namnet, så är det ett skidspår. Detta guldkorn ligger utanför Strömsbro påväg ut mot bönan i Gävle. Elljusspår och trevliga stigar. Spåren är från 1,5km upp till 10km. Vill man springa längre, så är det bara att vika av på en stig. För det finns det gott om här ute. Uppskattar denna plats lite extra i Gävle, då det är mer kuperat än resterande platser i staden.

3. Hohälla (Storvik)
En vacker barrskog med fina stigar, där även Gästrikeleden passerar. Tillgång till vindskydd med och utan eldstad. Plus platser med fin utsikt. Här går terrängloppet Hohällabravaden, som är en personlig favorit i Gästrikland.

4. Kungsberget
Med sina 200 höjdmeter, så är Kungsbergets skidanläggning platsen att vara på om man är ute efter höjdmeter i Gästrikland. Finns hel del varianter att ta sig upp på toppen. Inte alltid så natursköna rutter upp, men utsikten sträcker sig till Ockelbo, Gävle m.m.
Gästrikeledens finare stigar slingrar sig från Hofors och skråar runt halva berget, för att sedan fortsätta mot Jädraås och Ockelbo eller Åmot.

5. Hemlingby (Gävle)
Hemlingbybacken, elljusspår och Gästrikeleden.
Vill man jaga höjdmeter, så är det bara att koppla på ditt psykiska jag. Ca. 35höjdmeter på en vända. Johans rekord är på 35 vändor.
Elljusspåret består av allt från 0,6km upp till 10km. Men även det lite vildare 15km, som numera inte är uppmärkt. Även här går Gästrikeleden förbi. 65km, om man vill ta sig till Rönnåsen.

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X