Hallands bästa traillöpning

Traillöpning i

Halland

Läs mer

"Sveriges bästa traillöpning" fortsätter sin färd genom landet och stannar till i Halland. Här får vi hjälp av Falkenbergs Johan Jonsson som är en av distriktets mest hängivna traillöpare och även löparcoach.

Johan är även en flitig arrangör av lopp och löpargrupper och till helgen väntar hans lopp FBGcrossRun som är en stafett på motocross-banan i Getinge utanför Falkenberg. Till vardags jobbar han som snickare, men har under senare år även gjort en satsning på friidrottsbanan med främst 400 meter som specialgren.

Namn: Johan Jonsson
Ålder: 38
Tränar: Trail så fort möjlighet ges
Bor: Falkenberg

Hallands topp 5

1. Åkulla
Med hela 12 stycken väl uppmärkta leder är Åkulla min klara favorit och på grund av det korta avståndet det område som jag reser oftast till. Här finns härligt mjuka stigar i bokskog, men även områden med tall. Favoritspåret och min främsta rekommendation är Skogsbostigen till Hiaklitten med 5,4 km och 300 höjdmeter.

2. Kaneberg - Skedalaskogen
Kaneberg ligger i Skedalaskogen strax öster om Halmstad och har också ett stort urval av uppmärkta leder. Här finns riktigt trollskog och stark kupering med några riktigt rejäla sluttningar. På Kaneberg kan man även få fina rundor längs mindre vattendrag och tjärnar.

 

3. Hallandsleden
Hallandsleden tar över från Skåneleden och slingrar sig igenom hela Halland upp till Bohusleden. Den är mycket växlande så gillar man variationen med öppna landskap och skog kan man hitta fina sträckningar. Leden är dessutom bra uppmärkt och det finns bra kartor. Min personliga favorit är att starta i Åkulla och springa leden norröver.

4. Sandsjöbacka naturreservat
Sandsjöbacka ligger längst norr ut och är Hallands största naturreservat på land. Ljunghedar och omväxlande med små sjöar och skog. Här finns flera vandringsleder och många mindre stigar som passar perfekt för traillöpning.

Sandsjöbackas öppna hedlandskap fungerar fint för löpning såväl sommar som vinter. Här en bild från Sandsjöbacka Trail som årligen arrangeras i januari månad. Foto: Christer Hedberg.

5. Prins Bertils Stig
Prins Bertils stig bjuder på en härlig upplevelse av natur och kultur längs den 18 km långa kustled som börjar vid Halmstads slott och slutar i Möllegård. Stigen passar såväl unga som gamla, vandrare eller löpare.

Prins Bertils Stig startar i centrala Halmstad och slingrar sig norrut längs med kusten. Foto: Hallands Ultra.

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X