Västmanland

 

Sveriges bästa traillöpning spanar Västmanland. Ett relativt flackt landskap som i sydost har låg sönderskuren kustterräng mot Mälaren och men i norra delen höjer sig och erbjuder vackra rullstensåsar samt högre berg. Här finns också många hängivna traillöpare, inte minst Rodde Vera från Västerås.

Westeros Trail Running Society med Rodde och Martin Larsson i spetsen har fått en fint genomslag i distriktet och anordnar årligen flera spännande evenemang. Rodde är såklart själv också en duktig löpare och har bland annat vunnit mix-duo klassen vid Axa Fjällmaraton 2015. Nu tipsar han oss om sina fem favoritplatser för traillöpning.

Namn: Rodolfo ”Rodde” Vera
Ålder: 39 år
Tränar: Alltid ute om jag inte går på kryckor.
Bor: Västerås

 

Västmanlands topp 5

1. Ängsö, Västerås

Ängsö är ett naturreservat som kännetecknas av dess landskapsvariation. Tät barrskog, lövskog med gamla ekar, öppna betesmarker, hällar med utsikt över Mälaren och ett gammalt slott som är några av dess höjdpunkter.

2. Gruvdammsrundan, Sala

Som är historisk då den formades under tiden Sala silvergruva var aktiv. Stigarna följer dammarna och bjuder på teknisk löpning i gamla barrskogar.

3. Bruksleden
Bruksleden har många etapper som är värda ett besök. Favoriterna är etapperna runt Surahammar och Trummelsberg där du får uppleva Västmanland från hög höjd.

4. Badelundaåsen, Västerås
Badelundaåsen sträcker sig från Mälaren en bra bit upp till Dalarna. Stigarna är otekniska och inbjuder till snabbare löpning i ett landskap full av fornminnen från vikingatiden.

5. Hälleskogsbrännan
Hälleskogsbrännan är en del av det område som drabbades av den stora skogsbranden i Västmanland sommaren 2014. Efter en skogsbrand uppstår en speciell miljö där ett stort antal mycket ovanliga och hotade arter trivs. I Hälleskogsbrännan kan du följa den spännande förändringen i naturen som kommer att pågå många år fram i tiden. Har personligen inte sprungit på det nyblivna naturreservatet men ser det som ett säkert kort inför framtida utflyktsmål.

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X