Vad gjorde du bra 2018? Utvärdera din säsong nu!

Säsongen är slut, eller väldigt nära sitt slut. Nu är tiden för återhämtning och reflektion. Nu lägger du grunden för nästa år.

Att utvärdera sin säsong är att lära känna sig själv lite bättre. När tiden finns att zooma ut och få distans till sin träning och tävling, kommer ofta intressanta insikter. Som till exempel hur just du reagerar med kropp och huvud på olika typer av träning och i olika situationer.

DET SKA VARA KUL
Glädjen är själva utgångspunkten, grunden och anledningen till att vi springer. Självklart är inte varenda minut, varenda kilometer av varje träning eller varje lopp så himla kul. Självklart känns det tungt och segt ibland. Men som helhet ska löpningen GE energi och glädje. Kommer du fram till att du inte hade kul med din löpning i år? Ta en funderare på varför. Har du för höga krav på dig själv, ställer skadeproblem till det eller är det något annat som skaver?

MÅL MED MENING
Målen är det som driver och motiverar de flesta av oss till att träna. En utvärdering av säsongen ska innehålla funderingar kring dina målsättningar: var de inspirerande, var de realistiska? Tränade du så att du gav dig själv chansen att nå dina mål?

BALANS I TRÄNINGEN
Ta en titt på din träning och hur du lade upp den över året. Fungerade den i sig och fungerade den i förhållande till ditt övriga liv? Höll du dig hel och frisk? Upplevde du att den förde dig närmare dina mål? Kanske behöver du förändra något för att bli mer uthållig eller snabbare. Du kanske behöver planera din träning mer noggrant? Förändra något i kosten för att hålla dig frisk? Se till att få mer tid för återhämtning och vila? Träna mer styrka för att undvika skador?

DITT BÄSTA JAG PÅ TÄVLING
För dig som springer lopp kan det vara aktuellt att fundera över hur du agerade på tävlingen. Fick du ut ditt bästa på den tävling där du ville prestera? Planerade du träningen inför loppet på rätt sätt så att du var pigg och sugen när startskottet gick? Var du mentalt med i matchen och hade överskott även i huvudet? Kanske finns det saker du kan göra annorlunda inför nästa viktiga lopp.

5 frågor att ställa dig själv i din utvärdering

– Har du haft kul?

– Var dina mål motiverande och realistiska?

– Kan du förändra något för att bli bättre och/eller ha roligare?

– Tränar du rätt saker?

– Fick du ut det du vill på tävling?

När utvärderingen är gjord väntar nästa roliga steg: att planera din säsong. Artikel om det kommer snart!

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X