Variation i träningen är nyckeln för Amanda

2018 blev ett framgångsrikt och lärorikt år för Karlshamnstjejen Amanda Nilsson. Hon radade upp segrar i flertalet större svenska traillopp, däribland Kullamannens Dödens Zon, 2XU Idre Fjällmaraton 28 km, Skrylle Challenge och Bocksten Trailrun. Nu väntar en ny säsong för konditionsstarka Amanda som tävlar för Ryssbergets IK.

Till vardags är det verkligen full fart i Amandas liv. En vanlig träningsvecka under vintern innehåller ca 15 timmar konditionsträning, utöver det studier till fysioterapeut, ett jobb som PT OCH så är hon fystränare för fotbollsklubben. Med studierna förlagda till Lund innebär det 1h 40 min enkel väg i pendling från Blekinge.
– Jag brukar kunna nyttja tiden på tåget till att plugga eller sova, men visst är det lite slitsamt med så många resor. Särskilt de veckor jag behöver resa alla fem veckodagarna.

Fjolåret var långt ifrån enbart medvind för Amanda som under inledningen av året brottades med skadeproblem. En inflammerad hälsena innebar att hon under flera månader helt fick avstå från löpningen och istället hitta alternativa träningsformer. När hon ser tillbaka på skadeperioden kan hon ändå se något positivt i det.
– Absolut, det fick mig att upptäcka andra träningsformer och gjorde att jag klarade av att ha hålla en högre träningsvolym än tidigare. När jag kom tillbaka och kunde börja springa igen, kände jag mig starkare än någonsin.

Det var också under skadeperioden ifjol som hon började öka upp den simträning hon startat upp ett år tidigare. En träningsform hon nu fastnat för och kontinuerligt kombinerar med löpningen.
– En vanlig träningsvecka för mig nu i vinter består av 4-6 löppass och lika många pass i bassängen. Utöver det brukar det bli ett pass på cykeln eller på skidor om förhållandena tillåter.

Till 2019 är det nya mål som väntar för Amanda. Den ökade simträningen har lett till att årets huvudmål är swimrun-loppet ÖtillÖ i september. Sedan blir det en hel del lokala traillopp, där hemmaloppet Blekinge River Trail ligger henne varmt om hjärtat. Det blir också en start i Åhus Trailrun och premiären av Trailrunning Sweden Store Trailtour den 2 mars.

Amanda har inlett 2019 med en överlägsen seger i Bocksten Trailruns vintervariant i januari, där endast fyra killar kunde hålla henne bakom sig i spåret på den 24 km långa banan.
– Det känns som att formen är bra och det är kul att bryta av vinterträningen med en tävling, säger Amanda.

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X