Behöver du en ny klocka?

Troligtvis inte. Och det gjorde inte jag heller när jag ändå valde att beställa min Garmin Fēnix 5x Plus. Jag var väldigt nöjd med min gamla Suunto Ambit3 Peak från 2015. Som jag egentligen inte behövde då heller. Nu när jag ändå valt att byta upp (eller ner?) mig vill jag dela med mig av mina lärdomar. Lärdomar om vad som hänt med träningsklockorna på tre år och om vad som skiljer mellan de olika modellerna. Men kanske ändå viktigast – några tankar om att skilja vad vi verkligen behöver från vad vi tror att vi behöver. I slutet av texten smyger jag även in ett erbjudande om att köpa en av mina klockor. Vilken av dem är dock ännu oklart…

Uppdaterad 16 oktober 2018 kl 22:59

Min relation till träningsklockor – och en liten reflektion över behovet

Min första pulsklocka blev ett väldigt viktigt verktyg när jag skulle lära mig att bli längdskidåkare för 10-15 år sedan. En och samma klocka tog mig genom mina två vintersäsonger i Idre, via ett år på Mora Folkhögskolas skidlinje och ända till slutet av ”karriären” efter ytterligare fyra år i Falun. En enda Polar S610, som för min nivå egentligen är överkurs, tog mig alltså genom de 7-8 år av mitt liv som jag varit allra mest aktiv. Och jag är helt övertygad om att den fortfarande skulle fungera idag.

I slutet av min ”karriär” började GPS-klockorna komma. Jag hade egentligen slutat idrotta men köpte en Polar RCX5 för att jag trodde den skulle motivera mig att hålla igång. Det tog väl 3-4 träningspass innan jag hade slarvat bort den externa GPS-mottagaren… Klockan blev sedan liggandes i en låda tills den såldes några år senare.

Vintern/våren 2015 hade jag för första gången i mitt liv provat att tävla lite i skidalpinism (men mitt idrottande i övrigt var fortfarande väldigt sporadiskt). Mina vänner hade klockor som kunde registrera höjdmetrar och göra GPS-spår, utöver den pulsdata som jag brukade logga ”förr i tiden”. Jag insåg att jag inte var i behov av en ny klocka, men tänkte att det kunde vara kul att prova. Så jag satte upp ett slags mål: ”När jag får sålt huset i Falun ska jag köpa en ny träningsklocka för en del av vinsten”. Inte för att jag trodde den skulle motivera mig att träna eller att jag såg ett behov. Utan rentav för att det kunde vara kul att logga mina framtida äventyr. Huset blev sålt, klockan blev köpt, och till råga på allt råkade jag komma igång med träningen lite mer regelbundet bara några månader senare.

Suunto Ambit3 Peak Sapphire HR har följt med mig sen dess. Genom 755 träningspass, 291 077 höjdmeter stigning, 1049 träningstimmar och 4172 km löpning. Eller cirka 9 miljoner registrerade hjärtslag. Det motsvarar visserligen bara något år av träning för en elitidrottare, men för mig är det alltså lite drygt tre år.

Precis som Polarklockan skulle den ha klarat väldigt mycket mer. Men så fick jag plötsligt för mig att jag ville prova alla de där nya funktionerna och sensorerna som byggts in i Garmins marknadsledande Fēnix-serie. Notera att jag ville prova. Inte behövde… Notera även att den är marknadsledande. Det behöver inte betyda bäst. Samt att många av de allra bästa idrottarna klarar sig helt utan klocka.

Redan nu vill jag smyga in lite reklam för Klockmaster på Nygatan 38 i Falkenberg. Det är nämligen tack vare dem som jag kunnat prova Fēnixklockan. Och de har lovat att försöka matcha nätpriserna! Hälsa från mig.

Garmin Fēnix 5x Plus

Vi börjar med den nya. Den senaste. Den snordyra. Den som har inbyggda kartor och handledspuls. Som mäter syremättnad i blodet och kan spela musik. Som jag skulle kunna betala med om den bara var kompatibel med mitt bankkort… Och en hel del annat… Den kostar över 10 000 kronor (ordinarie pris inkl pulsband). Men tänk på att det finns människor som lägger lika mycket pengar, eller rentav mer, på en TV! Och om man vill göra en sådan jämförelse har vi definitivt mer glädje av en Fēnixklocka. Alla dagar i veckan.
Är den värd sitt pris? Nej!
Behöver jag den? Verkligen inte!
Behöver du den? Nej!
Kan den vara kul att prova? Ja!
Har jag redan haft glädje/nytta av den? Ja!
Känns det som ett upp- eller nerköp? Faktiskt både ock.

Garmin Fēnix 5x Plus (2018).

Kartorna

Det som kanske gjorde mig mest nyfiken på Garminklockan var de inbyggda topografiska kartorna. Sedan några år tillbaka har klockorna kunnat hjälpa oss att hitta hem genom dåligt väder, följa en fördefinierad rutt eller visa riktningen till sparade platser. Men nu skulle det alltså även gå att navigera med hjälp av en färgkarta som täcker hela Europa (eller den världsdel där klockan är såld). Det visade sig vara väldigt praktiskt. MEN… Kartorna som ingår i klockan är riktigt usla (alltså inte själva kartfunktionen i sig utan kartdatan). Med detaljer som en vanlig vägkarta. De duger till att springa runt i stan eller träna landsvägslöpning/-cykling. Vill du ha bättre kartor går det att lägga in själv eller köpa till. Men för exempelvis Lantmäteriets Terrängkarta (som är gratis i övrigt) måste du punga upp ytterligare 1800 kronor efter att ha köpt en klocka för drygt 9000 (ordinarie pris) som dessutom behöver kompletteras med pulsband för 500-1200 kronor (se nedan)… Och då täcker det fortfarande bara Sverige. Jag har försökt att konvertera Lantmäteriets (GRATIS)kartdata till Garmin-format, men mina GIS-kunskaper brister. Hör gärna av dig om du tror dig kunna hjälpa till.

OpenTopoMap levererar gratiskartor med helt okej detaljnivå. Dessutom kan du hjälpa till att förbättra dem!

Som tur är finns Open Topo Maps. De har kartor i Garmins eget format, som är gratis och mycket enkla att själv lägga in i klockan. Visserligen är de (i grunden) långt ifrån lika detaljerade som Lantmäteriets kartor, men de uppdateras ständigt och i vissa områden är de nästan lika detaljerade som en orienteringskarta. Men ändå, Garmin, lägg av! Det här ska ingå! Konkurrenternas klockor har visserligen inga kartor alls, men så kostar de bara en bråkdel av Era.

Summering: Den här kartfunktionen har verkligen potential att revolutionera. Men än så länge brister det lite. Dock kanske bara för oss som är ekonomiskt begränsade..?

Garmin 2018 – Suunto 2015: 1-0.

Handledspulsen

Dagens klockor mäter pulsen direkt i handleden. Bra för den dagliga hälsan, värdelöst för träningsuppföljning.

Sedan några år tillbaka har de flesta träningsklockor påstått sig kunna mäta puls med en ljussensor i handleden. Och de kan de förstås. Så jag var nyfiken på hur bra detta fungerar. Även om jag tidigt anade att jag behöver komplettera med ett pulsband. Mycket riktigt är handledspulsen kass (rentav sämre än de inbyggda kartorna) när det kommer till att logga träningspuls. Fördröjningen (uppskattar den till cirka en minut) gör att pulskurvan förskjuts samt att toppar och dalar ”klipps av”. Springer du exempelvis 1-minutsintervaller så kommer du vid slutet av intervallen se vilken puls du hade under vilan.

Garmin är bättre än sina konkurrenter på att ta vara på data från exempelvis handledspulsmätningen. här syns tydligt (trots bristande fotografegenskaper) varför jag tog ofrivilliga vilodagar såväl i fredags som idag. Kort sagt har jag redan haft stor nytta av detta.

Det som ändå är väldigt bra: Handledspulsen mäts dygnet runt, och Garmin verkar vara ensamma om att lagra/presentera denna data på ett bra sätt. Vilopulsen är, som bekant, ett av de mest kraftfulla verktygen för att balansera träning och återhämtning. För mig är det en stor befrielse att slippa sova med pulsband eller komma ihåg att räkna hjärtslag det första jag gör varje morgon. Och dessutom kan jag lita på att klockan gör exakt likadant varje dygn. Det kanske låter konstigt, men detta är nog faktiskt det största argumentet för mig att behålla den nya klockan. Att kunna hålla mig frisk och skadefri är inte bara den viktigaste nyckeln till att prestera, utan kommer även (faktiskt!) att betala sig ekonomiskt på sikt.
Kort och gott: Handledspuls är värt väldigt mycket ur ett helhetsperspektiv. Men klockan MÅSTE i stort sett kompletteras med ett pulsband, som kostar mellan 500 och 1300 kronor beroende på hur avancerat du vill ha (läs mer om ”överflödig data” nedan). Visst finns det en målgrupp som klarar sig med handledspuls. Men då känns klockan i övrigt väldigt överdimensionerad.

Garmin 2018 – Suunto 2015: 2-0.

Batteritiden

Batteritiden är något som de flesta klockmodeller kämpat med sista åren. Den har blivit betydligt kortare i takt med att fler sensorer och funktioner byggts in. Suuntoklockan behövde jag ladda någon gång i veckan, eller varannan. Fēnix 5x Plus behöver läggas på laddning minst två gånger per vecka när jag använder alla funktioner och är någorlunda aktiv. Det jag dock behöver påminna mig själv om, och förtydliga, är just det där att denna klocka mäter pulsen dygnet runt, och att jag bär den med mig överallt, hela tiden. Suuntoklockan hade jag bara på mig när jag sov eller tränade. Att Garminklockan håller laddningen så länge som den ändå gör borde kanske ses som ett mirakel.

Min nya klocka finns även i några nedbantade varianter, och de har betydligt sämre batteritid. 5x Plus är stor på min handled, men jag vill absolut inte riskera att batteriet tar slut i en snöstorm på något berg där klockan faktiskt kunde ha räddat mitt liv. Lever du ett mer vanligt liv så kan det hända att du nöjer dig med en enklare variant (Fēnix 5 eller 5s). Men då får du nog leva med att behöva ladda den ännu oftare, eller kanske använda energisparåtgärderna i större utsträckning än vad jag gör.

Garmin 2018 – Suunto 2015: 2-1.

Träningslogg för den stora massan, med mätdata för världseliten

Garmin levererar en ganska överskådlig presentation av en massa spännande data. Data på en nivå som inte ens en elitidrottare behöver. Presenterat i en plattform för de som verkligen inte behöver den. Det syns tydligt att Garmin, till skillnad från konkurrenterna, inte har sina rötter i träningsläran. Det är svårt (omöjligt?) att hitta en sammanställning över något så basalt som fördelning på olika intensitetszoner och träningstyper. Tränar du något annat än cykel, löpning, simning eller GOLF (!!!) så klumpar Garmin ihop dessa träningsformer till kategorin ”Annan”. Suunto lät mig dela upp min logg på i stort sett alla tänkbara aktivitetstyper, och det skulle jag gissa att även Polar gör. Om jag var elitaktiv (i någon annan idrott än ovan nämnda) så skulle jag bli skogstokig. Nu blir jag ”bara” väldigt irriterad. Men å andra sidan behöver jag släppa lite på mitt diagram-beroende.

Det som Garmin ändå gör bra är att de viktigaste värdena (vilopuls, total belastning etc) loggas och presenteras på ett sätt som gör det enkelt att avgöra huruvida det är dags för en extra vilodag eller läge att träna hårdare. Dessutom ska vi komma ihåg att Garmin fortfarande jobbar på att utveckla sin idrottsinriktning, medan konkurrenterna har fullt upp med att komma ikapp på ”mainstream-marknaden”. Suuntos klockor har de senaste åren rentav blivit sämre ur ett idrottsperspektiv, medan Garmin är på stark frammarsch.

Garmin 2018 – Suunto 2015: 2-2.

Nördig (överflödig?) data

Fēnix 5x Plus mäter/beräknar saker som syremättnad i blodet vid höghöjdsäventyr, markkontakttid, förhållande mellan vertikal och horisontell rörelse, balans mellan höger och vänster ben vid löpning, HRV (Heart Rate Variability), Stress… Och en massa andra saker. Jag kan ännu inte bedöma varken glädjen, nyttan eller precisionen i att kunna se dessa värden. Men det skadar säkert inte att skapa ett underlag för framtida uppföljning.

Garmin 2018 – Suunto 2015: 3-2.

Pulsband

Några av värdena (främst de som handlar om löpanalys) läses av i pulsbandet (som INTE ingår när du köper klockan). Garmin har några olika pulsband från cirka 500 kronor och uppåt, där de dyrare mäter fler saker. Min bedömning är att det näst billigaste (Premium Soft Strap) räcker långt. Detta går även, till skillnad från de dyrare varianterna, att maskintvätta. Och det är i mina ögon värt betydligt mer än några extra nördiga mätdata. Skillnaden mellan det allra dyraste (HRM-Tri) och det näst dyraste (HRM-Run) är endast att det dyraste kan användas vid simning. För nördar som inte simmar rekommenderar jag HRM-Run och till de allra flesta skulle jag rekommendera Premium Soft Strap. Garmin säger även att den är kompatibel med konkurrenternas pulsband, men jag har hittills bara dåliga erfarenheter av att prova detta.

Priset

Det går fortfarande att köpa en Suunto Ambit3, för omkring 2-3000 kronor. Inklusive pulsband. Den klarar det mesta, och är på vissa plan bättre än Fēnix som kostar 3-4 gånger så mycket. Dock är jag övertygad om att Garmin kommer fortsätta utveckla sina svagheter, och när de börjar bli bra på ALLT så är förstås Fēnix en väldigt mycket bättre maskin.

Garmin 2018 – Suunto 2015: 3-3.

Övrigt

Digital plånbok: Jag såg fram emot att kunna använda Garmin Pay (kontaktlös betalning) då jag är väldigt bra på att glömma min plånbok. Men än så länge är mitt kort inte kompatibelt, så denna funktion kan jag inte utvärdera.
Musik: Det går att lagra och lyssna på musik direkt i klockan, och bara för någon vecka sedan lanserades en Spotify-app. Än så länge har jag inte sett något behov av detta och jag har därför inte lagt någon energi vid att testa. Men det kan säkert vara användbart om någon vill träna med musik eller poddar i öronen.

Sammanfattning

Ställningen, ur mitt perspektiv, är alltså just nu oavgjord (kanske mest pga det höga priset för Garminklockan). Men matchen är långt ifrån slut. Garmins klockor är marknadsledande, och jag skulle vilja påstå att Suuntos nya klockor på några sätt har blivit sämre än sina egna från 2015. Samtidigt som Garmins utveckling går rakt mot succé (även om de inte riktigt är där än). Men marknadsledande betyder inte alltid bäst. Och Fēnix kostar en bra bit över 10 000 kronor (ord pris) inkl pulsband, jämfört med Suunto 9 HR för 6 490 eller Polar Vantage V HR för 5 499. Jag kommer att behålla min Garminklocka och motvilligt sälja eller ge bort min gamla trotjänare Suunto Ambit3 Peak Sapphire HR (kom gärna med ett bud!). Min allmänna hälsa och prestationsutveckling kommer med högsta sannolikhet att se en förbättring tack vare handledsmätningen, men min möjlighet att analysera träningen kommer att försämras avsevärt på grund av den bristande träningsloggen. Jag kommer då och då ha glädje av att kunna titta på en karta, och den kanske rentav kan rädda livet på mig i vissa situationer. Jag kommer att behöva ladda klockan oftare än jag gjorde förr. Men på det stora hela kommer jag nog att vara nöjd. Utom just när jag försöker få en överblick på min träningshistorik.

Behöver du en ny klocka? Troligtvis inte.
Vill du ha en ny klocka? Läs vidare.
Är du elitidrottare? Köp en Polar Vantage V (men glöm inte pulsbandet) eller min Suunto Ambit3 Peak Sapphire HR.
Är du löpare? Köp en Polar Vantage V eller Garmin Forerunner. Men glöm inte pulsbandet (även löpare borde lära sig att träna).
Vill du vara trendig på jobbet och alltid ha det senaste? Köp en Garmin Fēnix 5x Plus.
Funderar du på en Apple Watch? Då har du läst fel artikel.
Är du ekonomiskt oberoende? Köp en Garmin Fēnix 5x Plus.
Är du äventyrare? Suunto 9, Ambit3 Peak eller Garmin Fēnix 5x Plus.
Vill du bara ha en riktigt bra puls-/GPS-klocka? Köp min Suunto Ambit3 Peak Sapphire HR.
Eller så är det inte riktigt så enkelt…

Har du nära till Falkenberg? Återigen, gå in till Klockmaster på Nygatan 38 i Falkenberg. Det är tack vare dem som jag har fått chansen att prova Garminklockan. Och de har lovat att alltid försöka matcha nätpriserna om du väljer att köpa din klocka hos dem. Dessutom hjälper de alltid till om något krånglar.

Suunto vs Garmin vs Polar – en hobbyanalys

Suunto gjorde de bästa träningsklockorna under en period då Ambit-serierna var som hetast. Garmin var på frammarsch men med en lite annan målgrupp och Polar levde på gamla meriter. Men de senaste åren har Suunto försökt ta upp kampen mot Garmin i modebranschen. Och i mina ögon har de gått vilse i någon slags ingenmansland mellan tränings- och modeklocka. Men de har förstås alla chanser att hitta rätt igen. Och jag kan förstås ha fel.

Garmin revolutionerade marknaden när de lanserade armbandsur med inbyggd GPS-klocka. De gick sedan hand i hand med det trendiga i att jaga segment på strava, att lägga förmögenheter på triathloncyklar osv. Kanske i själva verket konkurrerar mer med Apple än med Suunto och Polar? Men ändå dominerar de den marknad som länge bestod enbart av de två finska bolagen. Garmin har fortfarande mycket att jobba på för att bli en riktigt bra idrottsklocka, men å andra sidan har de extremt många sensorer och förutsättningar att bli bäst även på detta. När det kommer till äventyr har de ännu större potential.

Polar är, har alltid varit, och kommer kanske alltid att vara tungviktaren av träningsklockor. De uppfann pulsmätaren och de fortsätter stenhårt på att försöka tillhandahålla den bästa träningsdatorn. Sakta plockar de in funktioner som konkurrenterna utvecklar, men utan att tumma på sin grundprinciper. Listen to your body. Det låter väldigt mycket som min filosofi, så jag skulle nog fortfarande rekommendera Polar till mina adepter.

Garmin är starkast. Polar är klokast. Och Suunto är på mycket djupt vatten. Så ser jag på det hela.

Återigen – glöm inte att många av de allra bästa idrottarna inte äger någon träningsklocka.

Det var nog allt för denna gång,
Vi hörs om en kvart – fjorton da’r!

Liknande inlägg by Andreas Lundblad

Liknande inlägg

2 Kommentarer

 1. Henke

  Väldigt roligt att läsa ditt test av den nya klockan från Garmin och om jag hade möjligheten att köpa en skulle jag gjort det direkt, eller möjligheten har jag väl egentligen men pengarna går i första hand till familjen så jag har inte 5-10 000 kr att lägga på min löphobby.
  Har aldrig haft en träningsklocka så jag måste vara en av de bästa idrottarna i världen som du nämner i slutet av artikeln men jag skulle gärna vilja ha en så jag lägger väl ett bud på 100 kr och håller tummarna att du accepterar det, hehe. 🙂

  Ha det bra
  Mvh Henke

  Reply
  1. Andreas Lundblad

   Hej Henke,
   Jag höll på att missa din kommentar då det är väldigt ovanligt att någon skriver sådana. Du var nog rentav den första någonsin på min sida. Jag antecknar ditt bud, men det ser väl inte jätteljust ut för dig än så länge 😉
   Med vänlig hälsning Andreas

   Reply

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X