ORIENTERING

För dig som är nyfiken och nybörjare

Slider

Orientering - en regnig friluftsdag eller en livsstil?

De flesta svenskar har någon form av relation till orientering. För en del är det en livsstil, men för många är det mest förknippat till regniga friluftsdagar. Det var kanske inte särskilt kul och inte heller begripligt. Men orientering är mycket mer än så, det är att ta sig fram i terrängen, att lägga upp en plan, följa den och dessutom en härlig naturupplevelse.

På den här sidan vill vi guida dig som är nyfiken på orientering, men som saknar erfarenhet och kunskap.

Din guide till orientering
- Tove Alexandersson ger sina bästa tips
Del 1 - Karttecken
Lär dig grunderna till kartans språk

Att lära sig kartan kan liknas vid att lära sig ett nytt språk. Fördelen med orienteringskartans tecken är att de ser likadana ut oavsett var i världen du befinner dig. I filmen går vi igenom några av de vanligaste karttecknen. Vill du lära dig fler hittar du dem här.

Del 2 - Passa kartan
så fungerar kompassen

Kompassen hjälper dig att lägga kartan åt rätt håll, dvs samma som verkligheten. Den röda pilen pekar alltid åt norr och ska vara parallell med kartans meridianer då kartan är passad. Att kunna passa kartan är en nödvändighet för säker orientering.

Play
Del 3 - Planera din sträcka
så navigerar du smart genom terrängen

Hur tar man sig snabbast och säkrast från punkt A till B? Det är orienterarens ständiga utmaning och fascination. Sällan finns det ett givet facit utan det gäller istället att finna en strategi och plan som är rätt för dig och dina erfarenheter.

Play
Del 4 - Ta dig fram i obanad terräng
tekniken, styrkan och utrustningen

Hur tar man sig egentligen fram i skogen och hur klarar duktiga orienterare av att springa och läsa kartan samtidigt? Vilka skor ska man använda och hur ska jag klä mig? Här går vi igenom grunderna för att klara av att hoppa av från stigen.

Slider
Lär dig mer
Naturpasset & Hitta Ut
hos din lokala klubb

Naturpasset finns på 400 platser runt om i landet, så det är stor chans att du finner ett nära dig. Succén Hitta Ut växer stadigt och finns idag på över 60 orter.

Orienteringslopp
Hitta i Eventor

Nästan alla Sveriges tävlingar/lopp i orientering är samlade i Svenska Orienteringsförbundets anmälningssystem Eventor. Du behöver vara medlem i en förening ansluten till förbundet för att skaffa en användare.

Kurser och Camps
med trailrunning sweden

Häng med på någon av Trailrunning Swedens orienteringsgrupper eller Löparläger. Inom kort kommer du att hitta särskilda löparresor för dig som just vill lära dig mer om orientering.

Slider
Orienteringsskolan
- i samarbete med Icebug

Skoföretaget Icebug har hjälpt oss att kunna skapa "Trailrunning Swedens orienteringsskola"

Icebug Spirit

"Tove-skon" utvecklad av världens bästa orienterare, Tove Alexandersson som sedan många år tränar och tävlar i Icebugs produkter. En sko med smal läst.

ZEAL5 OLX

Zeal 5 OLX är en dubbad sko för träning och tävling i teknisk terräng och är med sin något bredare passform ett perfekt alternativ för dig som vill ha en bredare läst.

Slider
X
X