Norrbotten

Sveriges bästa traillöpning tar sig norrut i landet. Till Norrbotten där Johanna Nilsson tipsar om distriktet fem bästa platser att springa på. Norrbotten bjuder på spektakulära vyer och fantastiska leder för traillöpning.

Johanna Nilsson är själv en riktig duktig långdistanslöpare och är rankad som 13.e kvinna i Sverige på den svenska trailrankingen.  I helgen slutade hon på 13:e plats i K30-klassen i Lidingöloppet på tiden 2:07:34. Hon driver även löpcoaching under varumärket Vinden mot kinden.

Namn: Johanna Nilsson
Ålder: 37 år
Tränar: Långdistanslöpning
Bor: Luleå
Målsättning 2017: Ultravasan 45, Lidingöloppet och en snabb mara i utlandet
Instagram: @vindenmotkinden

Norrbottens topp 5

1. Halljärvshedarna Överkalix

Varierade stigning och skonsamt underlag. Har du tur kan du ta del av midnattsolen från högre höjder som lyser så vackert mot bergen. Du kan springa upp på Lappberget och få utsikt över hela Överkalix med dess vackra älvdalar . Underlaget är snällt och stigarna är superfina med en och annan backe som utmaning, men naturen behöver upplevas för att förstås. På hösten och sensommaren kan du stanna och plocka hjortron vid myrarna.

 

2. Kallaxhedarna
Området runt flygplatsen i Luleå ca 10 km utanför centrala Luleå. Här kan du springa omgiven av vit mossa på stigar och hedar. Du kan hitta nya spår i oändlighet och det finns även närliggande badplatser att svalka av sig på eller låta hunden dricka om man vill ha den med på sällskapet. Sprang ett långpass i söndags och trots att det ligger centralt är du relativt ensam här.

3. Hertsöträsket
Här kan du hitta Luleås bästa stiglöpning. Det finns olika stigar att följa och du kan även läsa om de olika växtligheter som erbjuds. Ormberget-Hertsölandet är ett naturreservat med stort fokus på friluftsliv. Området är mer än 20 kvadratkilometer stort .
En vandringsled, Hertsöstigen, slingrar sig genom området. Den är 17 kilometer lång och leder besökaren genom reservatet. Leden är märkt med informationstavlor som upplyser besökaren om ledens sevärdheter. Här brukar jag springa om jag vill utveckla den tekniska löpningen och trots att du avverkar km på km och mil efter mil blir det aldrig långtråkigt.

4. Niliterrängen
Lapplands långlopp ordnar varje år den fina Niliterrängen oc Lapplands långlopp i byn Nilivaara. Här kan du springa på en vacker rundbana som är 30 km lång. Jag har lyckats sätta banrekord 3 år i rad och återvänder gärna dit så ofta jag kan. Det är en tuff bana som är ett varv och som dessutom är seedningsgrundande till Lidingöloppet.

5. Morjärvsterrängen
I den lilla byn Morjärv 7 mil nordöst om Luleå finns det skog så det räcker och blir över. I byn ordnas dessutom Terräng DM och det är inte svårt att förstå varför. Det finns fina stigar, skogsvägar och bergshällar och vattendrag och har du tur kan du träffa på en och annan ren. Byns eldsjäl Bengt Ek ser till att skidspåren är pistade och att terrängbanan är tydligt utmätt och du kan springa både 4 km, 8 och 16 km.

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X