Det här är traillöparen

"Vem är egentligen traillöparen?" undrade vi och gjorde under februari/mars 2019 en undersökning bland Trailrunning Swedens läsare. Så här svarade 1 037 traillöpare.

Glädje och upplevelse i fokus för svenska traillöpare

Undersökningen från Trailrunning Sweden visar att 96 procent av de svenska traillöparna springer i skog och mark för att det är roligt. Lika många säger att det är upplevelsen i löpningen som är det viktiga för dem. Undersökningen visar också att fler planerar att delta i ett traillopp under 2019, hela 96 procent. 2018 deltog 80 procent i ett lopp.

– Jag är inte förvånad över den här siffran. När vi är ute på traillopp och träningar, så träffar vi oerhört många glada, positiva människor. Skogens eller fjällets vackra och rogivande miljö, tillsammans med den positiva atmosfären i trailcommunityn är attraktiv. För traillöparen handlar det om upplevelse, inte om prestation, säger Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden.

Traillöparen tränar inte för att tävla, men fler springer lopp

96 procent springer trail för att det är roligt. 42 procent anger att de vill hålla konditionen, medan bara 9 procent gör det för att hålla vikten. 26 procent tränar för en tävling.

En förkrossande majoritet av traillöparna (96%) menar att upplevelsen är väldigt viktig eller viktig för dem. Prestationen däremot är det bara 31 procent som rankar som väldigt viktig eller viktig.

– 96 procent planerar att delta i ett lopp, men bara 26 procent anger som en anledning till att springa trail att de ska vara med i en tävling. Det är slående och det är tydligt att prestationen inte är så viktig för de flesta traillöpare, säger Elisabeth.

51 procent sprang 1–3 traillopp 2018, 20 procent tävlade inte alls, medan 28 procent sprang 4 eller fler lopp. Inför 2019 är det fler som planerar att tävla, totalt 96 procent tänker sig minst en start i ett lopp. Många drömmer om fjällen, 94 procent kan tänka sig att starta i ett fjällmaraton, lika många i ett lopp utomlands.

Träningsflitiga

68 procent tränar 3–5 gånger i veckan och hela 23 procent tränar 6 gånger eller mer.

Traillöparna sliter inte med motivationen, nästan hälften (49%) säger att de alltid är motiverade. Men om det ändå behövs lite extra pepp, så är de främsta sätten att hålla träningsmotivationen uppe att följa bloggar och inspiratörer på sociala medier (45%), följt av att peppas av vännerna (43%). 41 procent använder digitala hjälpmedel som appar och smarta träningsklockor, medan 27 procent köper nya prylar som skor och träningskläder för att få motivation till träningen.

Hela 68 procent kompletterar löpträningen med styrketräning, 37 procent cyklar och 34 procent åker längd- och/eller rullskidor.

Längdskidor är den sport som ligger närmast tillhands att tävla i, 47 procent har deltagit i ett skidlopp, följt av swimrun (40%), triathlon (35%) och OCR-lopp (35%).

43 procent har varit skadade

Så till den tråkiga sidan av traillöpningen, 43 procent har haft problem med skador det senaste året. Löparknä är den vanligaste skadan, följt av hälseneproblem och ryggproblem.

Åldersmässigt finns de allra flesta traillöpare i åldern 35–54 år, 74 procent. 62 procent har examen från universitet eller högskola.

Om undersökningen

Enkätundersökningen genomfördes på trailrunningsweden.se den 7 februari – 15 mars 2019. 1 037 personer svarade.

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X