Det här är
Trailrunning
PlayPause
Slider

Trailrunning, traillöpning eller stiglöpnig avser oftast i all enkelhet den mest naturliga, ädla och kanske även den äldsta formen av idrott eller motion, nämligen löpning på naturstigar.

Trailrunning kan utövas enskilt eller i grupp, som rekreation eller som tävling. Distansen eller tiden som utövas är högst beroende av utövaren själv och varierar därför ofta från runt enstaka kilometer ända upp till långa ultramarathon på extrema distanser. Begreppet trailrunning kommer från USA där det är en väletablerad motionsform och även namngivare åt tävlingsformen. Vad trailrunning innebär för den enskilda utövaren är högst individuellt och kanske även ibland svårt att sätt ord på.

Traillopp i Sverige

I Sverige arrangeras mellan 200-300 traillopp per år från Skåne i söder till Lappland i norr. Några av de största svenska trailloppen lockar tusentals deltagare, men de flesta är mindre och mer lokala angelägenheter. Du hittar loppen i Trailkalendern.

Naturupplevelse och variation

Naturupplevelsen och friheten av att kunna ta sig fram på egen hand längs stigarna är huvudsyftet för de allra flesta utövarna. Att endast till fots och med egen kraft ge sig möjligheten att upptäcka nya platser och miljöer. Inom trailrunning är det sällan tiden som står i fokus utan istället genomförandet och vyerna längs vägen. Att aktivera sig genom trailrunning är för många människor ett bra tillfälle att samla kraft i vardagen och även ett sätt att umgås, träffa nya vänner och glädjas åt varandras utveckling och framsteg.

ITRA's definition av trailrunning

ITRA härstammar från Frankrike och är en förkortning för International Trail Running Association. På sin hemsida ger de följande definition av trailrunning:
"Trail-running is a pedestrian race open to all, in a natural environment (mountain, desert, forest, plain…) with minimal possible paved or asphalt road (which should not exceed 20% of the total course).

The terrain can vary (dirt road, forest trail, single track…) and the route must be properly marked (1).

The race is ideally – but not necessarily – in self-sufficiency or semi self-sufficiency (2) and is held in the respect for sporting ethics, loyalty, solidarity and the environment.

Classification of Trail running races

Category ITRA Points Km-effort Approximate time of the winner (*)
XXS 0 0-24 1h
XS 1 25-44 1h30 - 2h30
S 2 45-74 2h30 - 5h
M 3 75-114 5h - 8h
L 4 115-154 8h - 12h
XL 5 155-209 12h - 17h
XXL 6 >=210 > 17h

(1) "Properly marked" means that the runners will receive enough information to complete the race without getting lost.
That includes physical markings (flags, tapes, signs…) or GR permanent markings or GPS tracks or map indication.

(2) "Self-sufficiency or semi self-sufficiency" means that the runner has to be autonomous between aid stations, regarding clothing, communications, food and drink."

 

Vem är

Traillöparen?

Undersökning med 1 037 traillöpare feb-mars 2019

Läs mer

Här hittar du

Trailloppen

Alla svenska traillopp

Läs mer

Hitta

TRAILS

TRS Trails guidar dig i skog och på fjäll.

Läs mer

Guider

Utrustning

Kolla in TRS utrusningsguider

Läs mer
#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten.

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider
X
X