GUIDE
Löparryggsäck
Vi testar 7 modeller för fjällmaraton
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
PlayPause
Slider

Löparryggsäckar 2019

Löparryggsäckar eller löparvästar har definitivt slagit igenom de senaste åren. För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

Samtidigt som löparryggsäcken har blivit allt mer populär har det dykt upp flertalet märken på marknaden. Beroende på löpturens längd och upplägg kan du behöva olika mycket utrymme i väskan.

Vi bad de olika varumärkena att rekommendera den modell som de tycker är bäst lämpad för att springa ett fjällmaraton, och som bäst matchar de krav på utrustning som ställs.

Vi har testat sju modeller med lite olika egenskaper. Generellt kan vi säga att de är bra! Tiden med skumpande ryggsäckar är definitivt förbi.

Vilken modell du väljer handlar främst om ditt eget tycke och smak. Tänk på att verkligen prova ut din löparryggsäck ordentligt. Beroende på hur du är byggd, finns en risk för skav som kan vara olika för olika modeller. Ryggan ska sitta skönt, du ska helst inte tänka på att du har den på dig. Det ska gå att justera remmarna så att den passar just dig. Tänk också igenom vilka krav du själv ställer: Vill du kunna plocka fram mobilen enkelt? Behöver du ha gels lättillgängliga? Vill du kunna fästa stavar fram eller bak? Och så vidare.

Vi har testat västarna utifrån passform, packutrymme, praktiska fickor, ventilationsförmåga, samt hur lätta flaskorna är att dricka ur.

Följande utrustning använde vi i löparryggsäckarna under testet:

  • 5 dl vätska
  • 1 energibar
  • 1 vindjacka
  • 1 mössa
  • 1 par vantar
  • 1 kompass
  • 1 visselpipa

Efter testperioden kan vi konstatera att det här är ett område som utvecklats otroligt mycket de senaste åren. Skumpande löparryggsäckar eller vätskebälten som rör sig runt kroppen vid löpning är passé och inget den som vill undvika behöver störa sig av längre. Hurra för det!

Salomon - ADV Skin 12 Set

"Tänker inte på att jag har den på mig."

Här har någon tänkt till ordentligt. Den här västen har smarta välplacerade fack framtill och det elastiska tyget ger plats åt betydligt större volymer än man från början kan ana.

En skön ryggsäck i behagligt material som fördelar vikten över kroppen. Knäppningen uppfattades av en av testpersonerna som lite knepig första gången, men visar sig sedan sitta som en smäck. Två låsbara fickor och rymliga fickor fram. Baktill är säcken uppdelad i flera olika fack, vilket gör det möjligt att vara välorganiserad. Materialet ventilerar bra.

Två soft flasks på 0,5 liter kommer med, dessa kan kompletteras med en vätskeblåsa. Flaskorna är enkla att dricka ur och ett plus är de tydliga volymmarkeringarna på flaskorna.

En löparväst som har alla funktioner vi behöver, även på långa turer och tävlingar. Mycket är enkelt att justera i farten. Bonus: den är riktigt snygg!

Reflexer fram och bak.

Västen kan handtvättas i 30 grader.

Vikt: 302 g
Volym: 12 liter
Finns i fyra storlekar

Pris: 1 499 kr

USWE - Pace12

En stabil löparväst. Relativt varm. Gott om utrymme framtill. Två stretchfickor bak gör det enkelt att plocka fram grejer därifrån. Smart låsbar ficka för mobilen. Selen är en patenterat lösning som USWE kallar "No Dancing Monkey" och visst sitter ryggsäcken skönt och precis där den ska under våra löpturer. Hade dock gärna sett att det gick att justera remmen över bröstet i höjdled.

Två flaskor (Ultraflaskor) som rymmer 500 ml var ingår. Flaskorna är lätta att pilla ner i fickorna även när de är helt fyllda. De är försedda med en decimeterlång slang som gör det ännu enklare att dricka ur dem. Västen kan kompletteras med vätskeblåsa.

Reflexer fram och bak.

Handtvätt 30 grader.

Vikt: 300 g
Volym: 12 liter
Finns i tre storlekar

Rek pris 1 399 kr

Camelbak - Ultra Pro Vest 1 L Quick Stow Flask

Lätt och nätt. Det här är en väst som knappt märks när du springer. Den ventilerar bra även riktigt varma sommardagar. Packningen sitter där den ska.

Vätskeblåsa kommer inte med men västen har uttag för slang, så det går bra att lägga till. Blåsan måste dock samsas med annan packning i det enda fack som finns bak. Ett utanpåfack bakpå gör det enkelt att dra fram t ex en jacka medan du springer. Ett litet minus för att den enda ficka som går att försluta med dragkedja inte rymmer en iPhone 6.

De två mjuka s k stow flasks som kommer med västen, rymmer faktiskt inte riktigt 0,5 liter när vi kontrollmäter. Flaskorna har en ratt som reglerar mängden vätska som kommer ut när du dricker. Stor öppning på flaskan som gör det enkelt och snabbt att fylla på vid vätskekontroller. Munstycket kan diskas i maskin.

Västen har flera nätfickor som du kommer åt från båda hållen och det finns plats för en vätskeblåsa vid behov.

Reflexer fram och bak.

Visselpipa.

Vi hittar inga instruktioner om hur västen ska tvättas.

Volym packning 3,5 L
Vikt väst 180g

Finns i tre storlekar

Pris 1 199 kr

Silva Strive Light 5

Svenska Silva startade 2017 upp produktionen av löparryggor med serien Strive Light. Vi har testat den mindre varianten med 5 liters packvolym.

Västen sitter följsamt mot kroppen och har smarta utrymmen för vår utrustning.

Vi gillar den lite större fickan framtill i vattenavstötande material med dragkedja, där vi förvarar mobiltelefonen lättåtkomligt. Fram finns också en ficka för energi i form av en bar eller gel. Ett öppet fack bak gör det lätt att dra fram till exempel en jacka. Ventilationsförmågan är god.

Västens framsida har fickor för 2 soft flasks, men det följer bara med en flaska på 2,5 dl vid beställning av västen. För att få med 5 dl vätska, behöver vi komplettera med antingen en större soft flask eller en vätskeblåsa på ryggen.

Reflexer fram och bak.

Handtvättas.

Vikt: 230 g
Volym: 5 liter
Finns i två storlekar

Pris: 799 kr

Coxa Carry - Coxa R5

Det här är en ryggsäck som skiljer sig från de andra vi har testat. Just i att det mycket mer är en ryggsäck. Coxa Carry R5 är utvecklad för längdskidåkning och här betonas fri rörlighet för överkroppen. Tanken är att tyngden bärs upp av höfterna och inte belastar axlarna och bröstet. En enpunktsfästning fram med ett spänne håller ihop fyra remmar. Ryggsäcken är lite mer tidskrävande att ta på sig eftersom den träs över huvudet, den öppnas sedan snabbt med ett tryck med tummen på spännet. Eftersom allt händer på ryggen, så blir det inte så varmt.

Det är enkelt att plocka fram saker på ryggen ur det öppna stretchfacket. Vi saknar dock fack fram för att smidigt komma åt mobilen och dylikt. Små gelförpackningar går att fästa på axelremmen.

Ingen plats för soft flasks, utan här är det den medföljande vätskeblåsan på 2 liter som gäller.

Ett klokt inslag är den lilla LED-lampan bak på ryggsäcken. En annan omtänksam detalj är att ett regnskydd att sätta över ryggsäcken ingår.

Reflexer på sidorna.

Vi hittar inga instruktioner om hur väskan ska tvättas.

Vikt: 600 g
Volym: 5,5 liter
Finns i en storlek, med långa remmar kan den anpassas till alla olika storlekar. För små personer kan den upplevas som att remmarna hamnar för nära halsen med risk för skav.

Rek pris 1 395 kr

Dynafit - Ultra 15 Backpack

En lite större och bredare väst, fortfarande mycket lätt. Här får du plats med mycket. God ventilationsförmåga. Västen stängs med ett smidigt snörsystem. En liten låsbar ficka fram och en vattentät låsbar ficka inne i ryggsäcken. Vi gillar att det går att justera baksidan framifrån, litet minus för att det blir lösa stroppar.

Västen har plats för två soft flasks och vätskeblåsa, inga av dessa ingår så vi har inte testat dem.

Reflexer bak.

Visselpipa.

Vi hittar inga instruktioner om hur västen ska tvättas.

Vikt: 265 g
Volym: 15 liter
Finns i två storlekar

Rek pris €110

Ultimate Direction - Ultra Vesta 4.0

Den här är en löparväst. Den sitter bra på kroppen med stretchtyg som gör att den känns tajt. Den är genomtänkt utifrån löparens behov med klokt placerade fickor, hela fyra stycken är försedda med dragkedja. De två spännena i höjdled kan justeras steglöst medan du springer.

Ett annat plus är att det går att dra åt hela väskans rygginnehåll så att det sitter där det ska och inte märks av. Västen ventilerar bra och är ett smart val när det är varmt.
Två soft flasks (eller Body Bottles) à 0,5 liter följer med. Den stora öppningen gör flaskan lätt att fylla på och att diska. Enda minuset är att flaskornas munstycken kan kännas lite hårda mot kroppen. Västen har också plats för en vätskeblåsa.

Den här modellen är designad för kvinnor, männens motsvarighet heter Ultra Vest 4.0.

Reflexer fram och bak.

Torkas av med våt svamp, tvättmedel får inte användas.

Vikt: 220 g
Volym: 10,1 liter
Två storlekar

Rek pris 1 395 kr

Arc'teryx - Norvan 14 Hydration Vest

Kanadensiska Arc'teryx lanserade till 2018 den här löparryggan av högsta kvalitet. Materialet är Ventilerande och stretchigt material så att västen följer våra rörelser under löppassen.

Vätskeblåsa ingår i köpet. Ett annat plus är att det går att dra åt hela väskans rygginnehåll så att det sitter där det ska och inte märks av. Västen ventilerar bra och är ett smart val när det är varmt.

Vikt: 220 g
Volym: 14 liter
. Finns även en mindre variant på 7 liter.

Rek pris 1 895 kr

X
X