Guide Pannlampor

I samarbete med

Höstmörkret är ett faktum. Men låt inte det hindra dig från att sticka ut på stigarna. Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill!

När du ska välja din pannlampa är det några saker som du ska tänka över. Fundera på hur du ska använda pannlampan: hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar och gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Trailrunning Swedens Pannlampsguide 2023/2024 omfattar 14 olika lampor från de mest kända tillverkarna på den svenska marknaden. Vi bad dem bidra med de modeller som de själva anser passar bäst för traillöpare. Vi har testat pannlampornas räckvidd och spridning, och sammanfattar tillverkarnas specifikationer vad gäller brinntid, ljusstyrka och vikt. Spridning och räckvidd är baserade på testpersonernas upplevelser och jämförelser av pannlamporna i förhållande till varandra.

Lumen = mått för ljusflöde

Lumen är det mått som tillverkarna anger för hur mycket ljus lampan ger. Några riktlinjer:
- 100 lumen ger ljus som räcker för att springa väg och breda terrängstigar.
- 500 lumen ger ljus som räcker för att sig fram på de flesta stigar.
- 1000 lumen eller mer räcker för de små stigarna och ofta även för obanat.

Batterier

Ju högre ljusstyrka du vill ha desto mer batterikapacitet krävs, vilket ökar pannlampans vikt och storlek. Tänk på att batterierna tappar effekt när temperaturen sjunker. Batteriet håller alltså inte lika länge vid -5 som vid +15 grader. Batterier som du förvarar under kläderna eller i en löparväst, hålls varmare och varar därmed längre.

Om batteriet laddas ur ska det laddas upp direkt. Du ska inte förvara lampan oladdad, detta gäller även för längre förvaring.

Bra att tänka på

Självklart ska lampan sitta bekvämt, prova även så att det funkar med pannband eller mössa. Det ska gå smidigt att reglera ljusstyrkan även med vantar på.

Alla lampor i testet erbjuder olika lägen på ljusstyrkan. Samtliga är också vattentäta. De reglage vi använt för "Räckvidd" och "Spridning" är en subjektiv bedömning där vi har utgått från testets mest kraftfulla lampa (Ledx Cobra) och satt övriga lampor i relation till denna.

De flesta lampor levereras med huvudställning, laddningsbara batterier och laddare. De flesta går att använda på cykel eller hjälm, med andra fästen som tillbehör.

Vi skulle vilja ge följande råd: som traillöpare förtjänar du bra ljus! Det är värt att kosta på pannlampan lite extra, den ska vara med dig på många pass under den mörka delen av löparåret – i många år.

Varumärken i guiden

Black Diamond

Led-x

Lumonite

Petzl

Silva

Testade modeller 2023/2024

 

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X