Hitta din pannlampa

Höstmörkret är ett faktum. Men låt inte det hindra dig från att springa trail. Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå!
När du ska välja din pannlampa är det några saker som du ska tänka efter på. Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Trailrunning Swedens Pannlampsguide 2019/2020 testar 8 olika lampor från de mest kända tillverkarna på den svenska marknaden. Vi bad dem bidra med de modeller de själva anser passa bäst för traillöpare. Vi har testat pannlampornas räckvidd och spridning, samt sammanfattar tillverkarnas specifikationer  vad gäller brinntid, laddningstid, ljusstyrka och vikt. Spridning och räckvidd är baserade på testpersonernas upplevelser och jämförelser av pannlamporna i förhållande till varandra.

Lumen = mått för ljusflöde

Lumen är det mått som tillverkarna anger för hur mycket ljus lampan ger. Några riktlinjer:
- 100 lumen ger ljus som räcker för att springa väg och breda terrängstigar.
- 500 lumen ger ljus som räcker för att sig fram på de flesta stigar.
- 1000 lumen eller mer räcker för de små stigarna och ofta även för obanat.

Ju högre ljusstyrka du vill ha, desto mer batterikapacitet krävs vilket ökar pannlampans vikt och storlek. Tänk på att batterierna tappar effekt när temperaturen sjunker. Batteriet håller alltså inte lika länge vid -5 som vid +15 grader. Den brinntid vi har angett är testad i plus 20 grader och tiden är tagen då lampan gått ner från full effekt.

Självklart ska lampan sitta bekvämt, prova även så att det funkar med pannband eller mössa. Det ska gå smidigt att reglera ljusstyrkan även med vantar på.

Alla lampor i testet erbjuder olika lägen på ljusstyrkan. Samtliga är också vattentäta.

Samtliga lampor levereras med huvudställning, laddningsbara Litiumjon-batterier och USB-laddare. De går att använda på cykel eller hjälm, med andra fästen som tillbehör.

Vi skulle vilja ge följande råd: som traillöpare förtjänar du bra ljus! Det är värt att kosta på pannlampan lite extra, den ska vara med dig på många pass under den mörka delen av löparåret – i många år.

 

MTiger Sports DS Trail - för teknisk snabblöpning

Det här är lampan för dig som springer på små stigar, kanske obanat, och som springer nattlopp. Den är skön på huvudet, hela lampan sitter där den ska. Batteriet sitter bak, knappar för ljuset sitter uppe på huvudställningen. Mycket enkla och användarvänliga reglage. Räckvidden är bra med en bred ljuskägla. Fyra olika ljusstyrkor. Automatiskt batterisparläge när 10% batterikapacitet återstår, lampan går då automatiskt ned till lägsta effekt.

Lamporna från M Tiger Sports kommer i föredömliga väskor, perfekta att alltid förvara pannlampan i.

Lumonite Compass R - lätt och bekväm

Den här lampans stora styrka är att den är så skön att ha på sig. Batteriet sitter fram på huvudet, i lampan, trots det tänker man inte på det. Lampan har en räckvidd som funkar fint för relativt avancerad traillöpning, med en bred ljuskägla. Ljusstyrkans tre lägen regleras med en knapp som funkar bra att använda även med vantar.

Lampan är tillverkad i ett stycke i flygplansaluminium, det ger en robust och helt tät konstruktion. För att göra den så lätt som möjligt är funktioner som ex strobeläge (snabbt blinkande ljus) utelämnat. Lampan kan enkelt tas loss från huvudställningen för att användas som ficklampa.

Compass R laddas med en minimal laddare som fästs direkt på lampans bottenstycke med en magnet – batteriet behöver inte tas ut. Mycket behändigt och uppskattat inte minst av den som reser mycket.

Silva Trail Runner 4X - sitter skönt

En bra lampa för att vara så här liten. Den passar inte för den allra tuffaste löpningen, men på större eller kända stigar, är den perfekt. Lampan är lätt och smidig och sitter skönt på huvudet. Batteriet bak på huvudet kan tas av för att bäras på annat sätt. Tre olika lägen på ljusstyrkan. En batteriindikator visar laddningsstatus, skönt att kolla innan vi sticker ut.

Mila Orion - bra tryck

Här är det bra tryck på ljuset med hela 2000 lumen. Orion är en lampa som ger dig bra ljus för att springa både tekniska småstigar och obanat. Ljuset är mer gulaktigt än i de andra lamporna, ljusfärgen är vald för att likna dagsljus. Vad som är bäst är en fråga om personlig smak – eller kanske syn. Kan även fås med lins som samlar ljusbilden något smalare, på förfrågan.

Enkelt och logiskt att växla mellan de två olika ljusstyrkorna med en knapp på lampan. Batteriet sitter bak på huvudställningen.

Batteriets laddningsstatus visas i lampan med gröna eller röda dioder. En "kom-hem-funktion" säkerställer att lampan inte tvärslocknar, den går automatiskt ner i ett lågläge som lyser en timme till när batteriet börjar blir svagt. För ultralöparen finns ett särskilt paket med extra batteri.

Silva Cross trail 5X - lättanvänd

Behändig pannlampa med nackbatteri. En lättanvänd och med smidiga reglage som funkar bra att använda även med vantar. Tre lägen på ljusstyrkan. Batteriindikatorn som sitter på själva lampan lyser grönt när batteriet är laddat. Lampan har en varningsfunktion vid låg batterinivå.

MTiger Sports X10 Evo - steglös ljusstyrka

Plus för passformen på huvudställningen. Man tänker inte på batteriet, som sitter där bak, när man springer. Här kan vi steglöst justera ljusstyrkan, dessutom variera mellan att använda en eller två av lamporna. Lamphuset är helt i aluminium, vilket betyder bra hållbarhet.

Silva Trail Speed 4XT - för teknisk trail

Silvas toppmodell i guiden. Det här är lampan som tillåter hög fart på smala tekniska stigar. Vi ser långt med en ganska smal ljuskägla. Batteriet sitter bakpå huvudet och kan ge en lite baktung känsla, vi rekommenderar att använda remmen som går över huvudet för att avlasta. Batteriet går också att ta bort och bära på annat sätt, till exempel i ryggsäcken. Smidig justering av höjd och ljusstyrka. Tre olika lägen på ljustyrkan.

Vi gillar att det går att kolla laddningsnivån i lampan innan vi sticker ut. När batterinivån blir låg, varnar lampan och går automatiskt ner i reservläge, som ger minst 30 minuters ytterligare användning. En skön trygghet när vi är ute i skogen.

Lumonite Pixel - klockren på huvudet

Enkel, liten och lätt lampa för dig som inte ska springa fort eller så tekniskt. Funkar för löpning på väg och stora stigar. En smidig reservlampa för den mer avancerade traillöparen. Ljuskäglan känns smal och räckvidden begränsad. Lampan sitter skönt på huvudet tack vare sin låga vikt. Batteriet är placerat fram vid lampan. Tre olika ljuslägen. När lampan börjar laddas ur, avtar ljusstyrkan långsamt.

Lampan är utvecklad i Finland, tillverkad i ett stycke och blir därför stöttålig. För att göra den så lätt som möjligt är funktioner som ex strobeläge (snabbt blinkande ljus) utelämnat. Lampan kan enkelt tas loss från huvudställningen för att användas som ficklampa.

Pixel laddas genom att laddaren fästs direkt på lampans bottenstycke med en magnet utan att batteriet behöver tas ut – mycket behändigt.

Kolla också in

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X