Petter Engdahl – med fokus på prestationen

Petter Engdahl flyttade från Borlänge till Jämtland för att satsa på längdskidåkning som 16-åring. Nu, åtta år senare finns han inte bara med i det svenska skidlandslaget utan är även en av Sveriges absolut starkaste bergslöpare och slutade ifjol tvåa i Skyrunning-serien. Nu laddar han för sitt hittills längsta traillopp.

Under en vinter som kantats av blodförgiftning och luftrörsproblem har resultaten i skidspåret låtit vänta på sig. Nu hoppas Årebon Petter på att kunna avsluta skidsäsongen på ett bra sätt. Men redan i maj väntar säsongens första ultra trail-lopp.
– Jag har ett intensivt tävlingsprogram i maj och juni, där jag inleder med Transvulcania på La Palma. Det loppet är 75 km och blir mitt hittills längsta lopp i karriären. Jag ser fram emot det, men visst pirrar det lite extra att ge sig ut på en sån distans.

I planeringen för vår och sommar finns även det berömda spanska bergsloppet Zegama-Aizkorri, liksom Livigno Skyrace och Mont Blanc Marathon. I Livigno har han en seger från ifjol att försvara.

Salomonlöpare

Redan ifjol fanns Petter med i Salomon Runnings internationella team, vilket ger honom goda förutsättningar för att satsa vidare som traillöpare.
– Jag hoppas att kunna vara med och kriga i toppen både vad det gäller Skyrunning-serien och Golden Trail Series, men för att lyckas bra vill jag bara fokusera på min prestation på enskilda lopp och inte tänka för mycket på resultatmål. Jag lyckades bra med mitt upplägg från ifjol och behöver inte göra något annorlunda nu utan bara ta med mig de erfarenheterna.

Tävlingssäsong året runt

De dubbla satsningar på både skidor och löpning innebär att det är full fart året om för Petter. Att underhålla löpningen på vintern är en självklarhet, liksom att det är naturligt med rullskidor under barmarksperioden.
– Variationen i träningen gör att jag håller motivationen uppe och inte tröttnar lika lätt. Det är skonsamt för kroppen och jag upplever att de olika träningsformerna stärker varandra. Genom löpningen på vintern behåller jag spänsten som skidåkare, medan rullskidåkningen ger ökad träningsvolym och förbättrad syreupptagningsförmåga i barmarksträningen. Sedan är det så klart hela tiden en balansgång, det finns en risk att det blir för mycket. Där ligger den stora utmaningen, säger Petter.

Testa Petters pass

För att hålla koll på den fysiska formen använder Petter löpbandet. Han vet exakt vilken lutning och hastighet han behöver klara för att vara där han vill vara rent formmässigt. Den som är nyfiken att känna på Petter Engdahls kapacitet som backlöpare, kan skruva upp hastigheten till ca 13–14 km/h och sedan ställa lutningen på 10%. I den här farten kör Petter hårda 6-minutersintervaller. Ett pass som finns med under stora delar av träningsåret.

Hur kom det sig då att skidåkaren Petter blev traillöpare?

– Det började egentligen med att jag som skidåkare ville bli bättre fysiskt och såg min chans att delta i några längre löplopp sommartid. Ganska snabbt upptäckte jag att jag hade god fallenhet just för backarna. I fjol fick jag möta Kilian Jornet vid flera tillfällen och såg att det inte är så mycket som fattas för mig mot hans kapacitet. Det är snarare den rutin och erfarenhet som han har skaffat sig efter att ha sprungit den här typen av lopp i många års tid som gör skillnaden.

Hantera motgångar

Och så var det med sjukdomsstrulet i vinter. Vad har du för tips till andra och hur gör du själv när du stöter på motgångar?
– Det hjälper inte att sitta hemma och hoppas på att det ska lösa sig utan man behöver göra något åt problemen. Alla har sina egna utmaningar att brottas med och det finns ingen elitidrottare som inte stöter på motgångar. Det handlar snarare om hur man hanterar dem, men självklart är det inte kul när det inte blir som man tänkt sig. Särskilt när man lagt ner mycket tid på det…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Spännande lopp

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

04sep(sep 4)21:3006(sep 6)12:00FeaturedLudvika Trailweekend9 km, 10 km, 16 kmLandskap:Dalarna

lör05sep18:0020:00FeaturedMaxFastigheter Trail Run1km, 5km, 10kmLandskap:Västmanland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör28aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Nyhetsbrev

Inspiratörer

 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 2019 vs 2020 ur ett träningsperspektiv Linda Doktar
  Läs mer
 • Första veckorna utan (tränings)-rutiner! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Trailrunning Sweden startar löpargrupper! Välkommen till Göteborg/Härryda! Gunilla Kidmark
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Aktuella resor

HERRGÅRDSWEEKEND
DALSLAND
2-4 OKTOBER 2020
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
27-29 AUGUSTI 2021
Slider

Trailrunning Sweden Store

Salomon Agile SS Tee W Cayenne
Kläder
299kr
Salming Trail 6 M Safety Yellow/Navy
Nya Trailskor

1399kr


Suunto 9 All Black
GPS-klocka

4999

3999kr

Nvii Terra TT Dk Blue/Red/Gold
Nya Trailskor

1599kr

USWE Pace 12L Black/Grey
Löparryggsäck

999kr

FiveFingers V-Trail 2.0 W Black/Yellow
Barfotaskor

1699kr

Enervit Liquid Competition
Energi

45kr

Lumonite Compass R
Pannlampa

1499kr

Icebug Acceleritas8 RB9X M TigerLily/Forest
Trailskor

1389kr

Hoka One One Speedgoat 4 W Sand/Anthracite
Trailskor

1699kr

Salomon Adv Skin 12 Set Poseidon
Löparryggsäck

1499kr

Merrell Trail Glove 5 W Aqua

779kr

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrownext arrow
Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X