Avbruten runstreak, tacksamhet och The Dark Night Race(s) på skidor

Några dagar av vit löpning!

Jag vaknade med ont i halsen. Som snart blev feber, snuva och soffläge resten av dagen. Hur skulle jag göra med min runstreak?

Det var faktiskt intressant att lite utifrån observera mig själv och mina tankar. Fast jag alltid har förespråkat att sätta hälsa och välmående främst var det inte självklart att avstå från min dagliga lilla löpning. Jag hade ju nått 155 dagars runstreak, rekord för mig och hade hittills inte haft svårt att få till löpturen någon gång under drygt fem månader. Visserligen kort och sakta ibland för att få återhämtning i rörelse, men jag hade alltid bytt om och gett mig ut oavsett väder eller tid på dagen och varje gång kommit hem glad, nöjd och energipåfylld. Jag har ju hört att andra löpare sprungit trots att de varit lite sjuka. Varför skulle inte jag kunna? Det gick faktiskt så långt så att jag sprang runt några varv inne i huset. Passade på när min man inte var hemma för han tyckte att det var galenskap att ens tänka tanken att springa ute med feber. Jag trippade runt med bara fötter och morgonrocken flaxande runt benen. Först kändes det inget konstigt alls, det här går ju bra! Men snart steg pulsen trots mina små lugna trippsteg och det susade konstigt i huvudet. Det är dumt att svimma när jag är ensam, tänkte jag, och la mig i soffan igen. Ingen löpning, runstreaken avbruten.

När den första irritationen lagt sig (för det störde mig verkligen att inte kunna fortsätta springa, jag hade ju siktat på ett år!) måste jag ändå tillåta mig att vara stolt över de dagar jag streakat. Och tacksam. Tacksam över att få vara skadefri och ha familj och jobb som ger mig möjlighet till den där löpturen varje dag. Inte en självklarhet, det vet jag. Tidigare när barnen var små hade det varit jättesvårt att få till ens 20 minuters egentid och skulle jag fått det hade jag nog hellre sovit än sprungit. När förkylningen är över kör jag igång igen, förmodligen med lite mer ödmjukhet för nu vet jag att när som helst kan baciller eller skada komma i vägen.

Jag tränar längdskidåkning i Skidome inomhusarena i Göteborg varje vecka och märker sakta att jag blir starkare och uthålligare. Framförallt starkare i överkroppen. I fredags slog jag personligt rekord på antal varv, jag räknade upp till 9 och sen fortsatte jag flera varv till bara för att det kändes så härligt. Jag tänker på det mina skidkurscoacher sa om att inte fokusera på farten utan att träna god teknik. Svårt, det är lätt att jag slarvar bara för att komma fram fortare, när jag egentligen måste tänka långsiktigt och nöta rätt rörelser för att just kunna åka långt och energisnålt. Det är ju Birkebeinerloppet i Norge i mars som är målet och det kommer att bli en betydligt roligare upplevelse om jag har bättre teknik. Har du åkt Birkebeinerloppet? Kom gärna med tips!

Just i fredags var det lite speciellt i Skidome, ljuset var släckt och vi åkte med pannlampor. Flera åkare hade nog missat att det var Black Friday och åkte utan pannlampor men de verkade klara av att åka i mörkret ändå. Några glada tjoanden blev det ibland när spåret svängde utan att de var beredda på att skejta några skär. Det var också roligt att höra ljudet från och se pannlampsskenen när skidklubbens barn och ungdomar lekte jage och tränade skidteknik.

Black Friday i Skidome

Detta var ett träningstillfälle inför Luciakvällens tävling The Dark Night Race(s) där vi ska åka 8 km i mörker med pannlampa. Arrangemanget är i samarbete med Silva och Garmin som en uppladdning inför Nattvasan och det ska verkligen bli jätteroligt att åka en tävling i mörker! Jag fick lite blodad tand efter skidtävlingen La Diagonela i Skidome i höstas (inlägg här)och vill gärna uppleva den skidglädjen med andra motionärer igen.

Icebugs löpande Luciatåg 2019.

Det är mysigt att kombinera Luciafirandet med löpning eller annan träning. Ska du fira Lucia på något löpinspirerat sätt? Förra året sprang jag med ett löpande och sjungande Luciatåg genom Göteborg anordnat av Icebug, det var väldigt roligt! Dels blir man ju lycklig av att sjunga tillsammans och att dessutom få springa med en stor grupp lucior och tomtar och diverse juliga varelser gjorde upplevelsen ännu härligare! Bor du i närheten av Kungsbacka kan jag tipsa om Lucialöpning på Tjolöholms Slott, hade jag inte haft skidtävlingen på Skidome så skulle jag ha sprungit med trädgårdsmästare Andreas Blomberg och sett den vackra omgivningen kring slottet i pannlampans sken. Mer info om Andreas löparguidning hittar du här.

Andreas vid en löpguidning kring Tjolöholmsslott i höstas.

Har du sprungit på Trailrunning Swedens och Lumonites reflexlöpningar? Jag var med som ledare och arrangerade några kvällsturer på Getryggen vid Skatås här i Göteborg. Fantastiskt roligt! Mer om det i nästa inlägg.

Ha en härlig december och njut av din löpning!

Löpare på väg uppför Getryggen.

 

2 svar till “Avbruten runstreak, tacksamhet och The Dark Night Race(s) på skidor”

 1. Fysfarsan skriver:

  Bra där att tänka hälsa före runstreak. Som sagt det är ju bara att börja om 😁

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig från juni till oktober 2020, täcker distanser från 11 till 45 kilometer och utspelade sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. 2020 års nyhet blir en avslutande jaktstart i samband med finalen på Icebug Backyard Trail. Din startposition lägger du grund för under året. Ta med dina 4 bästa poäng och gör om dem till sekunder. Först i mål vinner...!

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

04sep(sep 4)21:3006(sep 6)12:00FeaturedLudvika Trailweekend9 km, 10 km, 16 kmLandskap:Dalarna

lör05sep18:0020:00FeaturedMaxFastigheter Trail Run1km, 5km, 10kmLandskap:Västmanland

sön20sepalldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör28aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 2019 vs 2020 ur ett träningsperspektiv Linda Doktar
  Läs mer
 • Första veckorna utan (tränings)-rutiner! Bröderna Backa
  Läs mer
 • Trailrunning Sweden startar löpargrupper! Välkommen till Göteborg/Härryda! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
 • The Hill marathons 100 miles Anna Carlsson
  Läs mer
 • Åh, en ny löpargrupp vad skoj! Fast jag törs inte, har så dålig kondis! Peter Lindquist
  Läs mer
 • Tävlingspremiär! Madelene Jansson
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR
TRAILRUNNING SWEDEN
LÖPARRESOR

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

public
LÖPARWEEKEND SÄLEN
25-28 JUNI 2020
public
IDRE FJÄLLMARATON
BUSS & BOENDE
21-23 AUGUSTI 2020
public
TRAILRESA TJECKIEN
12-16 MAJ 2021
Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X