Avbruten runstreak, tacksamhet och The Dark Night Race(s) på skidor

Jag vaknade med ont i halsen. Som snart blev feber, snuva och soffläge resten av dagen. Hur skulle jag göra med min runstreak? Det var faktiskt intressant att lite utifrån...

5 december, 2019 |
Några dagar av vit löpning!

Jag vaknade med ont i halsen. Som snart blev feber, snuva och soffläge resten av dagen. Hur skulle jag göra med min runstreak?

Det var faktiskt intressant att lite utifrån observera mig själv och mina tankar. Fast jag alltid har förespråkat att sätta hälsa och välmående främst var det inte självklart att avstå från min dagliga lilla löpning. Jag hade ju nått 155 dagars runstreak, rekord för mig och hade hittills inte haft svårt att få till löpturen någon gång under drygt fem månader. Visserligen kort och sakta ibland för att få återhämtning i rörelse, men jag hade alltid bytt om och gett mig ut oavsett väder eller tid på dagen och varje gång kommit hem glad, nöjd och energipåfylld. Jag har ju hört att andra löpare sprungit trots att de varit lite sjuka. Varför skulle inte jag kunna? Det gick faktiskt så långt så att jag sprang runt några varv inne i huset. Passade på när min man inte var hemma för han tyckte att det var galenskap att ens tänka tanken att springa ute med feber. Jag trippade runt med bara fötter och morgonrocken flaxande runt benen. Först kändes det inget konstigt alls, det här går ju bra! Men snart steg pulsen trots mina små lugna trippsteg och det susade konstigt i huvudet. Det är dumt att svimma när jag är ensam, tänkte jag, och la mig i soffan igen. Ingen löpning, runstreaken avbruten.

När den första irritationen lagt sig (för det störde mig verkligen att inte kunna fortsätta springa, jag hade ju siktat på ett år!) måste jag ändå tillåta mig att vara stolt över de dagar jag streakat. Och tacksam. Tacksam över att få vara skadefri och ha familj och jobb som ger mig möjlighet till den där löpturen varje dag. Inte en självklarhet, det vet jag. Tidigare när barnen var små hade det varit jättesvårt att få till ens 20 minuters egentid och skulle jag fått det hade jag nog hellre sovit än sprungit. När förkylningen är över kör jag igång igen, förmodligen med lite mer ödmjukhet för nu vet jag att när som helst kan baciller eller skada komma i vägen.

Jag tränar längdskidåkning i Skidome inomhusarena i Göteborg varje vecka och märker sakta att jag blir starkare och uthålligare. Framförallt starkare i överkroppen. I fredags slog jag personligt rekord på antal varv, jag räknade upp till 9 och sen fortsatte jag flera varv till bara för att det kändes så härligt. Jag tänker på det mina skidkurscoacher sa om att inte fokusera på farten utan att träna god teknik. Svårt, det är lätt att jag slarvar bara för att komma fram fortare, när jag egentligen måste tänka långsiktigt och nöta rätt rörelser för att just kunna åka långt och energisnålt. Det är ju Birkebeinerloppet i Norge i mars som är målet och det kommer att bli en betydligt roligare upplevelse om jag har bättre teknik. Har du åkt Birkebeinerloppet? Kom gärna med tips!

Just i fredags var det lite speciellt i Skidome, ljuset var släckt och vi åkte med pannlampor. Flera åkare hade nog missat att det var Black Friday och åkte utan pannlampor men de verkade klara av att åka i mörkret ändå. Några glada tjoanden blev det ibland när spåret svängde utan att de var beredda på att skejta några skär. Det var också roligt att höra ljudet från och se pannlampsskenen när skidklubbens barn och ungdomar lekte jage och tränade skidteknik.

Black Friday i Skidome

Detta var ett träningstillfälle inför Luciakvällens tävling The Dark Night Race(s) där vi ska åka 8 km i mörker med pannlampa. Arrangemanget är i samarbete med Silva och Garmin som en uppladdning inför Nattvasan och det ska verkligen bli jätteroligt att åka en tävling i mörker! Jag fick lite blodad tand efter skidtävlingen La Diagonela i Skidome i höstas (inlägg här)och vill gärna uppleva den skidglädjen med andra motionärer igen.

Icebugs löpande Luciatåg 2019.

Det är mysigt att kombinera Luciafirandet med löpning eller annan träning. Ska du fira Lucia på något löpinspirerat sätt? Förra året sprang jag med ett löpande och sjungande Luciatåg genom Göteborg anordnat av Icebug, det var väldigt roligt! Dels blir man ju lycklig av att sjunga tillsammans och att dessutom få springa med en stor grupp lucior och tomtar och diverse juliga varelser gjorde upplevelsen ännu härligare! Bor du i närheten av Kungsbacka kan jag tipsa om Lucialöpning på Tjolöholms Slott, hade jag inte haft skidtävlingen på Skidome så skulle jag ha sprungit med trädgårdsmästare Andreas Blomberg och sett den vackra omgivningen kring slottet i pannlampans sken. Mer info om Andreas löparguidning hittar du här.

Andreas vid en löpguidning kring Tjolöholmsslott i höstas.

Har du sprungit på Trailrunning Swedens och Lumonites reflexlöpningar? Jag var med som ledare och arrangerade några kvällsturer på Getryggen vid Skatås här i Göteborg. Fantastiskt roligt! Mer om det i nästa inlägg.

Ha en härlig december och njut av din löpning!

Löpare på väg uppför Getryggen.

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X