Avbruten runstreak, tacksamhet och The Dark Night Race(s) på skidor

Några dagar av vit löpning!

Jag vaknade med ont i halsen. Som snart blev feber, snuva och soffläge resten av dagen. Hur skulle jag göra med min runstreak?

Det var faktiskt intressant att lite utifrån observera mig själv och mina tankar. Fast jag alltid har förespråkat att sätta hälsa och välmående främst var det inte självklart att avstå från min dagliga lilla löpning. Jag hade ju nått 155 dagars runstreak, rekord för mig och hade hittills inte haft svårt att få till löpturen någon gång under drygt fem månader. Visserligen kort och sakta ibland för att få återhämtning i rörelse, men jag hade alltid bytt om och gett mig ut oavsett väder eller tid på dagen och varje gång kommit hem glad, nöjd och energipåfylld. Jag har ju hört att andra löpare sprungit trots att de varit lite sjuka. Varför skulle inte jag kunna? Det gick faktiskt så långt så att jag sprang runt några varv inne i huset. Passade på när min man inte var hemma för han tyckte att det var galenskap att ens tänka tanken att springa ute med feber. Jag trippade runt med bara fötter och morgonrocken flaxande runt benen. Först kändes det inget konstigt alls, det här går ju bra! Men snart steg pulsen trots mina små lugna trippsteg och det susade konstigt i huvudet. Det är dumt att svimma när jag är ensam, tänkte jag, och la mig i soffan igen. Ingen löpning, runstreaken avbruten.

När den första irritationen lagt sig (för det störde mig verkligen att inte kunna fortsätta springa, jag hade ju siktat på ett år!) måste jag ändå tillåta mig att vara stolt över de dagar jag streakat. Och tacksam. Tacksam över att få vara skadefri och ha familj och jobb som ger mig möjlighet till den där löpturen varje dag. Inte en självklarhet, det vet jag. Tidigare när barnen var små hade det varit jättesvårt att få till ens 20 minuters egentid och skulle jag fått det hade jag nog hellre sovit än sprungit. När förkylningen är över kör jag igång igen, förmodligen med lite mer ödmjukhet för nu vet jag att när som helst kan baciller eller skada komma i vägen.

Jag tränar längdskidåkning i Skidome inomhusarena i Göteborg varje vecka och märker sakta att jag blir starkare och uthålligare. Framförallt starkare i överkroppen. I fredags slog jag personligt rekord på antal varv, jag räknade upp till 9 och sen fortsatte jag flera varv till bara för att det kändes så härligt. Jag tänker på det mina skidkurscoacher sa om att inte fokusera på farten utan att träna god teknik. Svårt, det är lätt att jag slarvar bara för att komma fram fortare, när jag egentligen måste tänka långsiktigt och nöta rätt rörelser för att just kunna åka långt och energisnålt. Det är ju Birkebeinerloppet i Norge i mars som är målet och det kommer att bli en betydligt roligare upplevelse om jag har bättre teknik. Har du åkt Birkebeinerloppet? Kom gärna med tips!

Just i fredags var det lite speciellt i Skidome, ljuset var släckt och vi åkte med pannlampor. Flera åkare hade nog missat att det var Black Friday och åkte utan pannlampor men de verkade klara av att åka i mörkret ändå. Några glada tjoanden blev det ibland när spåret svängde utan att de var beredda på att skejta några skär. Det var också roligt att höra ljudet från och se pannlampsskenen när skidklubbens barn och ungdomar lekte jage och tränade skidteknik.

Black Friday i Skidome

Detta var ett träningstillfälle inför Luciakvällens tävling The Dark Night Race(s) där vi ska åka 8 km i mörker med pannlampa. Arrangemanget är i samarbete med Silva och Garmin som en uppladdning inför Nattvasan och det ska verkligen bli jätteroligt att åka en tävling i mörker! Jag fick lite blodad tand efter skidtävlingen La Diagonela i Skidome i höstas (inlägg här)och vill gärna uppleva den skidglädjen med andra motionärer igen.

Icebugs löpande Luciatåg 2019.

Det är mysigt att kombinera Luciafirandet med löpning eller annan träning. Ska du fira Lucia på något löpinspirerat sätt? Förra året sprang jag med ett löpande och sjungande Luciatåg genom Göteborg anordnat av Icebug, det var väldigt roligt! Dels blir man ju lycklig av att sjunga tillsammans och att dessutom få springa med en stor grupp lucior och tomtar och diverse juliga varelser gjorde upplevelsen ännu härligare! Bor du i närheten av Kungsbacka kan jag tipsa om Lucialöpning på Tjolöholms Slott, hade jag inte haft skidtävlingen på Skidome så skulle jag ha sprungit med trädgårdsmästare Andreas Blomberg och sett den vackra omgivningen kring slottet i pannlampans sken. Mer info om Andreas löparguidning hittar du här.

Andreas vid en löpguidning kring Tjolöholmsslott i höstas.

Har du sprungit på Trailrunning Swedens och Lumonites reflexlöpningar? Jag var med som ledare och arrangerade några kvällsturer på Getryggen vid Skatås här i Göteborg. Fantastiskt roligt! Mer om det i nästa inlägg.

Ha en härlig december och njut av din löpning!

Löpare på väg uppför Getryggen.

 

2 svar till “Avbruten runstreak, tacksamhet och The Dark Night Race(s) på skidor”

 1. Fysfarsan skriver:

  Bra där att tänka hälsa före runstreak. Som sagt det är ju bara att börja om 😁

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Trail- och ultralöpare som njuter med alla sinnen under alla årstider. Kryddar löpningen med spännande ultrautmaningar där upplevelsen är i fokus

Född: 1971

Kontakt: [email protected]

Mål: Jag vill inspirera alla människor till att uppleva det unika med traillöpning, att de ska få njuta och glädjas över löpningen utan krav på distans eller fart.

Motto: Löpning är glädje!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

sön15maralldayFeaturedÅhus TrailRun5 km, 10 km, 21 kmLandskap:Skåne

sön15mar07:0015:00FeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

sön19apralldayFeaturedIsaberg 50010,5 kmLandskap:Småland

lör09majalldayalldayFeaturedKolmårdstrailen0,5 km, 6 km, 10 km, 21 kmLandskap:Östergötland

sön17majalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Spring Edition6 km, 16 kmLandskap:Göteborg

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

04sepallday06alldayFeaturedIcebug Xperience West Coast Trail74 km (23 km + 29 km +22 km)Landskap:Bohuslän

Senaste podcasts

Senaste blogginläggen

 • Spring med vilken kropp du vill! Peter Lindquist
  Läs mer
 • In i vinternatten igen Bo Johansson
  Läs mer
 • Förenkla vardagen med matkasse Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • De viktigaste inläggen är svårast att skriva Andreas Lundblad
  Läs mer
 • Motivation saknas! Fysparet
  Läs mer
 • Nytt distansrekord! Malin Tidqvist
  Läs mer
 • Gott Nytt Träningsår! Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Vad har 2020 att bjuda på då? Niclas Bergqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

Trailresa Tjeckien

Löparweekend Sälenfjällen

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X