Pepp inför Hoka Torekov-Båstad!

I höstas gick äntligen premiären av trailloppet Torekov - Båstad i Skåne, arrangerat av Trailrunning Sweden. Start i ett dimmigt  Torekov och målgång på stranden i Båstad i strålande...

22 februari, 2022 |
Bildtext: Känslan i mål efter ett härligt lopp!

I höstas gick äntligen premiären av trailloppet Torekov-Båstad i Skåne, arrangerat av Trailrunning Sweden. Start i ett dimmigt  Torekov och målgång på stranden i Båstad i strålande höstsol, ljuvligt vackert. Om en dryg månad, 26 mars, är det dags igen, nu i vårkvitter och kanske med tussilago och vitsippor längs stigen. Här kommer tips på vad du kan träna på de här sista veckorna inför loppet och vad du har att vänta längs banan.

Loppet Torekov - Båstad är 21,4 km och går mestadels på stigar genom hagar, ängar, över stenfält, genom bokskogar och bara några kilometer asfalt. Det bjuder på 250 höjdmeter i ett par branta stigningar men eftersom både start och mål är i nivå med havet ger banan även sköna utförslöp där benen nästan pinnar på av sig själva. På hemsidan finns  ett träningsprogram att följa inför loppet, kolla in det här. Vill du läsa min Race Report finns den här.

Bildtext: I höstas åkte vi alla fyra löpledare från Gbg/Härryda till Båstad för att springa, Lotta, Peter, Åsa och jag.

Loppet har två vätskestationer, efter 9 och 16 km, där det bjuds på Enervits sportdryck, vatten, bulle och banan. Om du vill ha mer energi och vätska med dig rekommenderar jag att springa med en lätt löparryggsäck men det är egentligen inte nödvändigt när stationerna ligger så tätt. Även i mål serveras det dryck och lättare tilltugg. Eftersom underlaget är blandat mjukt gräs, stenigt och lerigt bör du springa med trailskor för att få så bra grepp och skydd för fötterna som möjligt. Springer du med skor avsedda för asfalt får du vara extra uppmärksam på det hala partierna. Beträffande klädsel får vi uppdatera oss med aktuell väderprognos när loppet närmar sig, mars kan bjuda både på snöstorm och varm vårsol, men som alltid är det bra att frysa lite innan start, då blir det en behaglig värme under loppet.

Men vi tar loppet från början och jag ger lite tips på vad du kan tänka på.

Från nummerlappsutdelningen vid stranden i Båstad går vi en liten bit upp till den stora parkeringen där bussar kör oss till starten i Torekovs hamn. Där kan vi värma upp, tassa längs vattnet och mjuka upp benen och prata med andra löpare. Har du inte varit i Torekov innan kommer du att bli helt betagen av det mysiga samhället och vilja komma tillbaka för att utforska mer, ja det kanske du hinner efter loppet.

Bildtext: Ett glatt gäng innan start. Både vi löpledare från Gbg/Härryda och Uddevalla och några av våra löpare som var med på loppet.

När starten går har vi först 8 km rätt så flack och enkel löpning. Vägen blir bred stig som smalnar av till liten stig och det kan bli lite köer när vi ska ta oss över murar och staket vid kohagarna. Ta det lugnt och stressa inte, du kommer att få chans att springa på fort senare.

Bildtext: När vägen smalnar av och när det kommer murar och staket som ska passeras blir det köer i början.

Underlaget är mjukt gräs och lerpölar men även klapperstensfält så tassa försiktigt över stenarna. Havet är nära, känn doften av salt och tång och njut av pirret i magen, nu värmer du upp inför stigningarna som väntar. Öva gärna på att springa avslappnat i stenig terräng, sänk axlarna, korta steget och öka frekvensen så får du kontroll och balans.

Bildtext: Klapperstensfält

Sen kommer några kortare stigningar upp till den första vätskestationen vid 9 km. Stationen ligger i en sluttande kohage så passa på att dricka och äta när du går uppför backen. Kanske får vi sällskap av kossor så som jag fick i höstas, det var så mysigt att höra dem råma bredvid banan som glad publik.

Bildtext: Hovs hallar, kliva och klättra och dra sig med händerna.

Nu är vi vid Hovs hallar, stora klippformationer som likt raukar sticker upp och vi ska ta oss ner, upp, ner och upp igen mellan dem. Här är det stenigt och brant, vi klättrar och kliver och håller i oss med händerna, sådär lagom äventyrligt och spännande! Kom ihåg att spana ut över havet och njuta av utsikten. Här är det ett bra ställe för publik att heja på och kanske gömmer det sig en loppfotograf bland klipporna. Ungefär vid 12 km når vi banans högsta punkt. Öva på att kliva både upp och ner i branta backar, kanske har du en slalombacke att träna i eller långa trappor.

Bildtext: Hallå där! Foto: Alexander Neimert

Stigen är bitvis smal och det är svårt att springa om, men snart kommer vi in i den vackra bokskogen och vid fint väder silas solstrålarna magiskt ner på oss. Har det regnat mycket är det lerpölar här och var och visst kan du ta omvägar in i skogen för att undvika dem, men det är ju så roligt att bara springa rakt igenom! Är det nån gång man verkligen får bli smutsig är det när vi springer trail!

Bildtext: Om det inte hade varit lopp hade jag stannat och bara njutit. Så vackert!

Från skogen kommer vi ut på små landsvägar, de går långsamt uppför och strax innan vi når den näst högsta punkten på banan stannar vi kort vid den andra vätskestationen, 16 km. Passa på att dricka och ta med en bulle så ger vi oss av för den sista delen av banan, bara 5 km kvar och nästan bara nedför. Nu är det bra om du har övat att springa på med trötta ben, stigningarna känns i låren men det är härlig och relativt enkel löpning så försök slappna av och låt benen jobba.

In i den sista skogen, vi springer brant ned bland boklöven i en ravin, över en bro och upp på andra sidan och därmed har vi nått Båstad. Upp på asfaltsvägen och vi har en lång brant nedförsbacke där vi ser upp för trafik men låter fötterna smattra mot vägen. Vi når havsnivå, viker av höger på promenadvägen och där har vi bara två kilometer kvar av loppet. Så kort! Loppet är nästan över redan, men här njuter vi av att målet närmar sig och att kroppen känns glad och stark. Har du tränat på att försöka öka farten i slutet av dina pass hemma kan du se om du har lite kraft kvar att höja farten precis när du når målrakan och svävar in över mållinjen! Publiken jublar, speakern ropar ditt namn och medaljen hängs om din hals! Du är så himla bra! Du har just sprungit 21,4 km trail i fantastisk miljö, stort grattis!

Bildtext: Yeay! Foto: Alexander Neimert

I mål får vi något gott att dricka, kanske smakar en kopp kaffe underbart eller sportdryck, lite chips och banan och vi pratar med varandra om loppet, var det kändes tufft och var det var som allra vackrast. Havet är nära, jag kommer att ta ett dopp och kanske du hänger med eller så ses vi efteråt på After Run i restaurangen. Medaljen hänger med såklart.

Bildtext: Medaljen för 2021, ny medalj i år.

Sprang du som jag Torekov - Båstad förra året är det lätt att det dyker upp tankar om att försöka springa fortare denna gång. Kanske har du tränat flitigt och utvecklat din löpning och då är det ett jätteroligt mål att sikta mot. Men tänk på att varje lopp är unikt, väder, temperatur och underlag skiftar och fastän banan är den samma är det ändå olika förutsättningar. Mitt tips är att starta loppet med att känna in kroppen de första kilometrarna. Svarar den fint och allt känns toppen - go for it och öka farten! Men det är också helt ok att ge sig själv en skön löptur med fina vänner i makalös natur och mysa länge. Känslan efteråt är lika magisk och medaljen lika värdefull.

Lycka till på ditt lopp Hoka Torekov - Båstad!

Bildtext: Bra pepp.

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X