Snart dags för SM i ultratraillöpning!

Det är svenskt mästerskap i ultratraillöpning på Valborgsmässoafton. När jag fick se bansträckningen för Aktivitus ultratraillopp 73 km blev jag så glad, mitt hem är ungefär i mitten och banan...

Det är svenskt mästerskap i ultratraillöpning på Valborgsmässoafton.

När jag fick se bansträckningen för Aktivitus ultratraillopp 73 km blev jag så glad, mitt hem är ungefär i mitten och banan går som i en cirkel runt omkring. Några av mina allra finaste stigar är med på loppet och banan rör sig genom flera områden där vi springer med vår löpgrupp Trailrunning Sweden Gbg/Härryda. Självklart var detta ett lopp som jag måste springa!

De mjukt slingrande stigarna vid Yxsjön springer vi på loppet.

Att det dessutom är svenskt mästerskap i ultratraillöpning gör det ju bara extra spännande och jag ska "tävla" i min åldersgrupp för veteraner... ja jag sätter tävla inom citationstecken för som alltid springer jag med glädje och upplevelse i fokus och skulle min kropp vilja ta i ska jag göra det, men tävla... nej det finns så många andra duktiga löpare som är mer inriktade på prestation. Att ha roligt, må så bra som möjligt under tiden och ta mig i mål är mål nog för mig. För loppet är tufft, fler höjdmeter än jag någonsin sprungit på ett lopp tidigare.

Tomas Amneskog har lagt banan som är 73 km och 2200 höjdmeter. Start och mål ligger praktiskt vid Skatås motionscentral och när startskottet ljuder börjar vi springa österut på välmarkerade Bohusleden mot Kåsjön där vi fortsätter på Vildmarksleden till Härkeshult (18,5 km). Där väntar den första checkpointen på oss med dricka, frukt och snacks. Den etappen har jag sprungit många gånger och jag kommer att tänka på den som en uppvärmning och inledning, sedan börjar loppet för mig.

Vid ca 30 km når vi den lilla stranden vid Yxsjön.

Från Härkeshult har vi ca 30 km löpning på grusad skogsväg och smala, omärkta stigar. Först söderut till Landvetter samhälle, det blir en ny sträcka för mig och spännande med nya intryck, därefter upp till min favoritsjö Yxsjön. Ljuvlig löpning i mossa längs sjön och kuperat så där blir det några gåbackar. Vi korsar Benarebyvägen och fyller på med ny energi vid checkpoint 2, Bolåsa (37 km). Dricka, bullar och snacks, bäst att fylla på ordentligt.

Här på Bohusleden har vi sprungit med löpgrupperna. Det är kända stigar.

Sedan springer vi längs den jättesöta Gravsjön, en ny bekantskap för mig men jag provsprang sträckan förra helgen och det var så fint! I änden på sjön vänder vi norrut till Finnsjön, vidare till Tulebo och där kommer vi på Bohusleden igen. Bakom Kållereds ishall har vi har vänt hemåt, alltid en skön känsla. Denna sista etapp sprang jag med vänner i måndags, 21 km med 600 höjdmeter, bra att veta så att vi fyller på ordentligt med energi inför den delen. Bohusleden går förbi flera små sjöar och tjärnar och leder oss till Herkulesgården i Mölndal och checkpoint 3, (60 km). Här kan man förledas att tänka att det bara är lite kvar, bara de sista 13 kilometrarna och att det kommer gå käckt och lätt. Men med flera ordentliga backar kvar är det superviktigt att fylla flaskorna med vätska och ta några extra bullar i ryggan.

Högst upp på Hobo Hill. Här sprang jag med vännerna Sara och Johan för några dagar sedan.

Bohusleden går fram till vackra Gunnebo slott och genom bostadsområden upp till Norra Långvattnet, enkel löpning på grusväg och asfalt. Sen viker vi av från leden och följer små flaggor ner till botten på Hobo Hill och uppför hela den långa backen. Kliv, kliv och njut av utsikten! Några sista kilometer av stiglöpning och sedan följer vi motionsspåret vid Stora Delsjön hela vägen hem till mål!

Du känner igen den, gångbron vid Stora Delsjön. Föreställ dig lyckan när vi springer här på loppet. 70 km i benen, bara 3 kvar.

Vi har 14 h på oss att ta oss i mål, det är även reptider vid checkpointsen men om inget oförutsett inträffar tror jag inte att det ska vara några problem att hinna i mål. Härligt att ha målbilden klar, att springa in vid klockan i Skatås och jubla. Få medalj och njuta av varm mat.

En annan målgång i Skatås, Sandsjöbacka 90 km virtuellt lopp 2021 med Monica och Annika.

Om du är i närheten av banan när vi springer på Valborg får du jättegärna komma ut till stigarna och heja på! Du kommer att få se Sveriges snabba ultratrail-elit och ett stort gäng glada motionärer som inte kan tänka sig ett bättre sätt att fira vårens ankomst än att springa långt i skogen.

Min utrustning kommer vara samma som jag använder på långpass, Icebugs trailskor Capra som passar utmärkt till löpning på det här blandade underlaget, Silvas Strive Light 10 löparryggsäck med 2 x 5 dl softflaskor med vatten och Umara sport och sköna löparkläder från 2XU Nordic. Troligen väljer jag shorts och linne men skulle väderprognosen lova regn tar jag nog långa tights och packar en regnjacka i ryggan. Som energi brukar jag börja med ostmackor och kokt, saltad potatis för att gels och godis ska landa mjukt i magen längre fram i loppet. När banan inte går på uppmärkta leder kommer den vara snitslad med små flaggor men för säkerhets skull har jag redan laddat ner rutten i klockan Polar Pacer Pro, det är alltid skönt att slippa bli orolig för felspringning om flaggorna sitter glest eller har försvunnit.

Stort lycka till alla medlöpare!

Här kan du läsa en artikel om SM Ultratrail hos Svensk Friidrott.

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X