HeaderAD

Back-to-back weekend, eller alla goda ting är tre!

Fredag och pigga ben, passar på att springa över skogshyggen med mycket ojämnt underlag.

Eftersom jag älskar långpass är en back-to-backhelg rena rama Kinderägget! TRE underbara långpass i rad! Ensam löpning, löpning med sällskap, trail, grus, mosse och berg, mörkaste skogen och vacker sandstrand, ja jag kommer att få uppleva mycket. My gosh… känner mig hög under fredagen av bara tanken på den härliga helg som jag har framför mig!

Back-to-backpass kallas upplägget när man springer långpass flera dagar i följd för att öka kroppens uthållighet vid långvarig löpning. Istället för att springa extremt långa långpass som de riktigt duktiga ultralöparna kan, väljer jag istället detta upplägg för att det är skonsammare för kroppen. Jag får ca 8 h löpning ( fördelat 2,5 h, 3,5 h och 2 h) men ger kroppen lite tid för återhämtning mellan passen. Trots det var söndagens löpning seg och tung till en början, det visste jag innan, och för att passen ska bli roliga och omväxlande kräver det lite planering. Några tips för dig som vill prova:

Tid

Välj tre dagar som du inte har många andra aktiviteter uppbokade. Jag tycker att det är skönt att hinna vila och äta ordentligt och lägga min energi på löpningen. Anpassa löptiden efter hur van löpare du är. Hellre börja med kortare pass och att inte bli överansträngd än att gå ut för hårt och bli skadad.

Planera dina pass så att de är omväxlande, så att du riktigt längtar efter att ge dig ut! Kanske spring på nya stigar, till en ny plats, med roligt sällskap, med en bra podd i örat…ja låt det hända saker ifall du vet att det är risk att du blir uttråkad av många ensamma timmar. Å andra sidan är det bra att vara förberedd på att ha tråkigt också, under långa lopp hinner man uppleva de flesta sinnesstämningar och då är det bra att ha strategier för de negativa.

Du ska springa långsamt. Första dagen när du är som piggast känns det löjligt sakta, men du kommer att hinna bli trött – jag lovar! Kroppen ska arbeta med god tillgång på syre, anpassa farten när du får ansträngd andning. Gå i långa backar om det behövs. Kroppen ska vänjas vid långvarig löpning, huvudet ska vänjas vid att springa trots att kroppen är trött.

Vätska och energi

Springer jag längre pass, och särskilt när det är varmt, har jag alltid vätskeryggsäck med vatten eller sportdryck. Är loppet nära förestående är det en god ide att prova den sportdryck du ska använda då, för att veta att magen tycker om den och för att du ska veta att den gör sitt jobb – ger dig kraft och energi. Jag tar också med energibars och gels, eller ostmacka och banan. Något litet gott att se fram emot efter en viss tid är alltid positivt och det är bra att öva på energiintaget inför lopp (vad för energi, hur ofta och hur mycket). Om huvudet och fötterna är löparens två viktigaste kroppsdelar, är magen den tredje. Ge den möjlighet att fungera optimalt med bra energi.

Nya stigar och olika underlag

Som sagt, det är tiden i rörelse som räknas. Inte farten eller distansen. Men på 3 h kommer man rätt långt så det är ett roligt sätt att ta sig dit man aldrig har sprungit förut. Jag passade på att springa det långa lördagspasset runt en ny sjö, många nya vyer och vackra platser att passera så det blev aldrig långtråkigt.

Jag springer helst trail i skog och på mjuka stigar. Men det är inte många lopp som enbart går på mjukt underlag. Därför är det bra att träna benen att springa på grus och asfalt i slutet av passen när benen är trötta. Det känns stumt och det går inte så fort som det brukar på det jämna underlaget, bara acceptera det och tänk inte negativa tankar.

Gör tanken till din superkraft

Tankens kraft är din största tillgång. Träna dig på att tänka positivt under back-to-backpassen. Jag känner mig nästan som Pavlovs hundar när vätskeryggsäcken kommer fram, inte riktigt så att jag dreglar, men jag känner glädje, nyfikenhet och jag vet att jag kommer att få uppleva starka positiva känslor under min löpning. Ryggsäcken betyder att jag ska ut på äventyr och att jag kommer att bli en lite bättre löpare. Ryggsäcken är nästan som min superhjältedräkt! Den tanken vill jag ha på loppdagen, att jag är superstark!

Runt den sjön ska jag, Nordsjön.

Detta var min första back-to-backhelg innan Gotland Ultra Marathon, jag har planerat minst två till under september, och förhoppningsvis kan tiden i rörelse öka för varje helg. För att komplettera dessa lugna långpass ska jag även springa intervaller och vanliga, snabbare distanspass. Och backintervaller i mossa – de gillar jag!

På tal om backar, har du kollat in Trailrunning Swedens fjällarrangemang tillsammans med 2xu nästa år? Idre Fjällmaraton, med de tre distanserna 45km, 28 km och 12 km. Dessutom en barndistans, Askes Fjällmaraton, på 1 km. Det blir tuffa lopp med 1400 höjdmeter på den längsta banan, men såklart fantastiskt vackert och otroligt tillfredsställande när man har besegrat topparna!  Mitt första fjällmaraton, den 24 augusti 2018 i Idrefjällen, ses vi då?

Löpning i Städjan-Nipfjällets naturreservatFoto Nisse Schmidt

 

 

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

X
X