Träna din hjärna för långlopp

Eller rättare sagt, gör dig mentalt förberedd och stark inför långa lopp. Kanske har du ditt livs utmaning framför dig i sommar? Din längsta distans hittills. Du känner dig...

6 juli, 2017 |
Var även förberedd på dåligt väder. Passa på att träna i regn när du kan.

Eller rättare sagt, gör dig mentalt förberedd och stark inför långa lopp. Kanske har du ditt livs utmaning framför dig i sommar? Din längsta distans hittills. Du känner dig nervös och osäker på om du ska orka?

Antagligen tränar du din kropp och din kondition alldeles utmärkt och märker framsteg och styrka. Härligt! Men hur tränar du din mentala styrka? Under långa lopp märker jag att min största kamp inte är den fysiska, benen kan trumma på länge, det är mina tankar som kan bli min största svaghet. Under varje lopp och utmaning jag genomför lär jag mig nya saker, vad jag har gjort bra och vad jag ska förändra. Här är tre områden som jag tycker är viktiga att tänka på inför lopp. Har du fler sätt att förbereda dig mentalt?

 

Var förberedd på banan.

Jag vill gärna veta så mycket som möjligt av vad jag har att vänta mig på ett lopp. Lopp som är i min närhet försöker jag att provspringa i förväg. Om inte hela, så vissa delar. Om loppet går långt bort kollar jag kartor och studerar höjdkurvor, läser banbeskrivningar och race reports, allt för att jag ska uppleva banan som välkänd när jag väl springer. Jag vill veta var det antagligen kommer att gå lätt och var jag kommer att få kämpa. Var det är lättsprunget och var det är tekniskt. Jag tar också reda på vad som serveras vid vätskestationerna så att jag kan ha med mig tillräckligt med egen energi. Ju mer jag vet om banan desto mindre osäkerhet känner jag. Säkerhet ger trygghet och självförtroende. Känslan och tanken vid starten är då att det här är något jag har kontroll över.

 

Dela in loppet i delar

Skulle man vid starten i ett ultralopp, eller lopp som är mycket längre än ens tidigare distansrekord, tänka på hela distansen som ska springas skulle många vända och gå hem. Då känns det för övermäktigt. Du behöver strategier som lurar hjärnan att bara tänka en liten del i taget. Du måste dela upp loppet i mindre, behändiga delar. De naturligaste delarna är en mil i taget eller etapperna mellan varje vätskestation. De brukar vara mellan 7-15 km, sällan längre än en vanlig träningsrunda. Tänk så, en vanlig träningsrunda hemma, det fixar jag varje dag! När etappen är klar, drick, ät det som bjuds, glöm bort det du redan sprungit och tänk inför nästa etapp - Åh, en vanlig träningsrunda, det gör jag varje dag! Inför varje ny etapp glömmer du det du redan avverkat och ser fram emot den nya med gott mod. Är det glest med vätskestationer och långa sträckor mellan dem får du skapa egna etapper, typ 5 km i taget eller en annan distans som känns enkel. Lyssnar du på musik kan en etapp vara 8 låtar. Lura hjärnan att tro att den bara ska springa kort. Och sen kort en gång till. Och en gång till. På Ultravasan är det mellan 9 - 15 km mellan de större etappmålen, men bara 5 km mellan varje vätskestation, piece of cake! Försök också att vara i och njuta av nuet. NU är du i just den här vackra skogen, fint! Det långa loppet är bara en lång räcka av många NU!

Långpass i ljuvlig skog. Spara positiva tankar.

Positiva tankar

För att orka ha positiva tankar får kroppen inte gå tom på energi. Börja med att fylla på med energi tidigt i loppet. Det ska kännas för tidigt för du kommer inte att vara trött eller sugen än, men håller du på att bli trött är det redan försent för att bli riktigt pigg igen. Tillför energi med jämna mellanrum, gärna var 20:e minut. (Läs mitt inlägg om energi under lopp med Umara). Förbered dig med tankar som du tycker om och som sporrar dig. Vad är det du är bra på, är det uppförslöpningen eller den plana? Ser du fram emot tekniska stigar eller de sköna nedförslöpen? Beröm dig själv, påminn dig själv om att du älskar att springa. Acceptera det som är svårt eller gör ont, men fastna inte i tankarna på negativa saker, då rinner din kraft bort. Ha roligt, var glad, prata med medlöpare, heja på publiken, du får ny energi av att vara social.

Ha ditt varför tydligt när du startar loppet och plocka fram det när det känns tungt. Varför springer du detta lopp? För att få en bra tid, nytt distansrekord, komma tillbaka efter skada, för att få ytterligare en medalj, för att fira din starka kropp? Oavsett vilket varför som just du har med ditt lopp, hjälper det dig att vara tydlig inför dig själv. Det hjälper dig att fortsätta kämpa, visualisera din belöning.

För mig är detta den svåraste delen. Att inte få ge upp-känslan, eller ja, den kommer nog ibland, men att inte låta den få fäste så att den börjar gro och växa. Den är svår att göra sig av med då. Jag tänker mig hjärnan som en rabatt. De starka och positiva tankarna är vackra blommor, de negativa är ogräs. Sköter man om de fina blommorna så att det får växa och frodas finns det ingen plats för ogräs. Men glömmer man bort att vattna, berömma sig, kan ogräset breda ut sig och till sist är de det enda som växer. Svårt att fortsätta springa då. Därför hjälper det mig jättemycket att vara snäll och uppmuntrande mot mig själv. Känner du igen det?

Spring stolt och starkt! Vattna dina blommor! #maxatrailsommaren2017!

Helt plötsligt, i en glänta i skogen, dessa vackra blåklockor.

 

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X