Fem viktiga träningstips; #3

Att få till träningen i vardagen är inte alltid helt lätt. Vi har alla olika livssituationer och förutsättningar som styr våra möjligheter till att var aktiv. Oavsett om man lever ett familjeliv, samboliv eller singelliv och är anställd, egen företagare eller student så är tidsbrist ett av de vanligaste skälen för utebliven träning. Andra gånger kan det vara annat, eller kanske andra, som ställer till det och på ett eller annat sätt påverkar träningsplanerna. Men det är också det där andra, eller de andra, som kan hjälpa istället för att stjälpa, och ge dig motivation när du inte har det. I vår lilla miniserie berättar vi om fem träningstips runt just detta som kommer att hjälpa dig med din träning i vardagen! (Här kan ni läsa träningstips nummer 1 och här nummer 2)

3. Minska på pressen ibland

Varför tränar jag? Det är en väldigt viktig fråga att ställa sig själv ibland. Skälen kan vara olika, men ganska ofta handlar svaren om prestation och utseende. Vi strävar ofta efter att prestera ett resultat, antingen rent fysiskt eller efter en ”snygg” kropp. Men är det verkligen egentligen varför vi tränar i grunden och genomför våra träningspass i ur och skur? Nej, det tror inte vi. Det är ofta en bonus som kommer med. Alla som tränar kontinuerligt, med tydliga målsättningar eller inte, märker förmodligen också vilken positiv effekt det har på vårat välmående. Humör, stress, trötthet, nedstämdhet etc. blir bättre med träning. Det är därför vi tränar! För att vi mår bra. Då spelar det ingen roll i vilket tempo vi springer, hur långt det är eller vad vi presterar på en viss tävling. Bara vi vet att vi tränar för att det får oss att må bättre, för då blir vi även motiverade till att fortsätta träna.

Perfekt återhämtning! Lugnt pass i skogen tillsammans med en vän.

Naturligtvis ska vi sträva efter utveckling, för det är en stark motivationsfaktor. Vi vill också tävla och prestera. Men den faktorn tar ofta överhand, speciellt idag när sociala medier sköljer över oss med bilder där ”alla andra” är duktiga och tränar mycket. Vi lever idag under konstant press att prestera eller att se ut på ett visst sätt oavsett var vi befinner oss. Därför måste träningen även få vara en frizon där vi inte alltid måste prestera något. Ibland är en kravlös jogg det vi behöver, lika som att vi ibland mår bra av att ta ut oss fullständigt. Det är mixen av det här som gör att vi faktiskt presterar något i slutändan. Att hela tiden försöka uppfylla förväntningar när energin inte finns där bryter snarare ned oss än bygger upp oss, vilket skador eller motivationsbrist ofta är ett bevis för.

Därför vill vi uppmana er till att minska på pressen ibland! Om inte motivationen eller kroppen är med dig, försök då heller inte att prestera något som känns ouppnåeligt. Använd istället träningspasset till att återhämta dig, antingen mentalt eller fysiskt genom ett lugnare pass. Hårda och tuffa pass är ett måste att genomföra, men om inte kroppen är på topp blir det ofta ett bakslag att försöka pressa sig själv. Har ni ett träningsprogram att följa så går det att justera med ett lugnare pass, eller låta ett pass utebli. Att följa scheman strikt är ofta mer jobbigt än bra när vardagen kommer ikapp oss. Som vi skrivit tidigare har vi blivit mer förlåtande i vår träning, och anpassar belastningen efter hur vardagen eller kroppen mår. Här kan ni läsa mer om det!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tvillingbröder som helst springer tillsammans och tränar för att prestera genom att uppleva. Vill inspirera fler till att våga utmana sig själva och ha löpningen som en naturlig del i vardagen.

Född: 1990

Kontakt: [email protected]

Mål: Anta större utmaningar och utvecklas varje år med en aktiv livsstil

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

27sepallday29alldayFeaturedSWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintLandskap:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00FeaturedÖved Trail5 km, 10 kmLandskap:Skåne

lör05okt11:00FeaturedHärnö Trail9 km, 21 kmLandskap:Ångermanland

lör12okt12:3015:00FeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmLandskap:VästergötlandAnmälanDeltagare

sön20oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail0,4 km, 3 km, 8 km, 16 kmLandskap:GöteborgAnmälan

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmLandskap:Stockholm

lör02novalldayalldayFeaturedKullamannen Trail12 km, 22 km, 44 kmLandskap:Skåne

lör22aug04:0019:00FeaturedIdre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:DalarnaAnmälanDeltagare

Senaste blogginläggen

 • Obbola Trail Challenge Bröderna Backa
  Läs mer
 • Löparupplevelser x 3! Skirun, Urban Run och utsiktslöpning på Tjolöholm Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Tips för att kunna göra pull-ups / chins Fanny Ahlfors
  Läs mer
 • Reset, refocus, restart! Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Storslagna planer. Madelene Jansson
  Läs mer
 • Vlog avsnitt 16 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Att balansera träning med livet i sig. Peter Lindquist
  Läs mer
 • ÖTILLÖ, the swimrun world championship 2019 Patrik Söderqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

Idre Fjällmaraton
buss & boende

previous arrow
next arrow
Slider

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider
X
X