Fem viktiga träningstips; #3

Att få till träningen i vardagen är inte alltid helt lätt. Vi har alla olika livssituationer och förutsättningar som styr våra möjligheter till att var aktiv. Oavsett om man...

Att få till träningen i vardagen är inte alltid helt lätt. Vi har alla olika livssituationer och förutsättningar som styr våra möjligheter till att var aktiv. Oavsett om man lever ett familjeliv, samboliv eller singelliv och är anställd, egen företagare eller student så är tidsbrist ett av de vanligaste skälen för utebliven träning. Andra gånger kan det vara annat, eller kanske andra, som ställer till det och på ett eller annat sätt påverkar träningsplanerna. Men det är också det där andra, eller de andra, som kan hjälpa istället för att stjälpa, och ge dig motivation när du inte har det. I vår lilla miniserie berättar vi om fem träningstips runt just detta som kommer att hjälpa dig med din träning i vardagen! (Här kan ni läsa träningstips nummer 1 och här nummer 2)

3. Minska på pressen ibland

Varför tränar jag? Det är en väldigt viktig fråga att ställa sig själv ibland. Skälen kan vara olika, men ganska ofta handlar svaren om prestation och utseende. Vi strävar ofta efter att prestera ett resultat, antingen rent fysiskt eller efter en "snygg" kropp. Men är det verkligen egentligen varför vi tränar i grunden och genomför våra träningspass i ur och skur? Nej, det tror inte vi. Det är ofta en bonus som kommer med. Alla som tränar kontinuerligt, med tydliga målsättningar eller inte, märker förmodligen också vilken positiv effekt det har på vårat välmående. Humör, stress, trötthet, nedstämdhet etc. blir bättre med träning. Det är därför vi tränar! För att vi mår bra. Då spelar det ingen roll i vilket tempo vi springer, hur långt det är eller vad vi presterar på en viss tävling. Bara vi vet att vi tränar för att det får oss att må bättre, för då blir vi även motiverade till att fortsätta träna.

Perfekt återhämtning! Lugnt pass i skogen tillsammans med en vän.

Naturligtvis ska vi sträva efter utveckling, för det är en stark motivationsfaktor. Vi vill också tävla och prestera. Men den faktorn tar ofta överhand, speciellt idag när sociala medier sköljer över oss med bilder där "alla andra" är duktiga och tränar mycket. Vi lever idag under konstant press att prestera eller att se ut på ett visst sätt oavsett var vi befinner oss. Därför måste träningen även få vara en frizon där vi inte alltid måste prestera något. Ibland är en kravlös jogg det vi behöver, lika som att vi ibland mår bra av att ta ut oss fullständigt. Det är mixen av det här som gör att vi faktiskt presterar något i slutändan. Att hela tiden försöka uppfylla förväntningar när energin inte finns där bryter snarare ned oss än bygger upp oss, vilket skador eller motivationsbrist ofta är ett bevis för.

Därför vill vi uppmana er till att minska på pressen ibland! Om inte motivationen eller kroppen är med dig, försök då heller inte att prestera något som känns ouppnåeligt. Använd istället träningspasset till att återhämta dig, antingen mentalt eller fysiskt genom ett lugnare pass. Hårda och tuffa pass är ett måste att genomföra, men om inte kroppen är på topp blir det ofta ett bakslag att försöka pressa sig själv. Har ni ett träningsprogram att följa så går det att justera med ett lugnare pass, eller låta ett pass utebli. Att följa scheman strikt är ofta mer jobbigt än bra när vardagen kommer ikapp oss. Som vi skrivit tidigare har vi blivit mer förlåtande i vår träning, och anpassar belastningen efter hur vardagen eller kroppen mår. Här kan ni läsa mer om det!

 

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X