Från stress till mindre press

För ungefär två år sedan började vi märka av att vi utvecklades inom löpning och kunde springa distanser inom tidsramar som vi aldrig trodde vi skulle nå. Det gav såklart mersmak, så vi gav oss till viss del in i världen av träningsplanering, kostråd och träningskvalité för att lyckas ännu bättre. Mycket av livet började plötsligt att kretsa kring ett specifikt mål med löpningen och vägen dit fick inte kantas av så många hinder. Det begränsade oss, men eftersom vi enligt planen skulle bli ännu bättre så tyckte vi att det var okej. Ända tills allt inte var okej längre.

Det är otroligt lätt att dras med i olika trender eller influeras av något som någon annan gör. Funkar det för dom kan det ju funka för oss? Riktigt så enkelt är det däremot inte, och det har vi fått lära oss. Vi blev inspirerade till att träna mer och hårdare, för just då sprang vi lite ostrukturerat, mycket på känsla och vad vi hade lust till. Det kanske gjorde att vissa pass inte blev riktigt så tuffa eller givande som vi ville, och vi fick vi en känsla av att vi inte tränade på ”rätt sätt”. Det var främsta orsaken till att vi började strukturera upp vår träning, som även ledde till att vi under en tid tog hjälp av en person som gjorde träningsprogram till oss.

Att gå från oplanerade träningspass till att följa ett schema är en stor förändring som kräver engagemang och lite uppoffringar. Nu skulle alla pass i veckan bli av, och om de inte blev det infann sig en känsla av besvikelse ganska snabbt. Även vår närmaste omgivning kände av förändringen, för vi var bestämda över att varje pass skulle bli av oavsett hur dagarna såg ut. Samtidigt började vi försöka navigera bland alla kostråd, och framförallt David påverkades av personer i sin omgivning som inspirerade till att förändra hans kostvanor. Att göra det kräver verkligen engagemang och uppoffringar, och det var vi inte redo för..

Resultatet av denna ”satsning” gjorde att vi blev begränsade och fick ut väldigt lite av vår träning. Träningsglädjen började sakta försvinna, för nu försökte vi prestera en träning som inte gick ihop med vår vardag. Vi begränsade oss till att springa samma runda om och om igen istället för att upptäcka nya ställen, för det kändes tryggare att veta var och hur långt det var hela tiden. Det såg ju bra ut på klockan med distanser och kilometertider, men det ledde till en onödig stress och press i vår träning. Även om det gick bra i perioder och vi kunde prestera så var det inte lika härligt att träna längre, men vår tro på att det skulle löna sig gjorde att vi höll i. Då klev David över gränsen och drog på sig en kraftig benhinneinflammation som höll honom borta från löpning i tre månader, och problemen återkom till och från även efter det. Det blev helt enkelt för mycket träning och för lite näring, men det var också ett uppvaknande.

Idag är vi någonstans mittemellan ett ostrukturerat och helt planerat träningsupplägg, men med fler träningstimmar än förut. Vi har lärt oss mer av vad vi behöver ha för nyckelpass i vår träning, men utöver det går vi efter dagsform och känsla, och fokuserar på att springa i olika tempon och med olika utmaningar. I skogen får vi oftast allt vad det innebär med tröskelfart, olika intervaller, lång- och kortdistans, löpteknik och styrketräning. Våra pass anpassas efter vår vardag så att det funkar med övriga livet, och vi har nästan inga ”måsten” nu för tiden. Träningen kommer naturligt för att vi vill träna och för att det är härligt! Vi tycker att vi hittat en bra balans nu där vi inte behöver kompromissa eller känna någon större stress eller press. Och det fina är att vi nu känner oss i bättre form än någonsin. Ett litet bevis för det här!

Vi vet hur snabbt det kan svänga, från lätta löpsteg till blytunga ben bara på någon dag, men det är bara att acceptera. Det betyder inte att vi är sämre än dagen innan. Det behöver inte alltid vara roligt, men vi vet att när man väl är ute och springer ångrar man sig sällan för att det är härligt att bara komma ut. MEN! Ångrar man sig för att man är sliten, trött eller inte känner för att träna just den dagen så är det helt okej. Några inställda pass definierar inte oss som löpare och det påverkar inte hela vår säsong. Det är otroligt viktigt att tänka på, för att minska på pressen och istället kunna njuta. Ibland måste vi även träna på att vila.

Du kanske vill ha din träning på ett annat sätt, men fundera över hur det ser ut. Idag får vi så mycket inspiration och inputs på sociala medier, men hur vi svara på olika träningsformer är högst individuellt. Hitta en form av träning som passar dig och inspireras av andra att utvecklas och våga, men låt det inte styra dig för mycket.

Om ni vill läsa en mer strukturerad syn på detta med bra exempel kan jag rekommendera Andreas Lundblads inlägg, även han inspiratör här på Trailrunning Sweden. Han har en egen teori och diskuterar kring kvantitet och kvalitét i träning, och vi känner igen oss i hans sätt att tänka omkring träning. Mycket läsvärt!

 

Ett svar till “Från stress till mindre press”

 1. Andreas skriver:

  Ja det är lätt att springa vilse när man tror att man vet åt vilket håll man är på väg 😉 dock tror jag att det är viktigt att gå via det där planerade och strukturerade för att överhuvudtaget kunna köra på känsla. Utan att ha passerat den där erfarenheten med planerad träning hade ni troligtvis haft mindre kunskap om vad olika pass har för effekt på just er. Såväl fysisk som psykiskt. Med denna ”återvändsgränd” i bagaget kan ni träna halvstrukturerat och därmed utvecklas! Tack för länkningen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Fem viktiga träningstips; #3 Bröderna Backa
  Läs mer
 • Tempoökning i värme Linda Doktar
  Läs mer
 • Race Report - Ragnar Relay Run Lake Mälaren 2019 Cecilia Jagestedt
  Läs mer
 • Vlog v25 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Backträning i midsommar Mikael Antonsson
  Läs mer
 • Race Report - EcoTrail Stockholm 32 km Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Runt, runt, runt..... Karin Ådale
  Läs mer
 • Sjöloppet! Vinnare och banrekord! Fanny Ahlfors
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör29junalldayalldayBocksten TrailRun5 km, 12 km, 23 km, 46 kmRegion:Halland

sön07jul10:00Mora Trail8 km, 15 km, 30 kmRegion:Dalarna

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

29 juni, 2019 Varberg

Bocksten Trailrun
23 km

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

7 juli, 2019 Mora

Mora Trail 15 km

Mora Trail 15 km

Mora Trail
15 km

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

X
X