Jävla BMI

Jag känner att jag är inte helt klar med snacket om kostkontroll etc. Något som slår mig om och om igen är hur många olika företag som använder sig...

22 juni, 2016 |

Screen Shot 2016-06-22 at 8.29.26 AM
Jag känner att jag är inte helt klar med snacket om kostkontroll etc. Något som slår mig om och om igen är hur många olika företag som använder sig av BMI i sin reklam etc för att få oss att köpa deras bantningsmat/träningsgrejer, och tidningar som menar att du ska mäta den för att se vart du hamnar och vad du kan behöva göra. Jag blir så ledsen och trött när jag ser det. BMI. Jag har varit på två ställen de senaste 6 månaderna och gjort olika mätningar av kroppen- fettmassa/muskelmassa. Ett var ett träningsställe och det andra var inom sjukvården. På bägge ställena var jag tvungen att fråga varför vi fortfarande mäter BMI. Jag kan förstå att i vissa fall kan de vara en bra hjälp- men då tänker jag på mer sjukvårdsrelaterade ställen som kan ta HJÄLP av den skalan. När jag ställde frågan så hade egentligen ingen av dem ett svar. Det syntes ju på pappret både i % och kg hur mycket muskler och fett jag består av. Anledningen till att jag stör mig är att med mina oftas 64kg ( jag svajar mellan 63 till ibland närmare 65 ) och 158cm får ett BMI på 25,6. Du är överviktig om du har över 25. Jag är inte överviktig någonstans. Nu har jag inte mina siffror framför mig men jag kommer ihåg att mitt ena ben hade 7 kg muskler- det andra 7,2 kg. Mina armar hade 2, nåntingnånting kg muskler. Så bara där är vi av mina 64 kg uppe i 18 kg muskler. Vi har med andra ord inte ens räknat med fettkilona eller resten av vad kroppen består av- som typ vatten och inälvor. Som sagt- jag förstår att det ibland kan vara till hjälp i sjukvården att ha detta mått men skulle det här varit Camilla 19 år som gjorde det här- och ser att hon är överviktig, för det är det jag skulle se……. men den mat/träningskontroll jag hade då skulle jag antagligen dragit ner ÄNNU mer på mitt fettintag ( vi pratar 15 år sedan- det var fett som var boven i allt ont då och jag var suuuuperduktig att få till fettsnåla måltider ). BMI säger inget, INGET om hur din kropp är sammansatt, tar ingen hänsyn till hur eller om du tränar och det gör mig som sagt både ledsen och arg att man fortfarande använder sig av detta. På träningsstället där jag gjorde mätningen så sa hon " men du behöver ju inte titta på de där siffrorna, vi ser ju att du inte är det ". Vet du, idag förstår jag det. Men då skulle jag inte hört det. Orden skulle gått in i ena örat och ut genom det andra. För jag skulle inte bara tänkt- shit jag är överviktig. Jag måste få ner siffran lite. Utan jag måste ju få ner siffran en hel del. För hamnar jag på 24,7 så skulle de ju betyda att jag låg i riskzonen för övervikt. Jag skulle bara se att enligt det där så är jag överviktig. Och idag- om någonsin- så måste vi vara försiktiga med vad vi sänder ut för information.

Screen Shot 2016-06-22 at 8.06.46 AM

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X