Äventyren finns nära!

De exotiska utmaningarna och fantastiska loppen vi drömmer om att få uppleva runt om i världen är egentligen en väldigt liten del av vår totala löpning. Om det bara är för dem vi tränar och springer blir den vardagliga löpningen rätt så ointressant.

Så varför inte upptäcka äventyren som är nära! Vid varje löparspår som jag har sprungit på har det alltid funnits stigar som sticker av in i skogen, stigar upptrampade av djur eller människor, svårt att veta vilket. Redan några meter bort från löparspåren finns nya miljöer och man blir nyfiken, det blir en upptäcktsresa in i trollskogen eller bestigning av okända berg. Att följa stigen några kilometer och komma till nya platser och få nya intryck, det får mig att känna lycka. Att lämna de allmänna spåren och skapa egna, det är löparglädje för mig.

Jag springer mycket i Delsjöterrängen i Göteborg, där Skatås motionscentral är hjärtat för pulsen i motionsspåren. Härifrån utgår den vältrafikerade grusåttan och den kuperade milen, man kommer på fina grusvägar även runt båda Delsjöarna och här samsas löpare med rullskidåkare och cyklister. Det är en härlig atmosfär av aktivitet och träning, det känner de flesta göteborgare till. Men det finns också oändliga kilometer av ensliga små stigar, både stigar som är markerade och de som endast är upptrampade, där jag är helt ensam. Eller möjligen möter en annan traillöpare som liksom jag sökt sig bort från löparspåren. Men det är tyst från stadens ljud och bara trädsus och fågelkvitter hörs. Och dina egna tankar får bättre plats och kan tänkas klart. Du kommer att hitta platser som känns som bara dina och när du återvänder flera gånger ser du hur årstiderna klär samma stig i nya färger.

Några meter in i skogen från löparspåren, stigen är bara din.

Fina och välmarkerade Vildmarksleden kan du springa från Skatås ända till Hindås, leden springs som loppet Skogsmaran på hösten eller som del av BUM (Borås Ultramarathon, Skatås-Hindås-Borås) på försommaren, dock inte i år men har omstart 2018 med ny arrangör. Från Vildmarksleden viker det av flera markerade stigar, t ex den svartvita 8 km-stigen som tillsammans med vanliga milen blir vackra och kuperade 18 km. Man kan även springa en fin stig runt Ugglemossen på 5 km, som med olika avvikande stigar både kan bli kortare och mycket längre. Variationerna är oändliga!

Känns det osäkert att bara ge sig ut i okänd skog? Kolla t ex appen Strava, där du hemma i förväg kan skapa en runda på stigarna du tänkt springa. Väl i skogen visar din karta i mobilen om du är på rätt väg. I områden där det går trailtävlingar finns det ofta kartor eller information att skriva ut från loppens hemsidor, perfekt att använda för att planera en lagom lång löptur. Just för Delsjöterrängen har jag använt trailloppet Skatås Ryggars karta för att upptäcka nya stigar, dessutom jättebra förberedelse om det är ett lopp man har tänkt springa senare. Loppet Skatås Ryggar har flera olika bansträckningar över och kring höjderna öster om Skatås i början av juni.

Lånad karta från Skatås Ryggar.

Länk till kartan.

 

Medan vi tränar för de stora utmaningarna och tävlingarna, kan vi också upptäcka äventyren i vår närhet. Följ en ny stig nästa gång du ser den försvinna in mellan träden. Lycka till med löparglädjen!

 

Instagram: trailbykidmark

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Formsvacka och självtvivel Anna Carlsson
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Vägen till 100 miles #2 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Sommar på Sörmlandsleden Linda Doktar
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

X
X