Äventyren finns nära!

De exotiska utmaningarna och fantastiska loppen vi drömmer om att få uppleva runt om i världen är egentligen en väldigt liten del av vår totala löpning. Om det bara...

20 april, 2017 |

De exotiska utmaningarna och fantastiska loppen vi drömmer om att få uppleva runt om i världen är egentligen en väldigt liten del av vår totala löpning. Om det bara är för dem vi tränar och springer blir den vardagliga löpningen rätt så ointressant.

Så varför inte upptäcka äventyren som är nära! Vid varje löparspår som jag har sprungit på har det alltid funnits stigar som sticker av in i skogen, stigar upptrampade av djur eller människor, svårt att veta vilket. Redan några meter bort från löparspåren finns nya miljöer och man blir nyfiken, det blir en upptäcktsresa in i trollskogen eller bestigning av okända berg. Att följa stigen några kilometer och komma till nya platser och få nya intryck, det får mig att känna lycka. Att lämna de allmänna spåren och skapa egna, det är löparglädje för mig.

Jag springer mycket i Delsjöterrängen i Göteborg, där Skatås motionscentral är hjärtat för pulsen i motionsspåren. Härifrån utgår den vältrafikerade grusåttan och den kuperade milen, man kommer på fina grusvägar även runt båda Delsjöarna och här samsas löpare med rullskidåkare och cyklister. Det är en härlig atmosfär av aktivitet och träning, det känner de flesta göteborgare till. Men det finns också oändliga kilometer av ensliga små stigar, både stigar som är markerade och de som endast är upptrampade, där jag är helt ensam. Eller möjligen möter en annan traillöpare som liksom jag sökt sig bort från löparspåren. Men det är tyst från stadens ljud och bara trädsus och fågelkvitter hörs. Och dina egna tankar får bättre plats och kan tänkas klart. Du kommer att hitta platser som känns som bara dina och när du återvänder flera gånger ser du hur årstiderna klär samma stig i nya färger.

Några meter in i skogen från löparspåren, stigen är bara din.

Fina och välmarkerade Vildmarksleden kan du springa från Skatås ända till Hindås, leden springs som loppet Skogsmaran på hösten eller som del av BUM (Borås Ultramarathon, Skatås-Hindås-Borås) på försommaren, dock inte i år men har omstart 2018 med ny arrangör. Från Vildmarksleden viker det av flera markerade stigar, t ex den svartvita 8 km-stigen som tillsammans med vanliga milen blir vackra och kuperade 18 km. Man kan även springa en fin stig runt Ugglemossen på 5 km, som med olika avvikande stigar både kan bli kortare och mycket längre. Variationerna är oändliga!

Känns det osäkert att bara ge sig ut i okänd skog? Kolla t ex appen Strava, där du hemma i förväg kan skapa en runda på stigarna du tänkt springa. Väl i skogen visar din karta i mobilen om du är på rätt väg. I områden där det går trailtävlingar finns det ofta kartor eller information att skriva ut från loppens hemsidor, perfekt att använda för att planera en lagom lång löptur. Just för Delsjöterrängen har jag använt trailloppet Skatås Ryggars karta för att upptäcka nya stigar, dessutom jättebra förberedelse om det är ett lopp man har tänkt springa senare. Loppet Skatås Ryggar har flera olika bansträckningar över och kring höjderna öster om Skatås i början av juni.

Lånad karta från Skatås Ryggar.

Länk till kartan.

 

Medan vi tränar för de stora utmaningarna och tävlingarna, kan vi också upptäcka äventyren i vår närhet. Följ en ny stig nästa gång du ser den försvinna in mellan träden. Lycka till med löparglädjen!

 

Instagram: trailbykidmark

Senaste blogginläggen

  • Pryltest - Craft Nordlite Ultra / Pure Trail Niclas Bergqvist
    Läs mer
  • Men. Du är väl aldrig sjuk? Andreas Lundblad
    Läs mer
  • Att komma dit man är Malin Tidqvist
    Läs mer
  • 10 månader mot 10 mil - my experience Sara Costa
    Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Löpargrupper

För dig som vill upptäcka nya stigar på hemmaplan - ihop med andra.

Outnorth Trailtour

Vilka är landets bästa traillöpare över säsongen 2024? Vilket är det starkaste teamet? Från stränder, via klippor och fjäll till djupa skogar.

Trails of SWE c/o Dacia

Trails of SWE c/o Dacia är 4 lopp, 4 naturtyper, 4 sätt att uppleva vårt fantastiska land. Och 4 sätt att få använda hela din kapacitet, att våga vara grym.

Guider utrustning

Få hjälp inför ditt köp av skor, pannlampor eller löparryggsäck. I samarbete med Outnorth.

Trailkalendern

På fjället, längs havet, i skogen. Här hittar du alla svenska traillopp i en kalender.

Shop

Snyggkläderna, presentkort och löpargrupperna

Trailrunning Sweden AB
Hästtorget 6, 312 30 Laholm
VAT-nr SE559145416901
Email: [email protected]


Lägger till i kundvagnen

  • x
X
X