Ladda inför Göteborgsvarv och långlopp – energisnack med Umara

Umara – Tommy och Simon.                                                                           Bild lånad av Umara.

 

Har du någonsin funderat över den ultimata energiupplägget under långlopp? När, vad och hur man ska äta och dricka för att få ut det bästa ur sin kropp, under så lång tid som möjligt och samtidigt må så bra som möjligt? Antagligen har du testat dig fram till vad som fungerar bäst för just dig och dina prestationer. 

Det samma har jag gjort. Förra våren och sommaren ägnade jag mycket tid åt att läsa och prova mig fram i djungeln av sportdrycker. Jag tränade för Ultravasan 90, ett lopp som jag visste skulle pågå under många timmar och jag ville ha med mig rätt typ av energiprodukter. Under några längre back to back-pass testade jag Umaras sportdryck med tillhörande barer och tyckte att de fungerade fint för min mage och att de gav mig en jämn energinivå, och jag använde dem sedan under loppet mellan Sälen och Mora. När jag köpte deras produkter var det ett helt nytt märke för mig, men nu har jag sett och hört om dem i flera olika sammanhang, som podcastare, som sportdrycksleverantör när jag sprang Sätila Trail i höstas och nu senast som sponsor av sportdryck under 10-mila orienteringen i Partille för några veckor sedan. Vetskapen om deras produkter har spridit sig och de har hittat sin konkurrenskraftiga nisch i branschen.

När jag träffar de två Umara-killarna på kontoret i Göteborg har det bara gått några dagar sedan loppet Wings For Life i Kalmar där Tommy sprang 26 km och Simon 50 km. De är trots sina löpta distanser inte alls sega i benen utan pratar redan om de nya mål de siktar mot på Göteborgsvarvet till helgen.

Umara är ett mindre företag, startat av Tommy och Simon som är utbildade inom biomedicin. Med sin kunskap om nutrition, träning och mänsklig fysiologi har de stor kunskap om vad som krävs för att kunna få ut det yttersta vid långvarig fysisk prestation, både vid träning och tävling. Genom att studera resultaten från vetenskapliga undersökningar och forskningsrapporter har de skapat produkter som ska hjälpa idrottaren att prestera så optimalt som möjligt. Umara var först av alla sportdryckstillverkare med att blanda kolhydrater på ett nytt sätt, två delar glukos och en del fruktos (2:1). Då är sportdrycken både snäll mot magen och kan upptas snabbt, samt kan ge så mycket energi som möjligt till idrottsutövaren. Bland sina produkter har de bl a också sportdrycken Intend, som tas innan träning/tävling, samt veganska gels och barer.

Tommy och Simon sänder  podden Prestera Mera med syftet att utbilda idrottare och motionärer där de belyser olika intressanta ämnen kring prestation i uthållighetsidrotter. Hur man kan förbereda sig inför långa lopp, hur hormonförändringarna under menscykeln påverkar kvinnors prestation, i vilken mängd du kan ta koffein för att maximera prestationen och mycket mer intressant lyssning. För att lyssnarna även ska kunna läsa om samma innehåll skriver de artiklar i bloggen Prestera Mera.

Vad ska då löpare som ska springa Göteborgsvarvet tänka på beträffande energi? Tommy och Simons råd är att om man springer i upp till 2 h, kan man ta 60 g kolhydrater per timme jämt fördelat på tre tillfällen. Alltså en gel innehållande 20 g kolhydrater var 20:e minut.

Vid lopp längre än 2 h bör man ta 90 g kolhydrater i timmen från start. Då är det extra viktigt att kolhydraterna har sammansättningen 2:1 för att magen ska må bra. Och att just ta dem från start och inte vänta tills man börjar bli trött eller dippa mentalt är viktigt, har du väl börjat bli trött kommer du inte upp till samma energinivå som du skulle haft om du tagit energi regelbundet från början.

När det gäller koffein är det optimalt att ta 3-6 mg koffein per kg kroppsvikt i ett intag. Men är loppet över flera timmar är det bättre att ha ett jämt intag för koffeinet hjälper även kroppen att ta upp kolhydrater. Simon och Tommy poängterar avslutningsvis att idrottare bör prova energiintaget under träning, så att man kan göra eventuella justeringar innan loppet. Vill du veta mer om Umara och deras produkter? Klicka här.

Och hur var det med Simon och Tommys mål på Göteborgsvarvet? Tommy siktar mot pers på 1.42-44, och Simon ska ner mot 1.17. Ser ni några glada killar i vita Umara-tröjor får ni heja riktigt högt och ge dem den där extra energikicken in i mål. Energiprodukter i all ära – glada medlöpare och härlig publik kan ge en annan slags kraft i steget!

Lycka till alla löpare under Göteborgsvarvsveckan! Sprid löparglädjen!

 

Följ mig gärna i trailspåret och mtb-träningen, Instagram trailbykidmark.

 

Njuter av vårlöpning under nyutslagna boklöv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Summering Höga Kusten Leden Bröderna Backa
  Läs mer
 • Formsvacka och självtvivel Anna Carlsson
  Läs mer
 • Vlog V28 Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • Vägen till 100 miles #2 Niclas Bergqvist
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayallday2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00Stockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00Icebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

27sepallday29alldaySWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00Öved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00Härnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

Trailrunning podden #4 – Erik Ahlström

7 maj, 2019
Från "bästa svängen Hökarängen" i Sällskapsresan till en global kamp mot fimparna i hans initiativ "Plogga". Vi har träffat Erik Ahlström, mannen som aldrig slutar…

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

X
X