Sjö, göl och pöl

Vi har en swimrunrunda i Täbytrakten som tar en från sjö till både pöl och göl. Rundan är ca 9 kilometer, varav 7 km är löpning och 2 km består av simning i fyra olika vattendrag.

Häromdagen mötte jag upp Bertil och Johan för att göra årets premiärrunda. Vi brukar starta vid Rösjön i Täby och innan vi kom iväg skulle mitt sällskap göra diverse gymnastiska uppvärmningsövningar. Johan körde sprint möter stående hund medan Bertil försökte finjustera parkeringen av sin bil.

Vi tassade iväg och efter knappt 50 meter trampade jag snett. Sådär så det skjuter upp smärta längs benet men jag sa inte ett knyst för jag visste att vi snart skulle få hoppa i plurret i Rösjön och jag var taggad till tänderna. Från stranden simmade vi över till den lilla ö som ligger mitt i sjön. Johan (som nu även får gå under epitetet Turbo-Tarzan) försvann som en liten undervattensmissil och Bertil var inte långt efter. Långt efter var däremot jag som stretade på och undrade vad som hände med grabbarna. I slutet av förra sommaren var Johan och jag hyfsat jämnstarka på simningen. Nu har jag inte en chans att hänga på och därav namnet Turbo-Tarzan.

De första två simningarna var inte särskilt kalla utan rätt trevliga. Vi fortsatte springa längs Rösjön på den lilla stig som ringlar sig fram och jag bubblade av lycka över att få springa över rötter och stenar. Det var ett tag sedan jag trailade med den glädje och lätthet jag upplevde. En längre simning väntade men vi tog oss över med bravur trots att det hade börjat blåsa lite. Bertil envisades med att dra åt vänster men efter att ha lattjat med lite vass så slöt han upp med oss andra.

Vi fortsatte vårt trailande in på en grusväg och plötsligt var det Bertil som studsade fram som en grönbetande kalv medan jag harvade på. Världen är upp och ner och jag som förut tyckte trail sög musten ur mig upplever nu det omvända, att det är grusvägen som slukar mig. Vi tog oss vidare över koängen som var strösslad med mockor för att sedan ta oss upp på en vacker ekprydd kulle. Från denna skulle vi sedan ner i vattnet och över Fjäturen. Jag tog mig i lika graciöst som en säl som halkar på mage nedför en hal sten. Ny sjö, nya vågor.

Det var länge sedan jag behövde navigera på egen hand eftersom jag har blivit ett uns bortskämd med att kunna ligga och glassa på lina efter Johan. Men nu fick jag en chans att öva och det kändes som att navigeringen sitter rätt bra ändå. Har dock tappat rejält i fart pga avsaknad av simträning under höst, vinter och vår. Jag har saknat motivation, tid och lust och är väl egentligen inte särskilt förvånad över att det blir så tydligt när jag väl kommer i vattnet.

Väl uppe på land kalasade vi på en bar som jag hade med mig innan vi tog oss vidare genom skogen till den lilla mörka gölpölen Käringsjön, även kallad mammutsjön. Sikten är någon centimeter och det känns som att simma i lättflytande brunsås. Känslan är dock att man skulle dö en långsam och plågsam död om man råkade svälja en mun av det bruna vattnet. Till vår förvåning hade vår vanliga uppstigningsplats försvunnit till förmån för en stor buske så vi fick åla oss upp strax bredvid. Mer löpning och jag kände återigen att jag ville trippa på med härlig fart. Jag måste ha varit svältfödd på trail för det fanns en rasslande fart i mina ben.

När vi kom till Mörtsjön var det återigen dags att stålsätta sig för halvsunkigt vatten. Dessutom surrade rykten om karpar på 20 kilo i bakhuvudet när vi tog oss över till andra sidan. Vi delade på ytterligare en bar innan vi åter begav oss mot Rösjön för de två avslutande simsträckorna. Först behövde vi ta oss över den lilla höjden som en gång i tiden varit någon form av skidbacke med lift. Ansträngningen fick det att vända sig i magen på mig och medan jag stannade och hulkade försvann grabbarna över krönet. Klarade att hålla baren nere och så fort det blev utförslöp kändes livet som en fest igen. Istället för att fortsätta på den vanliga skogsvägen som ringlar sig runt berget ner till Rösjön så tog Johan kommandot och ledde oss rakt ut i blåbärsriset. Vi skulle över berget. Uppför, uppför, uppför i en blåbärsplockares paradis. Johan och Bertil älgade på och jag halkade efter en aning (precis som vanligt). Att det ska vara så jäkla tungt att ta sig uppför. Trots att jag går så känns det som att jag jobbar i seg kolasmet. Får känslan av att jag inte lyckas syresätta musklerna när det blir uppför men att jag blir återhämtad på nolltid när det blir flackt. Samtidigt inser jag att jag nog ändå har blivit starkare uppför. Det märks bara inte eftersom de runtomkring också blivit starkare. 🙂

Slutligen hade vi tagit oss över berget till Rösjön där vi snabbt avverkade de sista två sim- och löpsträckorna. All in all var det en fantastiskt härlig sommarkväll och en perfekt sådan för swimrunäventyr.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

#trailrunningsweden

Share the passion of trail

Trailkalendern
Trailkalendern
trail
kalendern
Podcast
Podcast
Podcast
Utrustning
UTRUSTNING
Utrustning
LÖPARRESOR
löparresor
STORE
löpargrupper
löpargrupper
Trailtour
TRAILTOUR
Utrustning
trails
TRAILS
TRAILS
kollektion
Kollektion
Trailkalendern

Hitta alla Sveriges traillopp på ett och samma ställe. Trailkartan ger en geografisk överblick över loppen som också delas in i kategorierna fjällopp, backyard ultra, 100-miles, nighttrail, skimo och fell race. Här hittar du garanterat din nästa utmaning!

Trailrunningpodden
Trailrunning
podden

Springa i skogen? Varför då? Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden tar reda på det. I möten med löpare, fantaster och arrangörer får vi insikter och utsikter i traillöpningens magi.

Utrustning för traillöpare

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar. Våra utrustningsguider finns inte för att tala om vilket varumärke eller modell som är bäst eller sämst. Däremot vill vi lyfta fram produkternas egenskaper för att den ska matcha de krav och önskemål du har som traillöpare och konsument. Vi har alla olika träningsbakgrund, ambitionsnivå och önskemål med vår traillöpning. Därför ska även vår utrustning se olika ut.

Löparresor
Löparresor

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.

Löpargrupper
Löpargrupper

Vi på Trailrunning Sweden tycker att det är fantastiskt att upptäcka nya stigar och löprundor i vår egen närmiljö. Det är ju en sådan kick att hitta en mysig stig som man inte visste fanns! Vill du upptäcka de här stigarna, bli inspirerad samt få sällskap ut på nya ställen? Då ska du från och med hösten 2020 börja träna med oss på din hemort. Fokus är äventyrslöpning där vi upplever naturen och spännande löpning. Ett pass i veckan under höst- och vårtermin, varje pass pågår i cirka en timme.

Trailtouren
Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR finns för att stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten.

TRS Trails
TRS Trails

Här hittar du vackra trailrundor från olika delar av landet. Vi samlar stigar och leder som har det där lilla extra och som bara måste upplevas. Längden på löprundorna varierar och anges under respektive runda. Du kan själv vara med och bidra med din favoritrunda. Klicka på knappen och fyll i formuläret.

Kollektion
Kollektion

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

Är du en stolt svensk traillöpare? Visa det genom att springa i Trailrunning Swedens specialdesignade kläder! Ska du springa ett lopp utomlands är det kul att visa varifrån du kommer. Och även om du håller dig hemmavid, så höjer ju snygga träningskläder både humör och löpsteg.

Shadow
Slider

Swimrunner och löpcoach som älskar äventyr som tar mig ut till nya platser och ger uthållighet. Vill genom bloggen väcka nyfikenhet kring Swimrun, Trailrunning och ultralöpning.

Född: 1979

Kontakt: [email protected]

Mål: Att vara så pass grundtränad att jag aktivt kan söka nya utmaningar och äventyr.

Motto: Jag kan, om jag vill!

Prenumerera på Trailrunning Swedens nyhetsbrev

Spännande lopp

lör03oktalldayalldayFeaturedHärnö Trail7 km, 14 km, 21 kmLandskap:Ångermanland

lör10oktalldayFeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmLandskap:Västergötland

sön18oktalldayalldayFeaturedIcebug Backyard Trail Fall Edition8 km, 16 kmLandskap:Göteborg

sön21maralldayalldayFeaturedEdsvidsleden Trailrun14 km, 28 km, 56 kmLandskap:Västergötland

lör28aug04:0019:00FeaturedSalming Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 km, 84 kmLandskap:Dalarna

Senaste blogginläggen

 • Pryltest - Nike Wildhorse 6 Niclas Bergqvist
  Läs mer
 • Långpass på höstfjäll Anna Carlsson
  Läs mer
 • Årets bästa månad Bröderna Backa
  Läs mer
 • Icebug Xperience - West Coast Trail "Wood and Island" Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Kan en skada inspirera? Peter Lindquist
  Läs mer
 • Etapp 24:3 på Sörmlandsleden Linda Doktar
  Läs mer
 • Salig på Kyrkstigen Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • 10 månader mot 10 mil Fysparet
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer
HERRGÅRDSWEEKEND
DALSLAND
2-4 OKTOBER 2020

I samarbete med

TRAILRESA
TJECKIEN
12-16 MAJ 2021

I samarbete med

LÖPARWEEKEND
SÄLENFJÄLLEN
1-4 JULI 2021

I samarbete med

BUSS & BOENDE
SALMING IDRE FJÄLLMARATON
27-29 AUGUSTI 2021

I samarbete med

Slider
GUIDER
UTRUSTNING
GUIDER
UTRUSTNING

Att springa i skogen är enkelt och fritt. Bra funktionell utrustning kan ändå underlätta och göra traillöpningen ännu roligare. Därför vill vi på Trailrunning Sweden hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av prylar.

TRAILSKOR
TRAILSKOR

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

Att hitta rätt trailsko kan vara en rejäl utmaning. Vad du som traillöpare vill ha på fötterna beror på vilket underlag du har tänkt springa på, det beror på tycke och smak, på just dina fötters beskaffenhet och på vilken känsla just du är ute efter.

LÖPARRYGGSÄCK
LÖPARRYGGSÄCK

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

För oss traillöpare som vill vara ute och njuta av naturens stigar i timmar blir löparryggsäcken nästintill ett nödvändigt tillbehör. Förutom vätska och energi kan vi lätt ta med oss några extra stödplagg för snabba väderomslag, och lite sjukvårdsmaterial om olyckan skulle vara framme.

PANNLAMPOR
PANNLAMPOR

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Med en bra pannlampa är du fri att springa var du vill ändå! Fundera över hur du ska använda pannlampan, hur starkt ljus och hur lång batteritid du behöver till dina aktiviteter. Ska du främst ha lampan för att springa på gångvägar eller gator till och från elljusspåret, eller tänker du tävla i night trail?

Slider
Trailrunning Sweden
podcasts

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Trailrunning
podden
Trailrunning podden

med Elisabeth Hansson

Idre fjällmarton
podden
Idre fjällmaraton podden

med Per Forsberg

PlayPause
Slider
X
X