Sjö, göl och pöl

Vi har en swimrunrunda i Täbytrakten som tar en från sjö till både pöl och göl. Rundan är ca 9 kilometer, varav 7 km är löpning och 2 km består av simning i fyra olika vattendrag.

Häromdagen mötte jag upp Bertil och Johan för att göra årets premiärrunda. Vi brukar starta vid Rösjön i Täby och innan vi kom iväg skulle mitt sällskap göra diverse gymnastiska uppvärmningsövningar. Johan körde sprint möter stående hund medan Bertil försökte finjustera parkeringen av sin bil.

Vi tassade iväg och efter knappt 50 meter trampade jag snett. Sådär så det skjuter upp smärta längs benet men jag sa inte ett knyst för jag visste att vi snart skulle få hoppa i plurret i Rösjön och jag var taggad till tänderna. Från stranden simmade vi över till den lilla ö som ligger mitt i sjön. Johan (som nu även får gå under epitetet Turbo-Tarzan) försvann som en liten undervattensmissil och Bertil var inte långt efter. Långt efter var däremot jag som stretade på och undrade vad som hände med grabbarna. I slutet av förra sommaren var Johan och jag hyfsat jämnstarka på simningen. Nu har jag inte en chans att hänga på och därav namnet Turbo-Tarzan.

De första två simningarna var inte särskilt kalla utan rätt trevliga. Vi fortsatte springa längs Rösjön på den lilla stig som ringlar sig fram och jag bubblade av lycka över att få springa över rötter och stenar. Det var ett tag sedan jag trailade med den glädje och lätthet jag upplevde. En längre simning väntade men vi tog oss över med bravur trots att det hade börjat blåsa lite. Bertil envisades med att dra åt vänster men efter att ha lattjat med lite vass så slöt han upp med oss andra.

Vi fortsatte vårt trailande in på en grusväg och plötsligt var det Bertil som studsade fram som en grönbetande kalv medan jag harvade på. Världen är upp och ner och jag som förut tyckte trail sög musten ur mig upplever nu det omvända, att det är grusvägen som slukar mig. Vi tog oss vidare över koängen som var strösslad med mockor för att sedan ta oss upp på en vacker ekprydd kulle. Från denna skulle vi sedan ner i vattnet och över Fjäturen. Jag tog mig i lika graciöst som en säl som halkar på mage nedför en hal sten. Ny sjö, nya vågor.

Det var länge sedan jag behövde navigera på egen hand eftersom jag har blivit ett uns bortskämd med att kunna ligga och glassa på lina efter Johan. Men nu fick jag en chans att öva och det kändes som att navigeringen sitter rätt bra ändå. Har dock tappat rejält i fart pga avsaknad av simträning under höst, vinter och vår. Jag har saknat motivation, tid och lust och är väl egentligen inte särskilt förvånad över att det blir så tydligt när jag väl kommer i vattnet.

Väl uppe på land kalasade vi på en bar som jag hade med mig innan vi tog oss vidare genom skogen till den lilla mörka gölpölen Käringsjön, även kallad mammutsjön. Sikten är någon centimeter och det känns som att simma i lättflytande brunsås. Känslan är dock att man skulle dö en långsam och plågsam död om man råkade svälja en mun av det bruna vattnet. Till vår förvåning hade vår vanliga uppstigningsplats försvunnit till förmån för en stor buske så vi fick åla oss upp strax bredvid. Mer löpning och jag kände återigen att jag ville trippa på med härlig fart. Jag måste ha varit svältfödd på trail för det fanns en rasslande fart i mina ben.

När vi kom till Mörtsjön var det återigen dags att stålsätta sig för halvsunkigt vatten. Dessutom surrade rykten om karpar på 20 kilo i bakhuvudet när vi tog oss över till andra sidan. Vi delade på ytterligare en bar innan vi åter begav oss mot Rösjön för de två avslutande simsträckorna. Först behövde vi ta oss över den lilla höjden som en gång i tiden varit någon form av skidbacke med lift. Ansträngningen fick det att vända sig i magen på mig och medan jag stannade och hulkade försvann grabbarna över krönet. Klarade att hålla baren nere och så fort det blev utförslöp kändes livet som en fest igen. Istället för att fortsätta på den vanliga skogsvägen som ringlar sig runt berget ner till Rösjön så tog Johan kommandot och ledde oss rakt ut i blåbärsriset. Vi skulle över berget. Uppför, uppför, uppför i en blåbärsplockares paradis. Johan och Bertil älgade på och jag halkade efter en aning (precis som vanligt). Att det ska vara så jäkla tungt att ta sig uppför. Trots att jag går så känns det som att jag jobbar i seg kolasmet. Får känslan av att jag inte lyckas syresätta musklerna när det blir uppför men att jag blir återhämtad på nolltid när det blir flackt. Samtidigt inser jag att jag nog ändå har blivit starkare uppför. Det märks bara inte eftersom de runtomkring också blivit starkare. 🙂

Slutligen hade vi tagit oss över berget till Rösjön där vi snabbt avverkade de sista två sim- och löpsträckorna. All in all var det en fantastiskt härlig sommarkväll och en perfekt sådan för swimrunäventyr.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blogginläggen

 • Vlog V32 - Besök på en Trail Running Arena Tony Hoffstrom
  Läs mer
 • -Hur kan du springa utan klocka? Gunilla Kidmark
  Läs mer
 • Racerapport: Stranda Fjord Trail Race Peter Lindquist
  Läs mer
 • En gång för längesedan försökte jag bli längdskidåkare Andreas Lundblad
  Läs mer
Se alla våra Inspiratörer

Spännande lopp

lör24augalldayalldayFeatured2XU Idre Fjällmaraton12 km, 28 km, 45 kmRegion:DalarnaAnmälanDeltagare

lör24aug10:0016:00FeaturedStockholm Trail5 km, 10 km, 21 kmRegion:Stockholm

30aug(aug 30)09:0001sep(sep 1)15:00FeaturedIcebug Xperience West Coast Trail72 kmRegion:Bohuslän

lör14sepalldayalldayFeaturedÄngsö Trail Run6 km, 12 km, 25 km, 50 kmRegion:Västmanland

lör21sep11:00FeaturedVästgötaloppet trail7,5 km, 11 km, 17 km, 27 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

27sepallday29alldayFeaturedSWEARE ÅRE TRAIL TOUR7 km, 14 km, 24 km, sprintRegion:JämtlandAnmälanDeltagare

lör28sep11:0016:00FeaturedÖved Trail5 km, 10 kmRegion:Skåne

lör05okt11:00FeaturedHärnö Trail9 km, 21 kmRegion:Ångermanland

lör12okt12:3015:00FeaturedRya Åsar Trail Run11,6 kmRegion:VästergötlandAnmälanDeltagare

lör26okt18:0020:00FeaturedNight Trail Run5 km, 10 km, 30 kmRegion:Stockholm

känslan av att vara oslagbar

2XU Idre Fjällmaraton

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Hitta ditt distrikt

Löparresor med Trailrunning Sweden

Våra löparresor och träningsläger är speciellt skapade för traillöpare. Resornas fokus ligger på upplevelser och att upptäcka ny vacker natur, äventyrslöpning helt enkelt! Vi brukar säga att en träningsresa med Trailrunning Sweden är till för dig som är nyfiken, som vågar utmana dig själv och som tror att livet bara kommer en gång.Våra löparresor passar traillöpare på olika nivåer. Genom att erbjuda olika längder och hastigheter på löppassen, får både elitmotionären och den som mixar jogg med promenad sitt lystmäte. Alla får träning! För att få ut det bästa av resan är det dock bra om du orkar jogga ca 10 km.

uswe sandstone camp

previous arrow
next arrow
Slider

Podcast

Vi gillar traillöpning och vi gillar att snacka! Därför blev Trailrunningpodden och Idre Fjällmaratonpodden till. I Trailrunningpodden möter Elisabeth löpare och profiler för att snacka om trailrunning, träning, mål och äventyr. I Idre Fjällmaratonpodden går Per Forsberg på djupet i fjällmaraton och fjällöpning.

Senaste podcast

TRAILRUNNING

PODDEN

med Elisabeth Hansson

Lyssna

IDRE FJÄLLMARATON

podden

med Per Forsberg

Lyssna

Trailrunning Sweden Store

Trailrunning Sweden Store är webbutiken som är helt specialiserad på en enda målgrupp - människor som älskar löpning i skog och berg. I Trailrunning Sweden Store har vi grejerna som höjer din traillöpning till nya sköna nivåer. Här hittar du bara det som gäller trailrunning. Vi har sållat bort allt annat. Här kan du känna dig trygg med att du får hjälp och råd från personer som verkligen kan traillöpning.

Specialist

trailskor

Löparkläder

kittad för äventyr

Ryggsäckar

Utmana mörkret

Pannlampor

Traillöparens alla

tillbehör

previous arrow
next arrow
Slider

Trail

Kalendern

Alla svenska traillopp

Hitta ditt lopp

Sveriges bästa

Traillöpning

Lyssna

Spana in vår

kollektion

Läs mer

Trailrunning Sweden Store Trailtour

Trailrunning Sweden Store TRAILTOUR vill stärka utvecklingen av svensk traillöpning och lyfta fram de talangfulla och konditionsstarka atleter som satsar seriöst på sporten. Touren sträcker sig över åtta månader, täcker distanser från 10 till 80 kilometer och utspelar sig på allt från fjälltoppar till sandstränder. Slutsegrarna är värdiga titeln Sveriges mest kompletta traillöpare.

24 aug, 2019 Idre

2XU Idre Fjällmaraton
45 km

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

14 sep, 2019 Västerås

Ängsö Trail Run
25 km

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

5 okt, 2019 Härnösand

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail 21 km

Härnö Trail
21 km

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

12 okt, 2019 Borås

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

Rya Åsar Trail run
11,6 km

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

26 okt, 2019 Sollentuna

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run 10 km

Night Trail Run
10 km

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

2 nov, 2019 Mölle

Kullamannen
44 km

previous arrow
next arrow
Slider

Senaste trailrundan

Senaste från trailköket

Senaste loppet

X
X